Veel moeders vinden het fijn om hun kindje met de borst te voeden. Het geven van borstvoeding is namelijk erg intiem en zorgt voor een mooie band tussen moeder en kind. Toch is het niet altijd even leuk om borstvoeding te geven. Pijnlijke tepels kunnen dat intieme borstvoeding moment een stuk minder mooi maken.

Veel vrouwen hebben last van pijnlijke tepels door borstvoeding. In onderstaande alinea’s lees je niet alleen hoe dit komt, maar ook wat je hieraan kunt doen. Zo krijg je ook enkele praktische tips om de pijn te verzachten.

Pijnlijke tepels door verkeerd aanleggen

De meeste vrouwen die te maken krijgen met pijnlijke tepels door borstvoeding, krijgen deze pijnklachten door het verkeerd aanleggen van het kindje. Als je je baby niet goed aan kunt leggen, krijg je kleine wondjes bij het geven van borstvoeding. Deze wondjes doen in het begin niet zo veel pijn, maar kunnen uiteindelijk echt pijnlijk worden.

Pijnlijke tepels door verkeerd zuigen

Weet je zeker dat je jouw kindje goed aanlegt bij het geven van borstvoeding, maar heb je wel last van pijnlijke tepels? Dan komt dit wellicht omdat je kindje niet goed zuigt. Ook hierdoor kun je namelijk wondjes krijgen op je tepels.

Als je kindje niet goed zuigt, is er niet veel wat je zelf kunt doen om de pijn in je tepels te verminderen. Je kindje zal vanzelf leren beter te zuigen bij het geven van borstvoeding en als dit zo is, heb je al snel geen last meer van pijnlijke tepels door borstvoeding. Gewoon even afwachten dus!

Pijnlijke tepels door kolven

Kolf je melk af? Dan kun je ook last krijgen van pijnlijke tepels. Bij het afkolven van melk kunnen je tepels namelijk geïrriteerd raken, zeker als het kolfapparaat niet goed op je tepel aansluit.

Is de ingang van het kolfapparaat te nauw? Dan schuurt je tepel continu langs het apparaat bij het kolven. Dit doet pijn. Gelukkig hoef je in dit geval geen nieuw kolfapparaat te kopen. Je kunt namelijk ook nieuwe opzetstukjes voor je kolfapparaat kopen, die wat groter zijn dan het opzetstukje dat je nu gebruikt. Door een groter opzetstukje te gebruiken, stopt de irritatie en heb je al snel geen last meer van pijnlijke tepels.

Pijnlijke tepels door een schimmelinfectie

Je kunt ook last krijgen van pijnlijke tepels door een schimmelinfectie. Een schimmelinfectie wordt veroorzaakt door de schimmel Candida Albicans. Deze zit niet alleen op jouw tepels, maar ook in het mondslijmvlies van je kindje. Dit betekent niet alleen dat jullie beide klachten ervaren, maar ook dat jullie elkaar steeds weer ‘besmetten’ met de schimmel. Heb je een schimmelinfectie, dan moet je met je kindje naar de dokter. Jullie moeten in dit geval allebei behandeld worden.

Je herkent een schimmelinfectie aan de volgende klachten:

  • Je hebt last van branderige tepels.
  • Zeker na de voeding en tussen de voedingen door, doen je tepels pijn.
  • Je voelt een stekende pijn in je borsten.
  • Je hebt al een tijdje last van tepelkloven, die maar niet willen genezen.

Herken jij deze klachten? Ga dan, met je kindje samen, naar de huisarts.

Pijnlijke tepels door borstvoeding: tips om de pijn te verzachten

De meeste vrouwen hebben last van pijnlijke tepels door het verkeerd aanleggen van hun kindje. Zeker als je voor het eerst borstvoeding geeft, kost het even tijd om te leren hoe je jouw kindje precies op de juiste manier aan moet leggen. Dit is vervelend, want in de tussentijd heb je nog wel last van pijnlijke tepels door borstvoeding.

Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten. Hieronder geven we enkele handige tips.

Wrijf je tepels in met verse moedermelk

Verse moedermelk heeft antimicrobiële eigenschappen. Dit betekent simpelweg dat er kalmerende stofjes in zitten, die bovendien goed helpen in de strijd tegen schimmels. Als je je kindje gevoed hebt, kun je je pijnlijke tepels wat kalmeren door hier verse moedermelk overheen te wrijven. Een paar druppels moedermelk per tepel is voldoende.

Gebruik Purelan tepelzalf

Purelan tepelzalf van Medela kan helpen de tepel te genezen. Het smeren brengt verzachting en verlichting bij pijn en helpt de tepel van binnenuit te genezen.

Verzacht de pijn met een zoutoplossing

Je kunt de pijn ook verzachten met een zoutoplossing. Deze hoef je niet te kopen in de winkel, maar kun je gewoon zelf maken. Dit doe je door een halve theelepel zout bij een liter warm water te doen. Roer het water even goed door (tot het zout opgelost is) en je kunt er een doekje in deppen. Leg dit doekje op je tepel of tepels en de pijn wordt vanzelf minder. Laat het doekje ongeveer tien minuten liggen voor het beste resultaat.

Verzacht de pijn met een warm washandje

Heb je geen zout in huis? Geen paniek, want ook zonder zout kun je je tepels goed kalmeren. Dit doe je door direct na de voeding een washandje nat te maken met warm water. Leg het washandje op je tepel en de pijn wordt direct verzacht. Het enige nadeel van deze behandeling, is dat de pijn slechts voor korte tijd verzacht wordt. Dit betekent dat je na een tijdje toch weer last hebt van pijnlijke tepels door borstvoeding.

Gebruik lanoline

Lanoline wordt ook wel wolvet genoemd. Dit is een vette stof die in de wol van schapen zit. Je kunt gezuiverde lanoline gebruiken om je pijnlijke tepels wat te kalmeren. Dit stofje zorgt er namelijk voor dat de natuurlijke vochtbalans van de huid behouden blijft. Hierdoor wordt de pijn in je tepels vanzelf minder. Zeker als je wat droge tepels hebt door de borstvoeding, is het goed om lanoline te gebruiken. Dit stofje brengt de vochtbalans terug en zorgt er op deze manier voor dat de pijn in de tepels minder wordt.

Let op: gebruik je lanoline? Maak je tepels dan voor de voeding goed schoon. Het is namelijk niet de bedoeling dat je kindje dit gezuiverde wolvet binnen krijgt.

Gebruik een natuurlijke olie

Heb je geen lanoline in huis en ook geen tijd en/of zin om dit stofje in huis te halen? Dan kun je je tepels ook kalmeren met een natuurlijke olie, zoals kokosolie of virgin olijfolie. Let op: gebruik een olie die geschikt is voor consumptie, zodat er iets aan de hand is als jouw kindje een beetje olie binnen krijgt. Bovendien is het beter om organische olie te gebruiken. Deze olie is namelijk beter voor jouw huid én beter voor je kindje. Heb je toevallig nog organische virgin olijfolie in de kast staan? Dan kun je deze olie best gebruiken om je pijnlijke tepels te kalmeren. Dit scheelt je weer een tripje naar de supermarkt.

Ontsmet je tepels met citroen

Wil je je tepels goed ontsmetten? Doe hier dan een paar druppels vers citroensap op. Het sap prikt een beetje, maar heeft wel een ontsmettende en dus genezende werking. Gebruik het sap liever niet iedere dag, want dan kan de huid geïrriteerd raken. Eens in de twee of drie dagen is voldoende.

Laat je tepels luchten

Je kunt de genezing van je pijnlijke tepels stimuleren door ze zo veel mogelijk bloot te stellen aan de buitenlucht. Daar komt nog bij dat een schurend kledingstuk je pijnlijke tepels flink kan irriteren. Door even geen kleding te dragen, ben je dan ook sneller verlost van die vervelende pijnklachten.

Je kunt natuurlijk niet overal met een ontbloot bovenlijf aan komen, maar thuis kun je best wat vaker zonder shirtje rondlopen. Door je tepels zo veel mogelijk te laten luchten, genezen ze simpelweg sneller.

Producten die helpen bij pijn bij borstvoeding

Voor producten die je kunnen helpen bij pijn door borstvoeding kun je ook eens een kijkje nemen op deze website: gewoonborstvoeding.nl

Let op: geen theezakjes en geen föhn

Veel vrouwen leggen theezakjes op hun pijnlijke tepels, simpelweg omdat ze ergens hebben gelezen dat de kalmerende werking van thee de pijn snel vermindert. Wij raden dit af. De tannines in thee kunnen je huid namelijk extra droog maken. Hierdoor kunnen er barstjes ontstaan in de huid, die je tepels juist pijnlijker maken.

Verder zijn er ook vrouwen die een föhn gebruiken om hun pijnlijke tepels te kalmeren. Zet je je föhn op de laagste stand, dan werkt dit inderdaad kalmerend. Toch wordt ook dit niet aangeraden. Door met een föhn op de huid te blazen, droogt deze namelijk uit. Ook in dit geval kunnen er barstjes in de huid ontstaan, met meer pijn tot gevolg.