Wanneer een baby 5 weken oud is gaat hij of zij voor de eerste keer glimlachen. De moeder krijgt steeds meer contact met haar baby en kan als ze daar zin in heeft weer seks hebben met haar partner.

Baby 5 weken: De eerste glimlach van je baby

Aan het begin van het leven met je kleintje vinden vele speciale momenten plaats: de geboorte, de eerste keer je baby voeden, elkaar aankijken en vastpakken. Ook de eerste glimlach van je baby behoort tot de speciale momenten. Het geeft je het gevoel dat je heel dicht bij je kleintje staat; dat hij zich heel dichtbij jou voelt en jij bij hem natuurlijk. De trekjes op zijn gezichtje zag je al eerder, maar nu laat je baby een welgemeende glimlach zien, waarbij heel zijn gezicht verandert in een zonnestraaltje.

Er is nu een duidelijk aanleiding voor zijn lach; hij ziet iets dat hij leuk vindt. Het mooiste van zijn glimlach is, dat hij hem het vaakst laat zien bij jou of bij jouw partner. Het is daarmee duidelijk dat jullie baby jullie herkent en blij is met jullie. Als je nog geen glimlach ziet als je baby 5 weken oud is, maak je dan geen zorgen. Het komt vanzelf. Ga maar lekker vaak met je baby knuffelen, kietel je baby of maak op een andere manier contact. Dan zul je zien dat er vanzelf een glimlach op zijn lieve gezichtje verschijnt.

baby-week-5-lachen

Ontwikkeling als je baby 5 weken oud is: steeds meer contact met de wereld

Als je baby 5 weken is, kan hij niet alleen gaan glimlachen, maar ook op andere manieren in contact treden met de wereld om hem heen. Het verschilt sterk van baby tot baby wanneer een baby wat precies gaat doen, maar dit is globaal wat er kan gebeuren als je baby 5 weken oud is.

  • Voor de eerste keer glimlachen.
  • Andere gezichtsuitdrukkingen uitproberen.
  • Geluidjes maken, zoals baby-gebrabbel en kirren.
  • Zijn hoofd omhoog tillen als hij op zijn buik ligt. Dat is voor hem nog een zware bezigheid, aangezien zijn hoofd kolossaal is in verhouding tot zijn lijfje. Het hoofd wiebelt in het begin nog alle kanten op en is nog niet soepel. Ondersteuning blijft dan ook nog even van belang.
  • Zijn handen wijd open strekken. In de eerste weken balt hij voornamelijk vuistjes, die gaan in de loop der weken steeds verder en vaker open.
  • De eerste echte tranen van je baby. De traanbuisjes waren eerst nog niet volledig ontwikkeld, waardoor je baby dit nog niet eerder kon.

Als je baby 5 weken oud is, dan kan hij ook reflux laten zien. Dat wil zeggen dat je baby slecht drinkt, na zijn voedingen vaak spuugt en afvalt in zijn gewicht. Het is normaal dat je baby af en toe wat ‘mondjes’ teruggeeft, maar is het naar jouw idee veel, dan is het belangrijk dat je in de gaten houdt of zijn gewicht blijft groeien.

Reflux is niet ernstig. Het is meer vervelend voor je baby. Doordat het kokhalzen en het spugen van je baby krijgt hij een branderig en naar gevoel in zijn keel. Dat kan ervoor zorgen dat hij moet huilen. Maak je je veel zorgen om je baby met reflux, omdat hij er veel last van heeft en/of slecht groeit? Neem dan contact op met het consultatiebureau voor advies.

Moeder van een baby 5 weken oud: alweer zin in seks?

Tenzij je een keizersnede of ander complicaties bij de bevalling hebt gehad, gaat het onderhand lichamelijk weer wat beter met je. Je voelt je weer wat fitter en hebt weer meer zin om te bewegen. Hoewel de vermoeidheid nog sterk aanwezig is. Helaas voor jou zal dat de komende tijd ook nog wel even zo blijven. Baby’s vragen nou eenmaal veel van je; niet alleen overdag, maar ook in de nacht en dat breekt je op.

Voor wat extra energie is het goed om geregeld te gaan bewegen. Wat dacht je van een wandeling, fietstocht of baantjes zwemmen? Een andere vorm van bewegen is seks, 5 weken na je bevalling heb je geen bloedverlies meer en kun je weer vrijen als je zin hebt natuurlijk. Heb jij alweer zin in seks of wacht je daar liever nog even mee? Wat in ieder geval belangrijk is om te weten dat het een fabel is dat je niet zwanger kunt raken zolang je nog borstvoeding geeft. Zit je op dit moment niet te wachten op nog een baby in je huis? Gebruik dan een voorbehoedsmiddel.

Het kan zijn dat de eerste keer seks na de bevalling wat onwennig of onprettig aanvoelt, zeker als je bent gehecht. Het is belangrijk dat je je eventuele onzekerheden en/of angsten met je partner bespreekt, zodat hij of zij op de hoogte is en er rekening mee kan houden. Doe het rustig aan; neem de tijd en als jij nog niet klaar bent voor seks, dan doen jullie dat gewoon nog even niet. Hoewel iets samen doen wel een goed idee is. Even iets doen zonder de baby. Ga bijvoorbeeld eens een spelletje spelen als jullie baby op bed is of wat dacht je van naar de bioscoop of uit eten terwijl er oppas voor je baby zorgt?

baby-week-5-vrijen-met-partner

Wat moet je doen als je baby 5 weken is?

Als je baby 5 weken oud is, moet je niet zoveel. Je moet gewoon zo goed mogelijk voor hem zorgen en zoveel mogelijk contact maken met je baby. Hoe doe je dat?

  • Lach zoveel mogelijk terug naar de glimlach van je baby. Zo leert je baby dat hij ermee kan communiceren en laat je hem nog vaker lachen, zodat jij er telkens weer van kunt genieten. Zo schep je een positieve sfeer.
  • Praat en/of zing veel. Vertel bijvoorbeeld steeds wat je doet. Je baby reageert steeds meer op jou. Hij is nieuwsgierig naar de geluiden en de tonen die er uit jouw mond komen en zal er aandachtig naar luisteren. Veel praten met je baby stimuleert zijn taalontwikkeling. Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.
  • Boots de geluiden van je baby na. Zo voelt de baby dat je contact probeert te maken.
  • Trek gekke bekken. Waarschijnlijk probeert je baby jou na te doen.

Tip van de week: Houd het gewicht van je baby goed in de gaten

Als je baby 5 weken oud is, is het belangrijk dat hij goed blijft groeien in zijn gewicht, zodat hij voldoende kracht heeft om zich te ontwikkelen. Zeker als je borstvoeding geeft, weet je niet precies wat je baby binnenkrijgt. Het is daarom belangrijk dat je het gewicht van je baby op de voet volgt. Dat doe je door hem thuis of op het inloopspreekuur op het consultatiebureau geregeld te wegen.

Zeker als je het vermoeden hebt dat je baby reflux heeft, waarbij hij veel voeding teruggeeft, is het belangrijk om je baby’s gewicht te volgen. Zie je dat je kindje niet goed groeit als je baby 5 weken oud is, neem dan contact op met het consultatiebureau.

moeder en baby