Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten ‘vieren’ – ook het ritme van alledag – is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij rust en regelmaat, dus hoe doe je dat, routine op vakantie?

Routine op vakantie: slaapritme

De basis van routine op vakantie is slaap. Als je kind onregelmatig, te weinig of slecht slaapt, is er vrij weinig kans op leuke uitstapjes of een gezellige dag bij het zwembad. Probeer dus zoveel mogelijk het normale slaapritme van je kind aan te houden. Lukt dat een dag niet door een uitstapje of een reisdag bijvoorbeeld, plan dan de dag erna weer een rustige dag in mét ritme.

Toen onze peuter nog sliep in de middag, gingen we ’s ochtends op tijd iets ondernemen. We zorgden dan dat we ’s middags weer terug in het appartement of huisje terug waren zodat ie kon slapen. Na het slaapje konden we dan weer op pad. Die middagrust was voor ons ook best fijn, zo konden we zelf even zonnen, een boek lezen en soms ook een beetje werken. Maar als je kind goed slaapt in de kinderwagen/buggy/draagzak: lucky you! Lekker op pad gaan.

Routine op vakantie zo kom je zelf ook uitgerust terug - slapende baby

Wees voorbereid op de eetmomenten

Ga je veel op pad om dingen te bekijken of om de natuur in te gaan? Bereid je ’s ochtends goed voor op de tijd dat je weg bent en neem (genoeg) eten, drinken en (nood)snacks mee. Ook als je de intentie hebt om buiten de deur te lunchen. Misschien kom je nét geen restaurant tegen of duurt jullie wandeling net even iets langer dan gepland. Vergeet jezelf ook niet! Hier gaat er in ieder geval standaard een grote fles water mee, knijpzakjes fruit, een boterham en wat snacks voor onszelf.

Extra slaapkamer

Neem een hotel of een appartement met een extra slaapkamer. Als je ’s avonds of tijdens een middagslaapje nog relaxed wilt tv kijken/een boek lezen/wijntjes drinken/werken/een fatsoenlijk gesprek wil voeren: neem een extra slaapkamer waar je je kind in alle rust kunt laten slapen. Het is in sommige accommodaties ook mogelijk om een familiekamer te boeken of een grote kamer waar een extra ruimte is voor een bed. Slaap je in een tent of in een caravan, dan hoop ik dat het weer het toelaat om lekker buiten te genieten tot in de kleine uurtjes…

Routine op vakantie zo kom je zelf ook uitgerust terug - lachende peuter op schommel

Zoek speeltuinen of parken op

Als je je vakantiebestemming speciaal uitzoekt op activiteiten voor kinderen: sla deze dan over. Maar zoek je niet per se de campings of resorts uit waar een compleet speelpakket bij zit: maak tijd en ruimte vrij om je kinderen te laten spelen. Toen wij op stedentrip gingen naar Berlijn, huurden we een appartement in een buurt waar veel jonge gezinnen wonen en waar op elke hoek een speeltuin zit (tip tussendoor: Prenzlauerberg is de wijk waar je moet zijn).

Na een dag Berlijn per fiets verkennen zaten we de dag erna aan de rand van de zandbak te kijken naar een spelende peuter. Even een rustpunt in de hectiek van de stad. Dat was ook voor ons als ouders heel fijn: vertragen en even niets ‘moeten’. Ook als je onderweg bent met de auto naar de vakantiebestemming en op de weg naar huis zijn er veel parkeer-/rustplaatsen waar speeltuinen bij zitten. Google maar!

Vergeet niet zelf op te laden

Toe aan vakantie na de vakantie? De zorg voor je kind gaat ook op vakantie door, natuurlijk.Juist daarom is het fijn om de routine enigszins vast te houden: voor jezelf! Doet je kind nog (middag)slaapjes: gebruik die tijd om zelf te relaxen of ook even een oogje dicht te doen. En de beste optie om uitgerust weer huiswaarts te keren is omgekeerd uitslapen: vroeg naar bed. Hoe meer het lukt om de routine vast te houden, hoe eerder je thuis ook weer ‘in het ritme’ bent. Niets zo vervelend als vermoeid thuiskomen en dan weer jullie draai te moeten vinden.

Routine op vakantie zo kom je zelf ook uitgerust terug - stapel boeken en zomerhoedje

 

Blog gepubliceerd op 28 april 2018, geüpdatet op 1 augustus 2022