Op welke leeftijd kan ik mijn kind alleen thuis laten?

Vanaf welke leeftijd kun je je kind alleen thuis laten? Wanneer is je kind verantwoordelijk genoeg om alleen te laten als het gaat om een snelle boodschap, wanneer bij een avondje uit of als je kind een studiedag heeft waar je geen rekening mee hebt gehouden?...

Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de coronacrisis, dat is een van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020. Maar liefst 1 op de 4 vrouwen in het onderzoek geeft aan langer borstvoeding te geven of te hebben gegeven vanwege de wereldwijde pandemie. In het kader van de Wereld Borstvoeding Week (van 1 t/m 7 augustus), deden meer dan 3.700 zwangere vrouwen en moeders mee aan het Nationaal Borstvoeding Onderzoek. Een kwart van de respondenten gaf aan het eens te zijn met de stelling “De huidige pandemie zorgt ervoor dat ik langer borstvoeding wil geven om mijn kindje extra te beschermen.”

Een ontzettende interessante uitkomst, vind ik. En het feit dat vrouwen meer thuis werken lijkt hierop een positief effect te hebben. Dat wil zeggen: het wordt makkelijker om je kind te blijven voeden (op verzoek) als je samen thuis bent. Daarbij hoef je niet op je werk te kolven, met alle ongemak van dien.

Onze borstvoedingsperiode stopte – na bijna 2,5 jaar – op een moment dat het voor mij niet meer prettig voelde. Maar naar aanleiding van deze uitslag van het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020 heb ik me wel afgevraagd: zou ik langer zijn doorgegaan als ik in de coronacrisis had gezeten? De voordelen van borstvoeding, ook voor oudere kindjes, zijn evident. Ik kan alleen maar gissen naar wat ik daadwerkelijk had gedaan, maar ik denk dat ik zelf ook had gekozen voor langer doorvoeden. Puur uit gezondheidsoverwegingen.

Borstvoeding geven voor gezondheid baby

Gezondheid van baby en moeder is voor veel vrouwen ook de reden om te starten met borstvoeding. In het onderzoek geven ruim vier van de vijf zwangere vrouwen aan van plan te zijn borstvoeding te geven (83%). Van de vrouwen die niet in verwachting zijn, maar wel kinderen hebben, geeft 88% aan op een bepaald moment borstvoeding te hebben geven. Het feit dat het goed is voor de gezondheid van baby en moeder wordt als belangrijkste reden gegeven (64%).

Borstvoeding bevat alles wat een baby nodig heeft voor gezonde groei en ontwikkeling. In borstvoeding zitten niet alleen voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten die nodig zijn om te groeien, maar ook vitamines, mineralen en antistoffen die beschermen tegen bepaalde infecties zoals bijvoorbeeld oorontsteking en luchtweginfecties.

Borstvoeding in het openbaar

Verder blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 53 procent van de moeders die in het openbaar gevoed hebben zich ongemakkelijk voelen bij het voeden van hun kind in het openbaar. Dit ongemakkelijke gevoel wordt met name veroorzaakt door kijkende en starende voorbijgangers. 5% van deze vrouwen geeft aan ook wel eens negatieve opmerkingen te krijgen tijdens het voeden in het openbaar.

Zelf ben ik in de jaren dat ik borstvoeding gaf ook niet op mijn gemak geweest in het openbaar. Als ik het kon vermijden, deed ik het. Met name uit angst voor reacties en omdat ik nogal een nieuwsgierig kind had (heb) dat in een rumoerige omgeving moeilijk rustig kon blijven drinken. Maar ik vind het wel verdrietig om te lezen dat zo’n groot percentage vrouwen zich ongemakkelijk voelen. Het is de normaalste zaak van de wereld om je kind te voeden, of dat nou een fles, een boterham of de borst is.

Het percentage vrouwen dat aangeeft zich ongemakkelijk te voelen bij het geven van borstvoeding in het openbaar is nog hoger dan vorig jaar. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om meer aandacht te geven aan borstvoeding en hoe belangrijk het is om de Wereld Borstvoeding Week te organiseren. Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn, niet raar of ongemakkelijk.

Over het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020

In opdracht van Gewoonborstvoeding.nl, deed onderzoeksbureau Markteffect, tussen 17 en 21 juli onafhankelijk onderzoek naar het geven van borstvoeding, ervaringen met het geven van borstvoeding en de invloed van corona op borstvoeding. Aan het onderzoek deden meer dan 3.700 zwangere vrouwen en moeders mee.