Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Wanneer je een borstkolf koopt, of deze nu nieuw of gebruikt is, is het belangrijk om te weten of de kolf een open of een gesloten systeem heeft. Een pomp met een gesloten systeem heeft een barrière tussen de ruimte waar de melk verzamelt wordt en het pompmechanisme. Dit om besmetting van de melk te voorkomen door bacteriën, schimmels en virussen. Een open systeem heeft geen dergelijke barrière. Lees verder en kom alles te weten over beide systemen!
Hoe het beste systeem kiezen?
Borstvoeding. Moeders, zoals jij, kennen de waarde van moedermelk. Het is het meest waardevolle voedsel voor je baby. Dit is dan ook de reden waarom het met de grootste zorg wordt behandeld, waarom het bewaard wordt in speciale containers en bepaalde richtlijnen heeft voor opslag. Omdat elke druppel moedermelk belangrijk is voor de gezondheid van je baby, besteed je als moeder veel tijd aan het kiezen van de juiste borstkolf om je melk te verzamelen. Dit betekent dat je moet kiezen tussen twee verschillende soorten systemen: een open systeem of een gesloten systeem. Maar het is niet erg moeilijk om een keuze te maken. Als elke druppel melk belangrijk voor je is, zijn de borstkolven met gesloten systeem uiteraard interessanter. Voorbeelden van een borstkolf met een gesloten systeem zijn de Calypso borstkolf of Ardo Calypso double plus, een voorbeeld van een open systeem is de Medela Maxi Swing.
Wat betekent een open systeem en een gesloten systeem?
Deze termen verwijzen in het algemeen naar het al dan niet aanwezig zijn van een membraan tussen de pomp en de moedermelk die je hebt afgekolfd. Een borstkolf met een membraan staat bekend als een gesloten systeem omdat de motor wordt gescheiden van de melk. Het membraan voorkomt dus dat de melk lekt in het pompmechanisme, wat ervoor zorgt dat je afgekolfde melk in hygiënisch omstandigheden de weg verder aflegd. In een open systeem kan de motor van de pomp worden blootgesteld aan jouw melk. Dit is belangrijk omdat de melk die onopzettelijk in de pomp wordt getrokken, vaak onopgemerkt blijft. Alhoewel de risico's uiterst klein zijn, kan dit leiden tot schimmelgroei en transmissie van virussen. Dit type borstkolf kan slechts door één vrouw gebruikt worden, omdat er geen manier is om te garanderen dat de pomp kan worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Bovendien zullen sommige borstvoedingsspecialisten aanbevelen om een __open systeem te vervangen door een gesloten systeem als je een slepende schimmelinfectie hebt. Dit vanwege de complexiteit bij het beschermen van de melk en de volledige vernietiging van de schimmel, zelfs na grondige reiniging van de borstkolf.
Waarvoor dient het membraan
Het is goed om te weten dat een 'gesloten systeem' en een 'open systeem' geen klinische of medische benamingen zijn en dat verschillende borstkolffabrikanten ze anders kunnen gebruiken. Het membraan in een gesloten systeem elimineert de mogelijkheid dat melk in de pompslang kan overlopen. Omdat melk niet wordt blootgesteld aan de pompmotor, worden gesloten systemen op de markt gebracht omdat men denkt dat ze hygiënischer zijn dan open systemen. Het is belangrijk om het membraan te reinigen omdat condensatie of melk dit deel kan bereiken waardoor bacteriële contaminatie wordt veroorzaakt. Als het membraan is verontreinigd, kan dit het doel van het gesloten systeem teniet doen. Het membraan zorgt er ook voor dat buitenlucht de moedermelk in de verzamelfles niet verontreinigt, waardoor de melkzuiverheid behouden blijft.
Waar kan ik het membraan vinden?
De plaats van het membraan varieert en is afhankelijk van welke borstkolf je hebt, maar meestal wordt de slang en de motor gescheiden door het membraan of het borstschild en de slang. De nieuwere modellen borstkolven heb deze laatste optie wel vaker, omdat het de slang beschermt en het teruglopen van melk tegengaat. Als het membraan er niet was, zou de melk weer omhoog kunnen stromen en in het slang- of aanzuigapparaat kunnen komen.
Wat zijn de voordelen van de nieuwere generatie borstkolf connectoren?
- Door de overloopbeveiliging in de borstschild connector kun je je melk kolven in een meer liggende, comfortabele positie. Voornamelijk omdat je niet bang hoeft te zijn dat jouw moedermelk niet terugloopt in de slang. Dit is een groot pluspunt, want comfortabel en ontspannen je melk kolven, helpt om je melk gemakkelijker te laten stromen.
- Een ander pluspunt voor drukke moeders is dat dit type borstkolf gemakkelijker schoon te houden is. Het membraan beperkt de kans op vocht dat de slang binnengaat tot een minimum. Hierdoor is er minder reiniging en ontsmetting nodig.
- Het assembleren van de nieuwe generatie borstkolf connectoren is ook niet ingewikkeld en gaat eigenlijk vanzelf. Het membraan is een gemakkelijk hanteerbaar en flexibel werktuig dat slechts in één positie aan de connector toegevoegd wordt.
- Ook de connectoren zelf zijn heel eenvoudig schoon te maken, met een minimum aan onderdelen om te wassen en te ontsmetten.
- En, zoals je van een borstkolf zou verwachten, zijn alle plastic onderdelen van de nieuwe generatie borstkolven vrij van Bisfenol A en beantwoorden ze de internationale veiligheidsvoorschriften.
Wat als ik vocht in de slangen van mijn borstkolf zie?
Wanneer in de slang van je borstkolf met gesloten systeem vocht verschijnt, is condensatie waarschijnlijk de boosdoener. Dit kan gebeuren als delen niet helemaal droog zijn wanneer je je melk begint te kolven. Als je waterdruppels in de slangen van je borstkolf opmerkt, moet je deze reinigen en ontsmetten of vervangen volgens de productinstructies.
De verschillen bij borstkolven met gesloten systeem
- Heel wat borstkolffabrikanten beweren dat hun producten gesloten systemen hebben, maar daarom worden ze niet allemaal op dezelfde manier gemaakt. Zo kan bijvoorbeeld een slecht ontwerp de hoeveelheid melk dat je wilt verzamelen tot een minimum berperken of het risico op verontreiniging niet waarborgen.
- Een borstkolf met gesloten systeem is ook niet noodzakelijk hygiënischer. Bacteriën en schimmelgroei zijn over het algemeen gekoppeld aan slechte reiniging, dus als een gesloten systeem niet goed wordt schoongemaakt, kan hij nog steeds kiemen bevatten. Elke borstkolf is anders ontworpen. Het is dus aangeraden om eerst de instructies en gebruiksaanwijzing van de fabrikant door te nemen, voordat je de borstkolf gebruikt en reinigt.
- Het hebben van een gesloten systeem betekent ook niet altijd dat de borstkolf beter zal presteren. Er zijn mogelijk fabrikanten die de effectiviteit van hun borstpompen hebben aangetast in het vervaardigen van een __gesloten systeem.
Waarom een tweedehands borstkolf geen goed idee is
Veel pompen met een gesloten systeem zijn niet ontworpen om door meer dan één persoon te worden gebruikt – in feite zijn de meeste pompen met zowel een open als een gesloten systeem, bedoeld als borstkolven voor slechts één gebruiker. De fabrieksgaranties en levensduur van de motor zullen dat feit weerspiegelen. Houd er ook rekening mee dat het niet mogelijk is om de binnenkant van een pomp met open systeem volledig te steriliseren. Je zou de pomp moeten demonteren om bij alle onderdelen te komen die kunnen worden aangetast en waarvan sommige zelfs onmogelijk volledig te reinigen zijn. Het kopen van nieuwe slangen, nieuwe onderdelen en het reinigen van elk reinigbaar onderdeel maakt de motor van de pomp niet schoon, die bij een open systeem toegankelijk is voor de nieuwe melk die je aan het kolven bent. Een ander probleem met eerder gebruikte pompen, is de levensduur van de motor. Controleer je garantie om een __idee te krijgen van de verwachte levensduur van je pomp. De meeste borstkolven zijn ontworpen voor een jaar met een typisch gebruik van 15 tot 20 pompsessies per week. Hierna zal de motor mogelijk niet zo goed meer werken, wat de melkafgifte van de pomp (en je melktoevoer) beïnvloedt. Als je een gebruikte pomp koopt, is de motor mogelijk al bijna aan het einde van zijn verwachte levensduur. Meer informatie over een tweedehands borstkolf vind je in dit artikel.
Wat maakt goede borstkolven anders?
Wanneer je een goede borstkolf gebruikt van een leidinggevend merk, mag je er zeker van zijn dat je een apparaat gebruikt dat ontwikkeld en verfijnd werd na jarenlang wetenschappelijk onderzoek en voldoet aan de strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen. Bij vooraanstaande merken gaan ze ook vaak verder dan de regelgeving. Dit door al hun producten met moeders te testen om er zeker van te zijn dat ze goed werken. Bovendien hebben velen van deze merken hun volgende generatie borstkolven zo ontworpen dat er een membraan als terugloopbeveiliging aanwezig is, zodat je je tijdens het kolven van melk prettig, ontspannen en comfortabel voelt. En vergeet niet, een gelukkige moeder staat gelijk aan meer moedermelk en een gelukkige baby!