Het klinkt logisch dat rustige muziek beter is voor baby's dan harde dancemuziek. Maar wist je dat muziek nog een veel grotere invloed heeft op jouw kleintje? Muziek is van groot belang voor de ontwikkeling van jouw baby. Zo kan muziek zorgen voor een aangename sfeer en omgeving en jouw kindje tot rust brengen. Daarnaast heeft muziek een positieve bijdrage aan de algehele ontwikkeling van jouw baby. Hoe werkt dit dan precies en hoe kun je muziek gebruiken in het dagelijks leven?

Hoe helpt muziek?

Muziek helpt, maar hoe dan? Muziek helpt op meerdere vlakken. Zo helpt het bij de hersenontwikkeling, taalontwikkeling en de gemoedstoestand van de baby. Als eerste zullen we de hersenontwikkeling verder toelichten. Muziek kun je zien als verschillende structuren in geluid. Jouw baby leert dit te herkennen en op te nemen. Onderzoekers hebben aangetoond dat kinderen die blootgesteld zijn aan muziek op jonge leeftijd vaak muzikaler zijn. Zij hebben vanaf een jonge leeftijd al muziek gehoord en kunnen de structuren binnen de muziek beter herkennen. Het draagt bij aan een fijne hersenontwikkeling. Daarnaast kan muziek ook bijdragen aan de taalontwikkeling. Het is daarom aan te raden om speciale kindermuziek te draaien. Hierdoor wordt jouw kindje blootgesteld aan zinsstructuren en woorden. Liedjes horen en leren zingen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling. Het is daarom goed om vanaf een jonge leeftijd al kinderliedjes te draaien. Ook is muziek goed voor de gemoedstoestand van jouw baby. Een rustige en fijne omgeving kan gecreëerd worden door geluid. Veel baby's worden rustiger van muziek. Heb jij last van een huilbaby? Probeer dan muziek. Dit kan de gemoedstoestand van jouw baby op positieve wijze beïnvloeden.

Speelgoed met geluid

Wanneer jouw baby wat ouder is en kan gaan spelen, is speelgoed met geluid erg belangrijk. Het begint al bij de rammelaar. De fijne motoriek kan zich snel ontwikkelen. Het heen en weer schudden van de rammelaar geeft een reactie, namelijk: geluid. Jouw kindje leert hierdoor snel dat actie, reactie geeft. Geluid bij speelgoed is niet alleen erg leuk, maar dus ook erg leerzaam. Speelgoed waarmee jouw kindje zelf muziek kan maken is ook echt een aanrader. Een klokkenspel is altijd een leuke toevoeging aan het speelgoed. Jouw kindje leert zo muziek en het verschil in tonen. Hoe vervelend speelgoed met geluid ook kan zijn voor ouders, het is erg belangrijk voor de ontwikkeling van jouw kindje. Jouw kind leert dat een bepaalde actie gelijk een reactie geeft.

Klassieke muziek en kindermuziek

De beste opties voor muziek voor kinderen zijn klassieke muziek en kindermuziek. Kindermuziek is speciaal ontwikkeld voor kinderen. Hierdoor wordt er in de nummers gebruik gemaakt van veel herkenbare herhalingen en geluiden. Daarnaast is de tekst zo gemaakt dat het makkelijk is voor kinderen om na te bootsen. De liedjes zijn simpel, maar herkenbaar. Het stimuleert daarmee het geheugen van jouw kindje. Om dagelijks een vrolijke kindercd of playlist op te zetten is daarom een echte aanrader. Onbewust leert jouw kindje hier heel veel van. Klassieke muziek is misschien wel de beste optie voor kinderen. Het klinkt misschien helemaal niet zo vrolijk als kindermuziek, maar draagt enorm bij aan de muzikale ontwikkeling en hersenontwikkeling van jouw kindje. Klassieke muziek zit vaak complex in elkaar. Wanneer je op jonge leeftijd hiermee in aanraking komt, is het veel eenvoudiger om de compliciteit te herkennen. Kinderen die blootgesteld worden aan klassieke muziek zijn een stuk muzikaler. Ook zijn er onderzoeken gedaan die aantonen dat de intelligentie hoger is wanneer kinderen op jonge leeftijd blootgesteld zijn aan klassieke muziek. Het stimuleert de hersenontwikkeling om complexe zaken te onderscheiden. Klassieke muziek en baby's gaan dus goed samen. Wissel de kindermuziek daarom af met klassieke nummers.

Muziek voor het slapen gaan

Heeft jouw kleintje moeite met slapen? Ook dan kan muziek behulpzaam zijn. Rustige muziek draagt bij aan een ontspannen en veilig gevoel voor jouw baby. Jouw baby kan rustig worden en zo makkelijker in slaap komen. Rustige klassieke muziek is bijvoorbeeld een goede optie. Ook zijn er speciale babylampen. Deze lampen dienen zowel als nachtlampje, als dat ze muziekjes kunnen afspelen. Deze lampen kunnen zachte slaapliedjes afdraaien of natuurgeluiden nabootsen. Natuurgeluiden zijn ook goed voor baby's, deze rustige en natuurlijke geluiden zorgen voor een rustige omgeving. Muziek voor het slapen gaan is de beste manier voor jouw baby om rustig te kunnen slapen. Een mobiel boven de wieg, een speeldoosje of dus een nachtlampje met muziek zijn echte aanraders voor het slapen gaan.

Omgevingsgeluid

Het is ook nog belangrijk om omgevingsgeluid aan te kaarten. Jouw kindje is erg afhankelijk van de omgeving. Een drukke omgeving is daarom slecht voor jouw baby. Een baby heeft rust en regelmaat nodig. Een druk huishouden of een drukke omgeving is funest voor jouw baby. Jouw baby is eerder huilerig en slaapt slechter. Woon je in een drukke buurt en heb je last van veel omgevingsgeluid? Zorg dan dat je muziek hebt om hiervan af te leiden. Leg jouw baby in een rustige kamer met een fijne muziek om af te leiden van alle drukte. Zeker wanneer jouw gezin zich uitbreid en je meerdere kinderen door het huis hebt rennen, is het belangrijk dat jouw baby een fijne en rustige plek heeft. Muziek kan bijdragen aan een rustige omgeving. Het kan het omgevingsgeluid overstemmen en zorgen voor een rustige omgeving.

Zingen tegen je baby

Hoe werkt muziek nog meer? Muziek kan ook de band tussen jou en jouw baby versterken. Het wordt ouders daarom aangeraden om tegen de baby te zingen. Dit kan al vanaf dat jouw baby geboren is. Jouw baby wiegen en zingen versterkt de band tussen ouder en kind. Jouw kind ziet in het begin nog nauwelijks, maar kan al wel goed horen. Door te zingen kan jouw baby jouw stem herkennen. Hierdoor creëer je een veilig en vertrouwd gevoel voor jouw baby. Zing bijvoorbeeld jouw baby in slaap met fijne liedjes. In het begin is zingen voor belangrijk voor het vertrouwde gevoel en voor de band tussen ouder en kind. Maar wanneer het ouder wordt, draagt zingen ook bij aan de taalontwikkeling. Het is belangrijk dat jouw kindje wordt blootgesteld aan taal en zingen helpt hier goed aan mee. Zing daarom dagelijks tegen je baby.

Muziek is belangrijker dan je denkt voor de baby. Het helpt niet alleen voor de muzikale ontwikkeling, maar ook voor de hersenontwikkeling, gemoedstoestand en band tussen ouder en kind. Zoek daarom altijd speelgoed met geluid en draai die tergende kinderliedjes. Het is erg belangrijk voor de ontwikkeling van jouw baby. Zorg voor een een fijne omgeving door geluid en laat jouw kindje fijn slapen met liedjes op de achtergrond. Het is belangrijk om jouw kind op jonge leeftijd al bekend te maken met muziek. Zing jouw baby in slaap en draai klassieke muziek voor de beste ontwikkeling van jouw baby.