10x de leukste buitenactiviteiten voor peuters

De dagen worden langer en de temperaturen gaan omhoog. Het is weer lente! Een fijne tijd om weer zo veel mogelijk buiten te zijn met je peuter. Maar wat kan je allemaal gaan doen? Bekijk hieronder de 10 leukste buiten activiteiten voor peuters en verveel je geen...

4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de coronacrisis, dat is een van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020. Maar liefst 1 op de 4 vrouwen in het onderzoek geeft aan langer borstvoeding te geven of te hebben gegeven vanwege de wereldwijde pandemie. In het kader van de Wereld Borstvoeding Week (van 1 t/m 7 augustus), deden meer dan 3.700 zwangere vrouwen en moeders mee aan het Nationaal Borstvoeding Onderzoek. Een kwart van de respondenten gaf aan het eens te zijn met de stelling “De huidige pandemie zorgt ervoor dat ik langer borstvoeding wil geven om mijn kindje extra te beschermen.”

Een ontzettende interessante uitkomst, vind ik. En het feit dat vrouwen meer thuis werken lijkt hierop een positief effect te hebben. Dat wil zeggen: het wordt makkelijker om je kind te blijven voeden (op verzoek) als je samen thuis bent. Daarbij hoef je niet op je werk te kolven, met alle ongemak van dien.

Onze borstvoedingsperiode stopte – na bijna 2,5 jaar – op een moment dat het voor mij niet meer prettig voelde. Maar naar aanleiding van deze uitslag van het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020 heb ik me wel afgevraagd: zou ik langer zijn doorgegaan als ik in de coronacrisis had gezeten? De voordelen van borstvoeding, ook voor oudere kindjes, zijn evident. Ik kan alleen maar gissen naar wat ik daadwerkelijk had gedaan, maar ik denk dat ik zelf ook had gekozen voor langer doorvoeden. Puur uit gezondheidsoverwegingen.

Borstvoeding geven voor gezondheid baby

Gezondheid van baby en moeder is voor veel vrouwen ook de reden om te starten met borstvoeding. In het onderzoek geven ruim vier van de vijf zwangere vrouwen aan van plan te zijn borstvoeding te geven (83%). Van de vrouwen die niet in verwachting zijn, maar wel kinderen hebben, geeft 88% aan op een bepaald moment borstvoeding te hebben geven. Het feit dat het goed is voor de gezondheid van baby en moeder wordt als belangrijkste reden gegeven (64%).

Borstvoeding bevat alles wat een baby nodig heeft voor gezonde groei en ontwikkeling. In borstvoeding zitten niet alleen voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten die nodig zijn om te groeien, maar ook vitamines, mineralen en antistoffen die beschermen tegen bepaalde infecties zoals bijvoorbeeld oorontsteking en luchtweginfecties.

Borstvoeding in het openbaar

Verder blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 53 procent van de moeders die in het openbaar gevoed hebben zich ongemakkelijk voelen bij het voeden van hun kind in het openbaar. Dit ongemakkelijke gevoel wordt met name veroorzaakt door kijkende en starende voorbijgangers. 5% van deze vrouwen geeft aan ook wel eens negatieve opmerkingen te krijgen tijdens het voeden in het openbaar.

Zelf ben ik in de jaren dat ik borstvoeding gaf ook niet op mijn gemak geweest in het openbaar. Als ik het kon vermijden, deed ik het. Met name uit angst voor reacties en omdat ik nogal een nieuwsgierig kind had (heb) dat in een rumoerige omgeving moeilijk rustig kon blijven drinken. Maar ik vind het wel verdrietig om te lezen dat zo’n groot percentage vrouwen zich ongemakkelijk voelen. Het is de normaalste zaak van de wereld om je kind te voeden, of dat nou een fles, een boterham of de borst is.

Het percentage vrouwen dat aangeeft zich ongemakkelijk te voelen bij het geven van borstvoeding in het openbaar is nog hoger dan vorig jaar. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om meer aandacht te geven aan borstvoeding en hoe belangrijk het is om de Wereld Borstvoeding Week te organiseren. Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn, niet raar of ongemakkelijk.

Over het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020

In opdracht van Gewoonborstvoeding.nl, deed onderzoeksbureau Markteffect, tussen 17 en 21 juli onafhankelijk onderzoek naar het geven van borstvoeding, ervaringen met het geven van borstvoeding en de invloed van corona op borstvoeding. Aan het onderzoek deden meer dan 3.700 zwangere vrouwen en moeders mee.