Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Met je kleine op komst of al geboren, ben je snel geneigd om van alles aan te gaan schaffen. Al snel geef je dan veel meer geld uit dan je van tevoren bedacht had. Daarom hieronder 10 tips om geld te (be)sparen voor je baby!
1. Koop je babyspullen niet nieuw
Je kunt natuurlijk al je babyspullen bij een dure winkel kopen, maar waarom zou je? Alle benodigdheden (denk aan meubeltjes voor de babykamer, een badje, box, speelgoed en nog veel meer) zijn ruimschoots te koop op Marktplaats of Ebay. Ook kun je kijken bij kringloopwinkels! Voor kleertjes heb je ook ruim keus op internet of bij tweedehands winkels. Het is jammer om alles nieuw te kopen. Je baby is zo weer uit al die schattige kleertjes gegroeid. Vraag verder eens rond in je omgeving: wie weet heeft iemand nog wel iets ongebruikt liggen.
2. Koop niet alles wat je tegenkomt
Zeker bij je eerste baby heb je de neiging om alles aan te schaffen wat ook maar enigszins met baby's te maken heeft. Fabrikanten spelen ook in op de de 'roze wolk-gevoelens' van aanstaande ouders. Uiteindelijk zul je er echter achter komen dat je lang niet alles nodig hebt. Begin daarom met een simpele basis, wissel ervaringen uit met andere (bijna)moeders. Als je dingen mist, kun je ze altijd nog aanschaffen.
3. Zoek naar aanbiedingen
Het kan soms lijken alsof alles waar 'baby' voor staat, extra veel geld kost. Houd daarom goed de aanbiedingen in de gaten. Hierbij kan je in een keer wat voorraad aanschaffen en veel geld besparen.
4. Geef borstvoeding
Natuurlijk kan niet iedere moeder borstvoeding geven, maar als je het wel kunt, bespaar je hiermee een hoop geld. Dit kost niks, in tegenstelling tot kunstvoeding.
5. Kunstvoeding in poedervorm
Als je geen borstvoeding kunt/wilt geven, zoek dan uit welk merk babyvoeding het goedkoopste is en alweer: let op aanbiedingen. Je hoeft echt niet het duurste merk te kopen, om kwaliteit in huis te halen. De voedingsmerken moeten allemaal dezelfde gezondheidstesten ondergaan.
6. Vraag nuttige kraamcadeaus
Het is heel lief om ontzettend veel kleertjes, knuffels, boekjes en pyjama's te krijgen, maar heel praktisch is dit niet. Zet daarom een cadeautip op het geboortekaartje, of stel een lijstje op en vermeld dat op je kaartje. Op die manier krijg je kraamcadeaus waar je echt blij mee bent. Ook kun je vragen om waardebonnen van winkels waar je graag shopt. Dan kun je zelf uitkiezen wat je ervan koopt.
7. Maak handig gebruik van je kinderbijslag
Als je een baby hebt gekregen, heb je recht op kinderbijslag. Als je dit geld spaart, heb je al snel een flink bedrag voor je kind als het wat ouder wordt. Hiermee zou je uiteindelijk bijvoorbeeld de studie of een rijbewijs kunnen betalen.
8. Gebruik je keuken en je fantasie
Er zijn heel veel kant-en-klare babyvoeding opties te koop, maar deze zijn zeker niet goedkoop. Vanaf ongeveer 6 maanden kan je baby al gewoon 'normaal' voedsel eten. Investeer in een goede blender of staafmixer of prak de groente/het fruit goed en je hebt hetzelfde effect. Zorg wel dat er geen zout in zit. Het kost natuurlijk wel wat meer tijd, maar bespaart je weer een hoop geld.
9. Vergeet schoentjes
Hoe verleidelijk al die schattige, kleine schoentjes ook zijn, bespaar je het geld. Ten eerste groeien baby's over het algemeen als kool, waardoor ze er zo weer zijn uitgegroeid. Ten tweede hebben ze toch de gewoonte om de schoentjes uit te trappen. Hierdoor ben je er zo eentje kwijt. Wacht liever even totdat ze oud genoeg zijn om te gaan lopen. Tot die tijd voldoen sokjes/sokpantoffeltjes ook.
10. Bespaar op energiekosten
Veel ouders hebben de neiging om de kachel flink op te stoken als er een kleintje in huis is. Begrijpelijk natuurlijk, maar hierdoor stook je de kosten ook op. Vraag jezelf af of het echt zo warm moet zijn als dat het nu is: kan het niet net wat koeler? Misschien stook je nu wel teveel. Kijk ook eens naar je energieleverancier: wellicht kun je wisselen, waardoor je goedkoper uit bent.