Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Je baby zal spelenderwijs ontwikkelen. Spelen, leren en ontwikkelen gaan gelijk op. Het is eigenlijk een cirkel; het één is het gevolg van het ander. Door te spelen leert een baby de wereld om zich heen kennen. Door spelen komen steeds meer vaardigheden, zoals grijpen, rollen, kruipen, zitten, staan en lopen tot ontwikkeling. En doordat je baby steeds meer kan, gaat hij op een steeds hoger niveau spelen en leren.
De ontwikkeling van nul tot drie maanden
Als je baby pas geboren is, zal hij eerst nog moeten wennen aan deze voor hem nieuwe wereld. Ook ziet hij nog niet zo scherp, maar herkent zijn moeder wel aan haar stem en geur. Het belangrijkste is dat je baby zich geborgen voelt. Hij wil graag dicht bij je zijn. Lichamelijk contact is heel belangrijk. Essentieel is veel knuffelen voor de hechting. Als je baby zich veilig voelt, zal hij toch al nieuwsgierig worden naar de wereld om hem heen. Hij zal de wereld vanuit deze veilige basis gaan ontdekken. Hij zal contact met je willen maken. Door contact maken met je baby komt de communicatie tot ontwikkeling. Je gezicht vindt hij heel interessant. Na verloop van tijd zal hij dingen die bewegen gaan volgen met zijn ogen. Bewegende blaadjes aan de bomen of een ronddraaiende mobile in de box bij voorbeeld. Speelgoed heeft je kindje nog niet nodig. Wel vinden baby's het leuk om contrasten en felgekleurd speelgoed te bekijken. Er bestaan babyboekjes met zwart-wit contrasten of eenvoudige afbeeldingen met duidelijke contouren.
Je kunt al wel met je baby spelen: jij als ouder bent zijn belangrijkste speelgoed. Je baby vindt het bij voorbeeld fijn als je tegen hem praat. Zo hoort hij je vertrouwde stem. Verwoord wat je doet en zoek oogcontact. Ook leuk is liedjes zingen. Je hoeft er zelf niet mooi voor te kunnen zingen. Je baby vindt jou als ouder geweldig en zal hier zeker van genieten. Als je met je baby op de arm loopt, kun je stil blijven staan bij wat hij interessant vindt, er samen naar kijken en vertellen wat je ziet. Door tegen je baby te praten, komt ook zijn taal tot ontwikkeling. Als je je baby in je armen hebt, kun je hem wiegen. Deze beweging, die hij herkent uit je buik, geeft hem een vertrouwd en veilig gevoel.
De ontwikkeling van drie tot zes maanden
Ook nu blijft communicatie belangrijk. Door interactie met zijn omgeving leert je baby steeds meer. In deze periode zie je dat je baby zijn handjes en voetjes gaat ontdekken. Hij zal ze eerst steeds uitgebreid bekijken.Hij ziet dat ze bewegen en later leert hij dat hij dit zelf doet. Ook gaat hij proberen zich van zijn buik naar zijn rug te rollen en omgedraaid. De motoriek ontwikkelt zich steeds meer. Nu wordt ook zijn eigen lijfje zijn speelgoed. Later zal hij gaan leren dat hij met zijn handjes en voetjes ook iets kan doen. Hij gaat naar dingen grijpen. En als het grijpen met de handjes hem lukt kan hij voorwerpen zelf te pakken, is hij ook in staat om zelf dingen te gaan bekijken, eraan te voelen en te onderzoeken. Nu wordt al het speelgoed leuk wat hij zelf kan pakken en zelf iets mee kan doen. Rammelaars, knuffels, lappenpoppen, stoffen boekjes, een activity center. Er is genoeg te koop. Alles wat hij pakt, zal hij in zijn mondje stoppen. Geef daarom geen speelgoed met kleine onderdelen. Zo zal hij zelf ook steeds meer ontdekken en leren over structuren en vormen. Je hoeft je baby nu ook niet meer continu te vermaken. In de box kan hij ook al even zelf spelen met alle soorten speelgoed die hij zelf kan pakken.
De ontwikkeling van zes tot negen maanden
De motoriek ontwikkelt zich in deze fase heel snel. Waarschijnlijk zal je baby nu , en . Je baby kan nu ook zelf op onderzoek uit. Als je kindje zich zelf kan voortbewegen is het heel leuk als hij zelf achter bewegend speelgoed aan kan gaan. Een rollende bal is erg interessant. Leuk is ook om samen met je baby te gaan kruipen. Wel is het nu belangrijk om je kind geen moment meer uit het oog te verliezen. Mocht je daar even niet voor in de gelegenheid zijn, dan is de box een veilige speelplek. Ook de fijne motoriek ontwikkelt zich steeds verder. Leuk is nu als je kindje voorwerpen in elkaar kan passen: blokjes of bekertjes in elkaar passen, voorwerpen in een tas doen en er weer uithalen. Er zijn veel leuke en kleurrijke vormenstoven en ringentorens die je kind naar hartelust in en uit elkaarkan halen. In deze periode kan je baby in de eenkennigheidsfase komen. Verstopspelletjes als kiekeboe kunnen hem leren dat iets wat hij niet ziet er toch nog wel is. Nadoen is nog moeilijk, maar je kindje vindt het wel heel leuk als je zijn geluidjes nadoet.
De ontwikkeling van negen tot twaalf maanden
Je kind gaat steeds meer begrijpen. Foto's van zichzelf en bekenden vindt hij u erg leuk. Leuk is om een fotoboekje met herkenbare foto's te maken, dit samen te bekijken en er samen over te praten. Je kindje zal gaan vertonen. Misschien zegt hij zelfs al wat woordjes na. Als je steeds dezelfde liedjes met bewegingen herhaalt, gaat hij ook meedoen. Hij zal je steeds meer na willen doen. Samen boekjes lezen en plaatjes benoemen kan je kindje nu ook. Ook op het gebied van de motoriek leert je kind weer veel. Hij zal gaan staan. Sommige kinderen kunnen op deze leeftijd als langslopen of loslopen. Een loopkarretje of een loopauto geven veel speelplezier. Zo kan hij ook zelf steeds meer op onderzoek uitgaan. breidt zijn wereld zich steeds meer uit en leert hij steeds meer over zichzelf, de ander en de wereld om hem heen.