De meeste moeders verheugen zich op het moment waarop het navelstrengstompje van hun pasgeboren baby eraf valt, omdat ze dan eindelijk hun baby een goed bad kunnen geven! Maar wat moet je allemaal weten om het schoon te maken en te verzorgen? Lees het hier!

Wat is een navelstrengstompje

De navelstreng die aan de maag is bevestigd van jouw baby’s is de levenslijn tussen je baby en jou als de moeder tijdens de zwangerschap. Via deze weg krijgt je baby in je baarmoeder voeding en zuurstof uit de placenta. Maar wanneer je baby geboren wordt, is deze belangrijke verbinding niet meer nodig. Slechts een paar minuten na de geboorte wordt de navelstreng van je baby dan ook afgeklemd. Dit is een volledig pijnloze procedure. De klem helpt het bloeden van de drie bloedvaten in de navelstreng te stoppen. Soms wordt een geneesmiddel aangebracht als onderdeel van de eerste verzorging van de navelstrengstomp van je baby. Dit kan een paarse kleurstof of een ander type antisepticum zijn. In de meeste ziekenhuizen werd deze praktijk echter vervangen door verzorging met steriele compressen.

Hoelang heeft mijn baby een navelstrengstomp?

Tegen de tijd dat de baby naar huis gaat uit het ziekenhuis, zal het koord beginnen te drogen en te verdorren. De klem kan worden verwijderd wanneer de navelstreng volledig droog is. De navelstreng valt vanzelf af na ongeveer twee tot drie weken. Omdat de navelstreng een plek is waar een infectie het lichaam van de baby kan binnendringen, is het belangrijk om er goed voor te zorgen.

Hoe verzorg ik een navelstrengstomp?

Tot het navelstrengstompje van je baby afvalt:

  • Houd de stomp van de navelstreng schoon en droog.
  • Vouw de luier van je baby weg van het stompje of koop luiers met een uitsparing voor de stomp. Deze luiers stellen het bloot aan lucht en voorkomt dat het navelstrengstompje in contact komt met urine.
  • Geef je baby een sponsbad in plaats van in een badkuip.
  • Als het warm weer is, laat je baby enkel een luier dragen en een los T-shirt om de lucht te laten circuleren en het droogproces te versnellen.
  • Vermijd het aankleden van je baby in bodysuit-achtige kleding!
  • Probeer het stompje nooit zelf te verwijderen, ook al lijkt het slechts nog minimaal vast te hangen.
  • Vermijd schadelijke dingen zoals het aanbrengen van tandpasta, zout, vaseline en warm water kompressen!
  • Breng wat Chlorhexidine-gel aan op de basis van het stompje met een propere vinger of reinig de basis van de navelstrengstomp dagelijks met een wattenstaafje gedrenkt in ontsmettingsalcohol telkens je de luier van je baby vervangt.

Lees dit artikel voor uitgebreidere informatie over het verzorgen van de navelstreng bij een pasgeboren baby.

Bijzonderheden

Er is mogelijk een kleine hoeveelheid bloed zichtbaar wanneer het stompje op het punt staat los te laten en nadat het eraf valt, maar dit bloeden moet snel stoppen. Probeer nooit het navelstrengstompje er zelf af te halen. Sommige ouders maken zich vaak zorgen over het feit dat de navel van een baby een “innie” of een “outie” is. Maar er is geen manier om dit te voorspellen. Ook bestaat er geen enkele manier om de navel er op de een of andere manier uit te laten zien. In tegenstelling tot populaire tradities, helpt het niet om een __munt of ander plat voorwerp over de navel te bevestigen. Bij sommige baby’s komt het vaak voor dat er een klein uitsteeksel van de buik rond het stompje is, vooral wanneer de baby huilt. Het uitsteeksel wordt veroorzaakt door een zwakte in de buikspieren, meer bekend als navelstrenghernia. Dit kan worden gecontroleerd door de kinderarts van je baby om te zien of een behandeling noodzakelijk is, maar deze verdwijnt meestal vanzelf.

Wat mag je verwachten als de navelstreng afvalt?

Het is mogelijk om wat bloed op te merken op de luier van je baby, maar maak je geen zorgen. Dat is volkomen normaal. Soms, nadat de navelstrengstomp eraf valt, is het ook mogelijk dat een helder of geel vocht en sommige stukjes klonterig vlees kunnen achterblijven. Deze navelstrenggranulomen zullen vanzelf verdwijnen. Indien dit niet het geval is, moeten ze worden behandeld door de kinderarts. Ze zijn echter niet ernstig en pijnloos voor je baby.

Hoe weet je of je baby een infectie heeft?

Infecties aan de navelstrengstomp zijn zeldzaam, maar raadpleeg de kinderarts van je baby als:

  • Je baby huilt wanneer je het navelstrengstompje of de huid ernaast aanraakt.
  • De huid rond de onderkant van het stompje rood kleurt.
  • Het stompje ruikt onfris of vertoont een geelkleurige afscheiding.
  • Het stompje onophoudelijk blijft bloeden, omdat dit een teken kan zijn van bloedingstollingsproblemen.

Ideeën voor wat je met het navelstrengstompje van je baby kunt doen

De navelstreng en het stompje zijn niet zomaar iets. Het zijn unieke aandenkingen omdat de navelstreng gedurende de zwangerschap de levenslijn tussen jou en je baby was. Hieronder enkele tips om beide of een van beide te bewaren:

Stop het in een speciale doos

Sommige ouders besluiten de rest van de navelstreng als aandenken te bewaren in een speciale doos of plakboek. Er zijn aandenkdozen verkrijgbaar met spaties. Deze dozen zijn speciaal ontworpen voor de navelstreng van je kind, een haarlok en al zijn of haar melktandjes.

Draag het

De navelstreng is de laatste fysieke band die je hebt met je baby. Maar als je niet wilt dat de navelstreng van je baby aan je muur hangt, kun je hem altijd om je nek hangen. Sommige bedrijven bieden ouders de kans om de navelstreng van hun baby in sieraden te verwerken, wat een populaire keuze is voor velen die een uniek aandenking willen.

Verbrand het

Deze trend is ontstaan in Amerika, waarbij ouders de navelstreng zijn beginnen verbranden in plaats van zich eraan vast te klampen. Het is een manier om de band van elk gezinslid met de nieuwe baby te helpen versterken, maar je kunt uiteraard nog meer mensen uitnodigen ter gelegenheid van dit geboorteproces.

Doneer het

Je kunt er ook voor kiezen om de navelstreng van je kleintje te doneren aan een bloedbank en op die manier mogelijk een leven redden. Navelstrengbloed is rijk aan stamcellen en kan worden gebruikt voor de behandeling van patiënten die aan levensbedreigende ziekten lijden, zoals bloedkanker, beenmergfalen en afweer- en stofwisselingsstoornissen.

Gooi het weg

Als de gedachte om een __uitgedroogde ader te houden als een mooie herinnering niet iets is wat in jouw smaak valt, gooi het dan gewoon op de juiste manier weg. Maar als je van plan bent om het weg te gooien, kun je het beter doneren. Jouw kinderarts kan je verder helpen met de informatie die je nodig hebt.