Een huilbui af en toe, dat ben je gewend bij jouw kleintje. Het kan een seintje zijn dat jouw baby honger heeft, moe is of niet lekker in zijn/haar vel zit. Een verstopping gaat vaak gepaard met pijn en ongemak en hierdoor kan jouw baby meer huilen. Het is soms lastig om door te hebben dat de stoelgang de oorzaak is van deze huilbuien. Hoe herken je een verstopping bij jouw baby snel en wat kun je ertegen doen?

 

Wat is een verstopping?

De darmen van jouw baby zijn nog volop in ontwikkeling en zijn erg gevoelig. Vanaf het moment dat baby's vaste hapjes mogen eten kunnen er verstoppingen ontstaan. Een verstopping kun je eenvoudig ontdekken wanneer de harde ontlasting uitblijft. De stoelgang van jouw kleintje kan overhoop liggen door voedselproducten en de darmpjes kunnen verstopt raken. Wanneer de harde ontlasting langer dan twee dagen uitblijft spreken we al van een verstopping bij een baby. Vaak kun je het ook merken aan het humeur van de baby. De baby is sneller moe, geïrriteerd en huilt meer. Houd de symptomen goed in de gaten om verergering van de verstopping te voorkomen. Een verstopping kan ook andere symptomen hebben. Wij hebben alle symptomen waaruit blijkt dat er sprake kan zijn van een verstopping op een rijtje gezet:

  • Het uitblijven van de stoelgang
  • Huilbuilen
  • Buikrampen
  • Moeite met slapen en doorslapen
  • Spugen
  • Geen tot weinig eetlust
  • Een droge huid

Wanneer is een verstopping gevaarlijk?

Elke baby heeft weleens last van een verstopping. In de meeste gevallen is er niets ergs aan de hand en verdwijnt de verstopping vanzelf binnen een paar dagen. Blijft de verstopping echter langer aanhouden dan vijf dagen, dan is het belangrijk om actie te ondernemen. Een bezoekje aan de huisarts is dan geen overdreven actie, maar cruciaal. Blijft jouw kindje veel spugen en blijft de ontlasting uit? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de verstopping snel wordt verholpen. Er kan dan namelijk een uitdroging ontstaan doordat er te weinig vocht binnenkomt. Wanneer de verstopping gepaard gaat met hoge koorts die niet snel afneemt, is het ook erg belangrijk om hulp te zoeken. Bij verstoppingen die lang blijven aanhouden of acuut afgebroken moeten worden kan de dokter in het uiterste geval wat medicijnen voorschrijven.

Oorzaken van een verstopping

Wat is nu de oorzaak van een verstopping? Bij baby's en jonge kinderen is dat niet altijd eenvoudig om te ontdekken. Een verstopping kan bijvoorbeeld ontstaan door een voedselallergie. Ook een specifiek product waar geen allergische reactie voor is, kan toch een verstoppende werking hebben in de darmen. Drinkt jouw baby nog alleen maar zuigelingenmelk of moedermelk en heeft het last van een verstopping? Dan ligt het meest voor de hand dat de verstopping door de melksoort komt. Verander jouw melk(poeder) en zie of er een verschil optreed. Vaak merk je binnen een dag al een verschil.

Wanneer jouw kindje vaste hapjes kan eten, komt de verstopping vrijwel altijd door het eten. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden wat jouw kindje allemaal binnenkrijgt om zo de oorzaak op te sporen. Een gevarieerd eetpatroon kan een verstopping al voorkomen. Te weinig drinken kan ook zorgen voor een verstopping. Zorg dagelijks voor genoeg drinken in verhouding met vast voedsel.

De juiste voeding

Wat je binnenkrijgt heeft direct invloed op de stoelgang. Eet je veel vezels, dan kan dit positief werken op de stoelgang. Bij baby's kunnen te veel vezels echter een negatief effect hebben. Te veel vezels kunnen zorgen voor een verstopping bij baby's. Een van de eerste vaste hapjes die jouw kindje mag proberen is havermout. Havermout zit bomvol met vezels en kan daarom ook de oorzaak zijn van een verstopping. Geef jouw kindje daarom niet dagelijks havermout en wissel de hapjes af. Groente en fruit bevatten ook veel vezels, maar daarnaast ook vruchtvlees en vocht. Hierdoor is het beter verteerbaar en is de kans op een verstopping een stuk kleiner bij groente en fruit. Het is goed om jouw kindje veel verschillende voedselproducten te laten proeven. Niet alleen voor de ontwikkeling van de smaakpapillen, maar ook voor het beste dieet dat een verstopping kan voorkomen.

Een verstopping verhelpen met voeding? Dat is de beste manier om snel van een verstopping af te komen. Sommige producten hebben een positieve invloed op de stoelgang. Deze kan de stoelgang zachter maken en zorgen voor een ontstopping van de verstopte darmen. Eiwitrijke producten kunnen vaak een verstopping verlichten. Een bakje yoghurt of kwark kan soms de magische truc zijn. Pruimen staan ook bekend om de positieve werking tegen een verstopping. Veel babyproducten zoals koekjes en kant-en-klaar hapjes bevatten ook pruimen om de stoelgang te bevorderen. Heeft jouw kindje last van een verstopping? Geef wat pruimen en sta verstelt hoe snel de verstopping verdwijnt. Bonen zitten niet alleen vol eiwitten, vezels, vitamines en mineralen, ze zijn ook vaak de sleutel tot succes bij verstoppingen. Zorg dat jouw baby veel, het liefst dagelijks, bonen eet.

Massage voor verlichting

Een verstopping in niet alleen erg vervelend, het kan ook behoorlijk pijnlijk zijn voor jouw baby. De krampjes in de darmen zijn soms zo heftig dat je ze kunt voelen. Leg je hand op de buik van de baby en je kunt soms de krampjes voelen. Om de pijn te verlichten en de stoelgang te bevorderen kan een zachte massage van de buik helpen. Druk niet te hard, maar maak zachte drukbewegingen op de buik. Draai rondjes om de stoelgang te bevorderen en de pijn te verlichten. Bij baby's blijken voetmassages ook wonderen te kunnen verrichten. De voetjes van jouw baby zijn erg gevoelig en staan met de bloedbanen en zenuwen direct in contact met de rest van het lichaam. Een zachte druk massage op de voetjes kan ook zorgen voor pijnverlichting en ontspanning. Door te kunnen ontspannen kan de darm ook beter werken en kan zo alles weer in beweging komen.

Verstopping van de darmen komt vaak voor bij baby's en jonge kinderen. De oorzaak is niet altijd eenvoudig te benoemen, maar in de meeste gevallen kan er gekeken worden na wat er gegeten is. Bevatten het teveel vezels? Is er te weinig gedronken? Of is er misschien sprake van een allergische reactie op het eten? Een verstopping wil je natuurlijk zo snel mogelijk voorkomen. Er is erg oncomfortabel voor de baby en kan veel krampen en pijn veroorzaken. Met de juiste voeding kun je een verstopping snel verhelpen. Een lichte massage kan de pijn verlichten en ook de stoelgang positief beïnvloeden. Blijft de harde ontlasting uit? Wees dan niet bang om contact op te nemen met de huisarts.