8 tips voor opruimen, ontspullen en organiseren

Vaak heb ik het bij de start van een nieuw jaar, na de zomervakantie, maar soms ook zomaar ineens: opruimwoede. Het huis moet opgeruimd, geordend en vrij van spulletjes en prulletjes. Ik wil dan weer ruimte, rust en overzicht. En dus ga ik aan de slag: opruimen,...

De 10 meest voorkomende goede voornemens voor het nieuwe jaar

Goede voornemens bij de start van het nieuwe jaar hebben we allemaal wel. Elk jaar proberen we in januari ons leven weer een beetje te verbeteren. Onze redactie zet de populairste en meest voorkomende goede voornemens voor je op een rij. Met welke goede voornemens ga...

Pot Vol Liefde: ‘Moeders mogen meer van zichzelf houden’

Zodra je moeder wordt, verandert je rol in het leven compleet. De valkuil is dan dat je jezelf soms op de allerlaatste plaats zet: pas ná moeder, partner, ondernemer of werknemer en manager van het huishouden. Toen ik daar met Suzanne van Pot Vol Liefde over in...

Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap te maken met een onbedwingbare schoonmaak- en koopwoede. Zo kan het dan ook voorkomen dat je van de ene op de andere dag van een sloddervos tot een opgeruimd type transformeert. Deze gedragsverandering wordt ook wel nesteldrang genoemd. Maar wat is nesteldrang eigenlijk precies? Wat is het nut van dit fenomeen en nog belangrijker: hoe moet je er mee omgaan als je gedrag de spuigaten uit dreigt te lopen? Want hoewel het handig is om alles op orde te hebben voordat de baby komt, kun je natuurlijk ook doorslaan in het schoonmaken en kopen. In dit artikel lees je daarom meer over het nestelen en alles wat er bij deze bijzondere gedragsverandering komt kijken.

Eerste hulp bij nesteldrang

Het gedrag van een zwangere vrouw is niet altijd even voorspelbaar. Naast dat je ineens zin kunt krijgen in de vreemdste etenswaren, kun je ook te maken krijgen met een schoonmaak- en koopwoede. Tijdens zo’n aanval van nesteldrang heb je een onbedwingbare behoefte om alles schoon en in orde te maken, zodat je helemaal klaar bent voor de komst van de baby. Wil je meer weten over dit fenomeen en hoe je er het beste mee om kunt gaan? Lees dan verder!

Wat is nesteldrang?

Nesteldrang heeft alles te maken met ons oerinstinct. Vanuit ons oerinstinct willen we namelijk zoveel mogelijk opruimen, schoonmaken en verzamelen voor de komst van een baby. Hierdoor zijn we op alle situaties voorbereid en was vroeger de kans groter om te overleven. Tegenwoordig is dit natuurlijk een stuk minder belangrijk, en is het overleven gelukkig iets makkelijker geworden. Dit neemt echter niet weg dat veel vrouwen nog steeds dit instinct hebben, en een schoonmaak- en koopwoede ervaren. Nesteldrang is dan ook een natuurlijk verschijnsel, die je ook terug ziet bij dieren die bijna jonkies gaan krijgen. Zo bouwen veel dieren letterlijk een nestje, en trekken zij zich goed voorbereid terug op een rustig plekje.

Wanneer begint het nestelen?

Nesteldrang begint meestal in het tweede semester van de zwangerschap. In het derde semester kan het nestelen een hoogtepunt bereiken. Veel vrouwen zijn dan ook vlak voor de bevalling nog in de weer met allerlei huishoudelijke klusjes. Naast dat veel vrouwen een schoonmaak- en koopwoede ervaren, zullen sommige vrouwen ook de behoefte voelen om zich thuis terug te trekken. Ze hebben bijvoorbeeld minder zin in sociale contacten of om dingen buitenshuis te ondernemen.

Hoe moet je omgaan met schoonmaakwoede?

Een onderdeel van de nesteldrang kan een schoonmaak- en opruimwoede zijn. En ondanks dat het natuurlijk best fijn is om een schoon en opgeruimd huis te hebben voordat de baby komt, zijn er wel een aantal grenzen. Let er bijvoorbeeld op dat je geen chemische schoonmaakmiddelen gebruikt die gevaarlijk voor je ongeboren baby kunnen zijn. Gebruik ook altijd handschoenen tijdens het schoonmaken. Ook bepaalde verfsoorten kun je beter vermijden. Wees daarnaast voorzichtig met het uitvoeren van zware schoonmaakklussen en het klimmen op bijvoorbeeld keukentrapjes. Probeer deze klusjes simpelweg uit te besteden als je ze toch graag gedaan wilt hebben. Bovendien is samen schoonmaken met je partner of een vriendin een stuk gezelliger én kan diegene je tot een halt roepen als je te hard van stapel wilt lopen. Tot slot is het belangrijk om niet te overdrijven. Onthoud dat niet alles perfect hoeft te zijn. Je schoonmaakdrift is een oerinstinct, maar tegenwoordig niet iets wat echt perse constant hoeft te gebeuren. Blijf daarnaast goed naar je lichaam en je omgeving luisteren. De gezondheid van jou en je baby is nu even iets belangrijker dan een perfect huis.

Hoe moet je omgaan met koopwoede?

Koopwoede is een ander onderdeel van het nestelen. Je oerinstinct wil je zoveel mogelijk spullen laten verzamelen, zodat je goed voorbereid bent als er barre omstandigheden aanbreken. Aangezien deze kans tegenwoordig niet heel groot meer is, en je bovendien op elke straathoek wel een winkel vindt met de belangrijkste levensmiddelen is de koopwoede dus eigenlijk vrij overbodig geworden. Probeer hier dus realistisch in te blijven, en besef je dat als je iets te kort komt, je dit alsnog snel bij zou kunnen kopen. Ga dus niet compleet los als je schattige babykleertjes ziet. Want hoe leuk deze ook zijn, je kleine zal er binnen de kortste keren uit gegroeid zijn. Ongeveer zes rompertjes en zes kledingsetjes in verschillende maten is voldoende (je kunt tenslotte ook nog wassen). Op internet vind je bovendien handige lijstjes waarin je terug kunt vinden wat je allemaal nodig hebt voor de babyuitzet. Deze kun je aanhouden als richtlijn, zodat je zeker weet dat je niet te veel en niet te weinig koopt.Vind jij het koopjes jagen te moeilijk om te weerstaan of simpelweg te leuk? Kijk dan eens naar tweedehands artikelen. Deze zijn vaak nog in prima staat, en een stuk goedkoper. Je portemonnee zal je dankbaar zijn!

Wat wel handig is om alvast voor te bereiden

Ondanks dat nesteldrang in principe een ongevaarlijk en natuurlijk fenomeen is, is het wel belangrijk om altijd naar je lichaam te blijven luisteren. Het is daarom verstandig om op tijd rust te nemen, en nog even te genieten van de vrijheid die je nu nog hebt zonder baby. Doe dus zonder schuldgevoel nog af en toe een middagdutje, of neem de tijd om een serie te kijken. Kun je echt niet stilzitten? Laat het intensieve schoonmaken en overbodige koopjes jagen dan even voor wat het is en bereid alvast deze drie dingen voor die wel nuttig zijn!

Vries maaltijden in

Als net bevallen vrouw is het extra belangrijk om goed en gezond te eten. Toch kan door alle drukte van een pasgeboren baby uitgebreid koken er af en toe bij in gaan schieten. Voorkom dus dat je moet overleven op diepvries pizza’s en afhaalmaaltijden, en vries alvast wat voedzame maaltijden in.

Zoek alvast de geboortekaartjes uit

Een geboortekaartje uitzoeken klinkt makkelijker dan dat het is. Er is namelijk zo ontzettend veel keus, dat je er maar beter voor de bevalling alvast eens goed voor kunt gaat zitten. Kruip dus lekker met je laptop op de bank, en maak het geboortekaartje (inclusief adressen) alvast helemaal klaar. Zo hoef je na de geboorte van je kleine alleen nog de laatste details in te voeren en op versturen te klikken.

Bereid je administratie voor

Na de geboorte van je baby zijn er twee dingen je zo snel mogelijk moet regelen. Je moet je kindje aangeven bij het gemeentehuis, en je moet je kind aanmelden bij je zorgverzekering. Zoek dus alvast uit hoe en wanneer je aangifte kunt doen in jouw gemeente, en zet alvast een concept-mail voor de zorgverzekering klaar.