Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Een natuurlijke bevalling is pijnlijk en daarom kiezen veel vrouwen ervoor een bepaalde vorm van pijnbestrijding te vragen tijdens de bevalling. De bekendste methode van pijnbestrijding is de ruggenprik. Je hoeft echter niet voor deze methode van pijnbestrijding te gaan: er zijn meerdere manieren om je pijnklachten tijdens de bevalling te verminderen.
Zo kun je er ook voor kiezen waterinjecties te nemen tijdens de bevalling. Meer over deze vorm van pijnbestrijding, lees je in dit artikel. Zo lees je niet alleen wat waterinjecties zijn, maar ook hoe deze worden toegediend en wat de voordelen van deze vorm van pijnbestrijding zijn. Tot slot lees je meer over de bijwerkingen en risico’s van waterinjecties.
Wat zijn waterinjecties?
Waterinjecties worden ook wel steriele waterinjecties genoemd. Kies je voor deze vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling, dan wordt er steriel water ingespoten. Deze vorm van pijnbestrijding wordt voornamelijk toegepast om de bevallingspijn van rugweeën te verminderen.
Waterinjecties verminderen de pijn van rugweeën ongeveer twee uur lang. Hoe lang de injecties precies werken, verschilt per vrouw. Bij sommige vrouwen zijn de injecties sneller uitgewerkt dan bij andere vrouwen. Over het algemeen zijn waterinjecties wel erg definitief. Ook jij kunt kiezen voor deze vorm van pijnbestrijding.
Waterinjecties zijn helemaal niet bekend als methode van pijnbestrijding. Toch worden er al vele jaren injecties met steriel water gegeven, namelijk al sinds 1885. Wel werden waterinjecties vroeger vooral gebruikt om rugklachten te verminderen. De toepassing voor bevallingspijn is minder lang bekend.
Het toedienen van waterinjecties
Steriele waterinjecties worden in de zogeheten ruit van Michaelis geïnjecteerd. Je vindt dit gedeelte van je lichaam in je onderrug. Vaak is een enkele injectie niet voldoende. Daarom krijg je meerdere injecties, die gelukkig vrij snel helpen. Houd er wel rekening mee dat het toedienen van de injecties pijnlijk kan zijn, soms zelfs net zo pijnlijk als een sterke wee. Toch hebben veel vrouwen de pijn van de injectie ervoor over. Waterinjecties werken namelijk erg goed en bovendien snel.
Sinds 2014 mogen verloskundigen waterinjecties geven. Niet alleen in het ziekenhuis, maar ook bij een thuisbevalling. Dit betekent dat injecties met steriel water je de mogelijkheid geven om met pijnbestrijding te bevallen, zonder dat je naar het ziekenhuis moet voor je bevalling.
De voordelen van waterinjecties
Er zijn diverse voordelen verbonden aan deze methode van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Het eerste en belangrijkste voordeel van waterinjecties als pijnbestrijding, is het feit dat er geen medicatie in de injecties zit. Dit betekent dat je van waterinjecties niet duf wordt, zoals bijvoorbeeld bij de ruggenprik wel het geval is. Je maakt de bevalling en uiteindelijk de geboorte van je kindje helemaal mee, maar dan wel met veel minder pijn.
Daarnaast is deze methode van pijnbestrijding tijdens de bevalling volledig veilig. De pijnbestrijdingsmethode is zelfs zo veilig, dat verloskundigen de waterinjecties thuis mogen geven.
Wil je wel bevallen met pijnbestrijding, maar houd je niet van sterke medicatie? Dan is deze vorm van pijnbestrijding zeker iets voor jou. Ook als je thuis wil bevallen, is het interessant je eens in deze vorm van pijnbestrijding te verdiepen.
De bijwerkingen en risico’s van waterinjecties
Tot nu toe zijn er nog geen bijwerkingen van waterinjecties bekend. Dit in tegenstelling tot andere vormen van pijnbestrijding, zoals de ruggenprik, waar altijd bepaalde bijwerkingen komen kijken. Omdat er alleen steriel water wordt geïnjecteerd bij deze vorm van pijnbestrijding, krijg je verder geen extra klachten. Je wordt bijvoorbeeld niet duf of moe.
Ook heeft deze vorm van pijnbestrijding geen risico’s, ook niet voor je kindje. Natuurlijk kan de verloskundige de injecties verkeerd inbrengen, maar dit komt eigenlijk nooit voor. Het zetten van waterinjecties is namelijk erg gemakkelijk en mag zelfs bij een thuisbevalling gedaan worden. Bovendien moet iedere verloskundige een cursus volgen om deze injecties toe te mogen dienen. Door deze scholing is het vrijwel onmogelijk dat de verloskundige de injecties verkeerd zet. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat deze vorm van pijnbestrijding niet alleen geen bijwerkingen heeft, maar bovendien geen risico’s kent.
Wel of geen waterinjecties?
Uiteindelijk bepaal je helemaal zelf of je wel of geen waterinjecties wil. Wij raden je aan om de voor- en nadelen van diverse vormen van pijnbestrijding te achterhalen en deze eens naast elkaar te leggen. Zo kom je er vanzelf achter welke vorm van pijnbestrijding het beste bij jou past.
Wil je bevallen zonder pijnstillende medicatie? Dan zijn waterinjecties zeker iets voor jou. Met deze injecties voel je minder pijn, maar gebruik je verder geen medicijnen. Je wordt dan ook niet duf of moe. En wil je thuis bevallen, maar het liefst wel met een bepaalde vorm van pijnbestrijding? Dan zijn waterinjecties ook de beste optie voor jou. Verloskundigen mogen deze injecties in het ziekenhuis toedienen, maar ook bij je thuis.
Extra tip: check het certificaat van je verloskundige
Heb je besloten dat je waterinjecties wil krijgen? Controleer dan eerst of je verloskundige deze wel toe mag dienen. De verloskundige heeft namelijk een speciaal certificaat nodig voor het toedienen van waterinjecties. Heeft de verloskundige dit certificaat niet, dan kun je deze pijnbestrijding niet krijgen. Het is dan ook belangrijk om van tevoren te achterhalen of je verloskundige wel of geen cursus heeft gevolgd voor het toedienen van waterinjecties, als je eenmaal hebt besloten dat je deze steriele injecties wil krijgen tijdens de bevalling.
Ook als je in het ziekenhuis gaat bevallen, is het goed om te controleren of hier waterinjecties worden gegeven. Deze vorm van pijnbestrijding wordt namelijk niet overal aangeboden. Door van tevoren te checken of je wel of geen waterinjecties kunt krijgen in jouw ziekenhuis, voorkom je onaangename verrassingen als je al aan het bevallen bent.