Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Jouw kindje reageert anders dan zijn leeftijdsgenootjes. Is er iets aan de hand? Kan er sprake zijn van autisme, of een stoornis in het autismespectrum? Wanneer je dit vermoeden hebt, kan het raadzaam zijn onderzoek te laten doen en hulp te vragen, zodat je kind op tijd de juiste zorg en begeleiding kan krijgen.
Maar waar moet je op letten en wat zijn de signalen? Wanneer er sprake is van autisme kunnen er veel vragen opkomen over wat autisme is en welke kenmerken dit heeft. Door de kenmerken en signalen te herkennen, kun je de juiste stappen zetten.
De diagnose van autisme is het eindresultaat van een proces dat vaak lang duurt en begint met het uiten van een vermoeden van autisme. Meestal begint het met bezorgdheid over de ontwikkeling van een kind bij de ouders: het kind lijkt doof, het kind praat nog niet op een leeftijd waarop dat verwacht kan worden, het doet niet mee met de andere kinderen in de kleuterklas, het kind heeft geen vriendjes of het vertoont soms apart gedrag. Ouders en leerkrachten die bekend zijn met autisme zullen sommige kenmerken wellicht herkennen en direct aan autisme denken. Maar veel mensen denken ook aan andere zaken, zoals een taalontwikkelingsstoornis, doofheid, koppigheid of een ‘eigen karakter’. Naast de bekende algemene kenmerken van autisme (contactmoeilijkheden, communicatiemoeilijkheden, stereotiep gedrag, obsessies en rituelen, over- of ondergevoeligheid voor bepaalde zintuiglijke prikkels) zijn er veel meer signalen die kinderen ‘verdacht’ maken voor de mogelijke aanwezigheid van autisme. We noemen ze de rode vlaggen van autisme en je leest er meer over in het onderstaande overzicht:
Naast de kenmerken bij kleuters gelden voor het herkennen van autistische kenmerken, gelden voor kinderen van de lagere school leeftijd ook nog:
Naast de kenmerken bij kinderen van de lagere school leeftijd gelden voor het herkennen van autistische kenmerken, gelden voor pubers en adolescenten ook nog:
Autisme wordt niet altijd gelijk herkend en opgemerkt, soms zelfs tot op een volwassen leeftijd. Ouders en docenten op school merken tegenwoordig wel steeds sneller op wanneer er mogelijk meer speelt. Er is geen mogelijkheid, bijvoorbeeld door een hersenscan, bloed of DNA test, om iemand op autisme te testen. Autisme wordt gediagnosticeerd door uitgebreid onderzoek van een specialist.
Bespreek de signalen met de huisarts, of op het consultatiebureau, zodat er in een vroeg stadium hulp kan worden geboden. Zo creëer je meer begrip voor hoe en waarom iemand op een bepaalde manier reageert, kan je hier op de juiste manier op inspelen en krijgt degene de juiste begeleiding die hij of zij nodig heeft. Dit komt de ontwikkeling ten gunste.
Het is belangrijk om vroegtijdig signalen en kenmerken van autisme op te pikken en bespreekbaar te maken. Hoe eerder hulp wordt ingeschakeld, hoe sneller de begeleiding op maat voor die persoon kan worden geboden.
Het informeren van betrokkenen is belangrijk. Op het moment dat de omgeving goed op de hoogte is van de situatie en is geïnformeerd over wat bijvoorbeeld autisme is en hoe je hiermee om kunt gaan, zal dit een positieve invloed hebben.
Gun mensen met autisme tijd, rust en ruimte om iets in eigen tempo te doen of op een eigen manier. Probeer degene te begrijpen, door informatie te vergaren. Laat hierbij de verwachtingen los, want vaak weet iemand met autisme niet wat er wordt verwacht van de omgeving. Er is onder andere duidelijkheid, voorspelbaarheid en regelmaat nodig, maar dit begint met kennis en informatie over autisme bij de omgeving.