Je borstvoeding afbouwen doe je niet zomaar. Het kan een lastig klusje zijn, zeker omdat je lichaam na al die maanden gewend is om een baby te voorzien van de beste voeding die er is. Dat heeft tijd, moeite en een hoop werk gekost. Daarom moet je ook tijd en moeite nemen om dit mooie wonder weer af te bouwen. Soms is het een bewuste keuze; soms ook niet. Dat neemt niet weg dat de beslissing om af te bouwen met de borstvoeding, een emotionele keuze is die niet iedere moeder eenvoudig zal maken.

Sommige moeders kiezen ervoor om de borstvoeding af te bouwen omdat ze weer aan het werk gaan en het voor hen niet mogelijk is om te blijven kolven of het kindje live voeding te geven. Sommige moeders moeten verplicht stoppen (bijvoorbeeld omdat ze medicijnen gaan gebruiken die niet te combineren vallen met borstvoeding).

Wat je reden ook is om te gaan afbouwen, het is belangrijk om hier de tijd voor te nemen. Gemiddeld neemt de afbouw zo'n twee tot vier weken in beslag. Je lichaam is gewend om melk te produceren op vraag-en-aanbod basis, en zal dus even aan deze verandering moeten wennen. Stop je te snel, dan loop je kans op een borstontsteking.

Is het niet mogelijk voor je om de borstvoeding samen met je kindje rustig af te bouwen? Dan kun je ervoor kiezen om de grootste druk van je borsten af te kolven. Herhaal dit. Eerst iedere dag een klein beetje, en wanneer je merkt dat je borsten soepel blijven kun je hier steeds langer tussen laten totdat je voelt dat je borsten het aankunnen om niet meer te kolven.

Borstvoeding afbouwen met een baby

Afbouwen met een baby heeft enigszins meer planning nodig. Het is handig om voor jezelf te kijken welke voeding je baby of kindje het minste interesse in heeft. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je kindje de voeding aan het eind van de middag eigenlijk niet echt boeiend vind. Dit hangt vaak samen met het feit dat je aan het eind van de middag meestal het minste melk produceert. Het kan dus een goede keuze zijn om deze voeding als eerste te laten vallen. Volg je lichaam hierin. Je voelt vaak zelf het beste aan met welke voeding je het beste kunt beginnen. Ga niet te snel verder met afbouwen; laat je lichaam wennen aan het feit dat er minder voedingen op een dag nodig zijn. Vervang de voedingen voor je kindje met fles of vaste voeding, afhankelijk van hoe oud je kindje is. Na ongeveer een week kun je ervoor kiezen om de volgende voeding te laten vallen en zo kun je steeds sneller afbouwen.

Hoe moeilijk is dat, afbouwen?

Borstvoeding afbouwen kan zorgen voor een hoop ongemakken, ook al doe je het rustig aan. Je borsten kunnen erg gespannen aanvoelen in het begin, omdat je lichaam gewend is op die momenten voeding aan te maken. Mocht je ontzettende stuwing krijgen in je borsten, kolf dan de ergste druk van je borsten af en draag een goede, strakke BH. Kolf echter niet teveel, want dan geef je het signaal aan je lichaam dat het weer moedermelk moet gaan aanmaken.

Het kan ook zijn dat je baby niet goed reageert op de alternatieve voeding die je aanbiedt. Ga niks overhaasten: volg je baby hierin. Als je merkt dat je kindje last krijgt van de andere voeding, probeer dan niet te snel nog een voeding te laten vallen en geef je kindje de tijd om aan de andere voeding te wennen. Structuur voor je baby is belangrijk.

Naast de lichamelijke ongemakken van borstvoeding afbouwen kun je ook last krijgen van emotionele gevoelens, die zelfs wat weg kunnen hebben van depressie. Deze gevoelens worden veroorzaakt door meerdere situaties. Ten eerste raakt je prolactine-gehalte van slag (het hormoon dat zorgt dat je borsten melk aan kunnen maken voor je kindje). Deze schommeling in hormonen kan er voor zorgen dat je depressieve gevoelens krijgt. Daarnaast kun je ook last krijgen van het gevoel dat je, nu je stopt met je borstvoeding, je de intense hechting met je kindje kwijt raakt. Maak je hierom zeker geen zorgen; de hechting tussen jou en je kindje zal niet veranderen. Merk je dat je echt last krijgt van je depressieve gevoelens, schroom dan niet om je partner, familie of vrienden in vertrouwen te nemen. Zij kunnen misschien je twijfels wegnemen of je steunen in deze periode. Het is en blijft een periode van afscheid nemen, en afscheid nemen is altijd moeilijk.

Aanvullende voedingsstoffen

Zorg als laatste ervoor dat je kindje alle nodige vitamines krijgt als je stopt met borstvoeding. Als het goed is geef je je baby vitamine K omdat dit niet van nature voorkomt in de borstvoeding. Stap je over op flesvoeding, dan kun je op het moment dat je meer flesvoedingen dan borstvoedingen geeft stoppen met het bijgeven van vitamine K. Vitamine D kun je blijven geven, dit is goed voor alle kindjes met een leeftijd tot vier jaar. Met acht maanden hebben kindjes ongeveer 500 milliliter melkproducten nodig. Dit kan ook in de vorm van kaas of boter. Deze voedingsstoffen zijn nodig voor de groei van de baby.

Afbouwschema

Met alle informatie die je krijgt over het afbouwen van borstvoeding kun je behoefte hebben aan een schema. Zo krijg je inzicht in de planning van je afbouwing en heb je voor jezelf een beetje houvast om het afbouw-avontuur te beginnen. Daarom hebben we voor jou een schema opgesteld. Besef dat het schema enkel een klein handvat is voor een avontuur dat jij zelf met je kindje aangaat. Maar het kan je rust geven om te weten waar je moet beginnen.

  • week 1. 07:00 borst 11:00 borst 14:00 borst 17:00 fles/vaste voeding 20:00 borst
  • week 2. 07:00 borst 11:00 fles/vaste voeding 14:00 borst 17:00 fles/vaste voeding 20:00 borst
  • week 3. 07:00 borst 11:00 fles/vaste voeding 14:00 fles/vaste voeding 17:00 fles/vaste voeding 20:00 borst
  • week 4. 07:00 borst 11:00 fles/vaste voeding 14:00 fles/vaste voeding 17:00 fles/vaste voeding 20:00 fles/vaste voeding
  • week 5. Volledig flesvoeding en/of vaste voeding de gehele dag.

Onthoud altijd dat geen enkel schema voor iedereen werkt. Jij en je kindje moeten zelf ontdekken wat voor jullie het beste werkt. Dit kun je doen door goed naar je kindje te luisteren, en goed naar je eigen lichaam te luisteren. Hebben jullie beiden moeite met het schema? Laat dan twee weken tussen het laten vallen van de voedingen. Kijk goed naar jezelf en je kindje en laat het over je heen komen. En vooral: geniet van alle periodes die nog komen gaan. Jij kunt in ieder geval terugkijken op een mooie periode van borstvoeding geven! Succes met je avontuur.