Niets is zo fijn als knuffelen met jouw kleintje. Negen maanden lang heb je uitgekeken naar het vasthouden van jouw baby en eindelijk is het zover. Het is erg belangrijk om jouw baby te knuffelen. Jouw kindje leert jou zo herkennen en kan zo goed met jouw bonden. Hoe vaak moet je met jouw baby knuffelen en wat zijn de voordelen van knuffeltijd?

Waarom knuffelen

Knuffelen is belangrijker dan je misschien denkt voor de ontwikkeling van jouw baby. Jouw baby kan zicht beter hechten wanneer het veel geknuffeld word. Het is eigenlijk het beste om huid op huid contact te hebben wanneer je knuffelt. Zo kan de baby jouw huid ruiken en jou sneller herkennen. Na de geboorte is het zicht van de baby nog onderontwikkelt, maar de geur en hoorvermogen zijn uitstekend. Knuffelen is daarom erg belangrijk. De baby kan jou op deze manier herkennen en zich veilig voelen. Je creëert vanaf het begin dus al een band met jouw baby. Wanneer jouw baby zich veilig voelt bij jou is het ook erg rustig en kun je jouw kleintje goed kalmeren. Door te knuffelen zorg je voor een goede hechting tussen ouder en kind.

Vanaf welke leeftijd tot wanneer?

Het is dus belangrijk om vanaf de geboorte al veel te knuffelen. Dit is de tijd waar jouw kindje zich voor het eerst hecht. Huid op huid contact is cruciaal en knuffelen op de blote huid is erg belangrijk. Jouw kindje voelt zich veilig en om het gemak wanneer het wordt geknuffeld. De eerste maanden is het fysieke contact erg belangrijk voor jouw baby. Door een lieve knuffelbeurt kan het zich veilig voelen en vertrouwd voelen. Het is belangrijk dat beide partners gevoel knuffelen met de baby. Hierdoor kun je eenkennigheid voorkomen. Er is natuurlijk geen leeftijdsgrens waarop knuffelen niet belangrijk is. Zorg dat je jouw baby dagelijks een goede knuffelbeurt geeft.

Knuffeltijd

Een manier om knuffelen er goed in te houden, is door knuffeltijd in te stellen. Kies een dagelijks moment voor knuffeltijd. Dit kan bijvoorbeeld voor het slapen gaan terwijl je fles geeft of net wanneer het 's ochtends wakker wordt. Knuffelen is erg goed voor de gemoedstoestand van jouw baby. Het voelt zich geliefd en voelt zich veilig. Dagelijks knuffeltijd is dus een goede toevoeging aan de routine. Zeker wanneer jouw baby ouder wordt en zelf kan aangeven wanneer het behoefte heeft aan knuffeltijd.

Samen douchen of badderen

Een andere manier waarop je samen kunt knuffelen en huid op huid contact, is onder de douche of in bad. Samen douchen of badderen is de perfecte situatie om knuffeltijd te houden. Neem de tijd en maak het speciaal. Zeker wanneer jouw kindje niet zo van water houd, is samen badderen of douchen de beste optie. Is jouw baby juist een waterrat en geniet het enorm van de tijd samen in bad of onder de douche? Dan is babyzwemmen waarschijnlijk een goede optie. Tijdens babyzwemmen leer je ook om samen te zwemmen en te knuffelen in het water. Het is erg goed voor de band tussen ouder en kind om samen te zwemmen. Je leert op elkaar inspelen en het is een groot plezier. Knuffelen hoeft niet perse op de bank of in bed, het kan ook goed in het water. Ga samen in bad of onder de douche voor een fijne knuffelbeurt.

Draagzak

Houd jouw baby erg van knuffelen aan fysiek contact? Dan kan een draagzak ook een uitkomst zijn. Je kunt jouw baby dan een lange tijd dragen en tussendoor knuffelen. Het is ideaal voor wanneer je bezig bent met het huishouden. Op deze manier kun je zowel knuffelen met jouw kleintje en jouw baby dicht bij je houden terwijl je bezig bent. Knuffelen en fysiek contact tussen baby en ouder is erg belangrijk. Met een draagzak kun je jouw baby lang bij je dragen en knuffelen.

Fijn voor de ouders

Naast dat het goed is voor de baby om te knuffelen, is het natuurlijk ook erg fijn voor de ouders. Zeker wanneer je voor het eerst papa en mama wordt, kan het allemaal nog nieuw aanvoelen. Door jouw baby te knuffelen zorg je ook dat jouw affectie voor de baby sterker wordt en jouw band beter word. Het is erg goed voor ouders om veel te knuffelen. Het kan soms moeilijk zijn om opeens over te moeten schakelen tot ouder. Hoe werkt het precies en wat heeft zo'n kleintje nodig? Door te knuffelen versterk je ook jouw moeder of vadergevoel. Zo'n kleintje kan nog wat onwennig voelen. Door fijn te knuffelen kan jouw baby zich beter op het gemak voelen en kun jij je beter als ouder voelen.

Knuffelen met jouw baby is erg fijn, maar daarnaast ook erg belangrijk. Het is belangrijk voor de ontwikkeling van jouw baby en voor de hechting. Het stimuleert de herkenning en zorgt voor een vertrouwd gevoel voor de baby. Het is belangrijk om vanaf de geboorte al veel te knuffelen. De baby is afhankelijk van de geur en geluid en fysiek contact is in de eerste maanden erg belangrijk. Zorg dagelijks voor knuffeltijd. Wissel de knuffelbeurten af en ga bijvoorbeeld samen in bad of onder de douche. Niets is zo fijn dan te knuffelen met jouw baby. Het is goed voor de hechting tussen ouder en kind.