Als je kindje geboren wordt, zitten er nog geen tandjes in zijn of haar mondje. Dit blijft enkele maanden zo. De meeste kinderen ontwikkelen de eerste tandjes als ze vijf maanden oud zijn. Is jouw kindje bijna vijf maanden oud? Houd er dan rekening mee dat de ontwikkeling van het gebit ieder moment kan beginnen.

Na het doorkomen van de eerste melktandjes, verandert het gebit van je kindje langzaamaan nog meer. Meer over de ontwikkeling van het gebit, lees je op deze pagina. Zo krijg je in dit artikel algemene informatie over de ontwikkeling van het gebit van je kindje, maar lees je ook hoe je de pijn van de doorkomende tandjes kunt verminderen.

De ontwikkeling van het gebit in tijdschema

Bij de meeste kinderen komen de eerste tandjes door als zij vijf maanden oud zijn. Het kan ook zo zijn dat jouw kindje iets eerder of iets later de eerste tandjes krijgt. Als je kindje bijna vijf maanden oud is, is het in ieder geval goed om je wat meer te verdiepen in de ontwikkeling van het gebit van je kindje. Als de eerste tandjes inderdaad doorkomen, weet je in ieder geval wat er gebeurt en waar je kindje aan toe is.

Hieronder geven we je een algemeen beeld van de ontwikkeling van het gebit van je kindje. Let op: ieder kind is anders. Het kan dus zo zijn dat je kindje veel sneller of juist veel langzamer een gebit ontwikkelt dan hieronder wordt aangegeven.

De ontwikkeling van het gebit van een kindje gaat in het algemeen als volgt:

  • Vier tot zeven maanden oud: de eerste tandjes komen door. Bij de meeste baby’s ontwikkelen de twee centrale snijtanden in de onderkaak zich het eerst.
  • Acht tot twaalf maanden oud: de twee centrale tanden in de bovenkaak komen door.
  • Negen tot 16 maanden oud: de laterale snijtanden komen door. Dit zijn de vier tanden die links en rechts naast de centrale snijtanden zitten.
  • 13 tot 19 maanden oud: de voorste kiezen komen door. Deze verschijnen links en rechts, in beide kaken.
  • 16 tot 22 maanden oud: de vier hoektanden komen door. Deze tanden vullen de gaten tussen de laterale snijtanden en de eerste kiezen.
  • 20 tot 33 maanden oud: er komen vier nieuwe kiezen door, achter de voorste kiezen.
  • Drie jaar oud: je kindje heeft een volgroeid melkgebit met 20 tanden en kiezen.

Als je kind een compleet melkgebit heeft, start het wisselen van de tanden. Nu krijgt je kind blijvende kiezen. De meeste kinderen krijgen hun eerste blijvende snijtanden rond hun zesde verjaardag. Het wisselen van de tanden gaat door tot je kind ongeveer 12 jaar oud is. Als alle tanden gewisseld zijn, is de ontwikkeling gebit officieel voorbij. Je kind heeft nu een volwassenengebit.

Klachten bij doorkomende tanden

De meeste kinderen ervaren bepaalde klachten als de tanden door komen. Sommige kinderen hebben nergens last van, maar over het algemeen kun je er wel vanuit gaan dat jouw kindje wel bepaalde klachten gaat ervaren. Deze klachten verdwijnen pas als het betreffende tandje dat de klachten veroorzaakt, helemaal is doorgekomen.

De meest voorkomende klachten bij doorkomende tanden, zijn de volgende:

  • Pijn in het mondje, bij de tand die doorkomt.
  • Kwijlen.
  • Huilbuien. Je kindje is huilerig en sneller geïrriteerd.
  • Hangerigheid.
  • Gezwollen tandvlees.
  • Slaapproblemen.
  • Diarree.
  • Luieruitslag

Als er een tandje doorkomt, wil je kindje op alles bijten, kauwen en zuigen. Dit is een natuurlijke reactie op de pijn: je kindje probeert de pijn van de ontwikkeling gebit te verminderen door overal op te bijten, kauwen en zuigen. Verder kan je kindje veel aan de oren trekken en over de wangen wrijven. Ook dit zijn tekenen dat er een of meerdere tandjes doorkomen.

Tot slot kan het ook zo zijn dat je kindje weigert te eten. Ook dit heeft te maken met de pijn in het mondje. Het is belangrijk dat je kindje toch voldoende eet, al doet dit pijn. Houd goed in de gaten of je kindje wel genoeg eten binnen krijgt.

5 tips om de pijn te verzachten

Het is erg vervelend dat je kindje pijn heeft door de ontwikkeling van het gebit. Gelukkig zijn er enkele dingen die je als moeder kunt doen om te pijn te verzachten. In onderstaande alinea’s geven we je enkele goede tips.

Tip 1: laat je kindje op een gekoelde bijtring bijten

Als natuurlijke reactie op de pijn van de ontwikkeling gebit wil je kindje overal op bijten, kauwen en zuigen. Zie je duidelijk dat jouw kindje dit ook wil? Geef hem of haar dan een gekoelde bijtring of een gekoelde rammelaar. Hier kan je kindje lekker op bijten. En omdat de bijtring of de rammelaar gekoeld is, wordt de pijn van het doorkomende tandje of de doorkomende tandjes verzacht.

Tip 2: masseer het tandvlees

Je kunt de pijn van het doorkomende tandje of de doorkomende tandjes ook verminderen door het tandvlees zachtjes te masseren. Dit doe je gewoon met je vinger. Let op: was je handen goed voor je het tandvlees gaat masseren. Je wil niet dat er bacteriën in de mond van je kindje komen, want hierdoor kan het tandvlees gaan ontsteken.

Tip 3: geef je kind wat kouds te eten of drinken

Je kunt de pijn ook verzachten door je kindje iets kouds te eten of te drinken te geven. Denk hierbij aan yoghurt of koud water. Let op: geef alleen gekoeld eten of drinken waar je kindje klaar voor is, gezien zijn of haar leeftijd. Dat de tandjes doorkomen en je kindje pijn heeft, betekent niet dat je voedingsmiddelen of dranken mag geven waar je kindje eigenlijk te jong voor is.

Tip 4: geef je kind extra aandacht

Je kindje heeft pijn en dit betekent dat je hem of haar best wat extra aandacht mag geven. Dit komt goed uit, want die kleine is erg hangerig door het doorkomen van de tandjes. Laat je kindje lekker bij je hangen en knuffel hem of haar extra veel. Extra kusjes is ook geen overbodige luxe! Je kindje vindt die aandacht hartstikke fijn als hij of zij pijn heeft.

Tip 5: geef je kindje Dentinox

Dentinox is een medicijn dat speciaal ontwikkeld is voor kinderen met doorkomende tandjes. Het kindergeneesmiddel verdooft het tandvlees niet alleen, maar neemt bovendien de pijn van de doorkomende tandjes weg. Je brengt het middel aan met een wattenstaafje, simpelweg door het op het tandvlees te smeren. Masseer je het geneesmiddel een beetje in met het wattenstaafje, dan werkt het nog beter.

Een ander geneesmiddel dat je kunt gebruiken om de pijn te verzachten, is VSM Kind. Dit is een homeopathisch geneesmiddel voor (jonge) kinderen. Vind je het belangrijk een homeopathisch medicijn te gebruiken? Dan is dit kindergeneesmiddel zeker een aanrader.

Tot slot kun je je kind ook een paracetamol-zetpil geven. Let op: dit mag je niet doen als je kindje hoge koorts heeft door de ontwikkeling gebit. Controleer daarom eerst de temperatuur van je kindje en geef alleen een paracetamol-zetpil als de temperatuur niet te hoog is.

Ontwikkeling gebit en borstvoeding geven

Geef je borstvoeding aan je kindje? Dan kun je dit gewoon blijven doen als de eerste tandjes eenmaal doorgekomen zijn. Door je tepel goed in de mond van je kindje te doen, voorkom je dat hij of zij op de tepel bijt tijdens het drinken.

Ontwikkeling gebit en tanden poetsen

Als de eerste tandjes zijn doorgekomen, start je met het poetsen van de tanden. Dit doe je dagelijks en altijd met een speciale tandpasta voor baby’s en peuters. Let wel goed op, want een tandje is erg kwetsbaar als deze net doorgekomen is. Dit komt omdat het glazuur van het tandje net na het doorkomen nog niet uitgehard is.

Ontwikkeling gebit en spenen

Een speen is slecht voor de ontwikkeling van het gebit van je kindje. Als de eerste tandjes doorkomen, raden wij je aan het gebruik van een speen zo veel mogelijk af te bouwen. Leer ook het duimen af, want ook dit is slecht voor de ontwikkeling gebit.