We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Wanneer je de keuze hebt gemaakt om je pasgeboren kindje borstvoeding te geven, wil je natuurlijk ook dat dat gewoon goed gaat. Alle begin kan echter moeilijk zijn, zo ook het geven van borstvoeding. Het kan als moeder zijnde best frustrerend zijn als het voeden via de borst niet echt wil lukken. Dit kan diverse oorzaken hebben en één van die oorzaken is dat je kindje niet goed aan je borst zuigt. Gelukkig is er zuigtraining voor baby’s, waarmee je dit kunt verbeteren. Hieronder lees je alles over deze training; wanneer, hoe en waarom je dit moet doen.

De voordelen van borstvoeding

Twijfel jij nog of je borstvoeding wil gaan geven of ben je geneigd om te stoppen met borstvoeding omdat het niet goed gaat? Lees dan eens de volgende voordelen van borstvoeding:

 • Borstvoeding is niet alleen gezonder voor je kindje, maar ook voor jou. Zo verlaagt het bijvoorbeeld de kans op Diabetes type 2.
 • Je weet zeker dat de baby voldoende en de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt
 • In tegenstelling tot babyvoeding heb je borstvoeding altijd bij je
 • Je hebt geen gedoe met het opwarmen van de melk, bijvoorbeeld als je een dagje weg bent.
 • En last but not least, borstvoeding is helemaal gratis

Borstvoeding heeft nog meer voordelen, die lees je allemaal in het artikel Voordelen van borstvoeding. Geef jij kindje borstvoeding, maar gaat het nog niet helemaal goed of kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan eens de artikelen over Borstvoeding en werk, Kolven, zo doe je het of Veel voorkomende problemen bij borstvoeding. Tip: Ook het boek Borstvoeding doe je zo is een aanrader! Voor je het weet ben jij een expert op het gebied van borstvoeding.

Het lukt maar niet met borstvoeding

Gaat het voeden via de borst nog niet goed? Om het geven van borstvoeding te verbeteren, wordt vaak aangeraden om te beginnen met zuigtraining voor baby’s. Deze training zorgt ervoor dat de baby op de juiste manier leert zuigen. Het is mogelijk dat kindjes hier problemen mee hebben, omdat de baby de borst verwart met een speen of de verkeerde tongbewegingen maakt. In deze gevallen is zuigtraining, ofwel vingervoeden, effectief. Zuigtraining voor baby’s helpt ook wanneer een baby de borst niet goed in de mond neemt, de borst weigert of regelmatig in slaap valt tijdens het voeden.

zuigtraining voor baby's - moeder laat baby zuigen op haar pink

Wat is zuigtraining voor baby’s?

Je geeft je kindje zuigtraining door middel van de vingervoedmethode. De naam zegt het al een beetje, het doel van zuigtraining voor baby’s is dat de baby op de juiste manier leert zuigen en bij vingervoeden laat je de kleine op een vinger zuigen. Hierbij gebruik je een vinger die qua grootte ongeveer vergelijkbaar is met je tepel. Je pink wordt hierbij afgeraden, omdat deze vinger te klein is. De meeste vrouwen kiezen voor de wijsvinger, maar dat is helemaal aan jou natuurlijk. Tijdens het zuigen geef je, met behulp van een slangetje of spuitje, de voeding aan de baby. Hierna wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het vingervoeden precies moet doen.

Stap voor stap vingervoeding geven

Om je goed voor te bereiden, vind je hieronder een stappenplan voor zuigtraining voor baby’s. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een goede stoel en een vingervoedingsset.

 • Zorg ervoor dat je handen helemaal schoon zijn. Was allereerst grondig je handen
 • Knip je nagels kort en zorg ervoor dat er geen vuil meer onder je nagels zit
 • Pak een stoel die lekker zit voor jou en je kindje
 • Neem een ontspannen houding aan en ga zo zitten dat jij je vinger plat in de mond van de baby kunt doen
 • Gebruik één hand om het hoofdje van je kindje te ondersteunen
 • Haal de vingervoedingsset tevoorschijn, vul de voedingsfles met babyvoeding of moedermelk, en pak het injectiespuitje.
 • Zorg ervoor dat de spuit gevuld is met voeding en plaats deze op de zachte kant van je vinger. Tip: houd de spuit tussen duim en middelvinger, zodat je de spuit tegen je wijsvinger aan kunt leggen. De spuit mag niet boven je vingertop uitsteken, dus let daar goed op.
 • Doe je vinger in het mondje van de baby. Plaats de vinger zo dat de nagel van je vinger op de tong ligt. De top van de vinger moet het harde gehemelte raken.
 • Het is in het begin lastig te bepalen hoever je je vinger in het mondje moet doen. De top van je vinger moet net tegen of over de rand van het harde gehemelte vallen.
 • De baby krijgt de voeding binnen wanneer het begint te zuigen. Valt de onderlip naar binnen? Trek dan het kinnetje iets naar beneden.
 • Tot slot, denk eraan dat het kindje, net als bij flesvoeding, zo nu en dan een rustpauze nodig heeft.

Twijfel je of je het wel goed doet? Vraag dan gewoon hulp aan je kraamverzorgster of verloskundige bij de zuigtraining voor baby’s.

zuigtraining voor baby's - babyhandje en flesje met borstvoedingmelk

Waarom kiezen voor de vingervoedmethode?

Deze zuigtraining voor baby’s werkt, omdat het heel veel lijkt op het geven van borstvoeding. De tepel wordt ‘nagebootst’ door middel van een vinger en je vinger dwingt de baby om te gaan zuigen. Het zorgt ervoor dat het tongetje naar beneden gaat, de mond zich opent en de kaak naar voren gaat. Deze bewegingen moeten ook gemaakt worden bij borstvoeding, een goede training dus!

Wat is een vingervoedingsset?

Een vingervoedingsset bestaat uit onder andere een injectiespuit en een voedingsfles. Zo’n injectiespuit klinkt nogal akelig, maar het heeft geen scherpe punt zoals je bij spuiten gewend bent. Deze spuit heeft namelijk een kromme plastic tuit in plaats van een naald. Ben je op zoek naar een voedingsset? Vraag het eens aan je kraamverzorgende of verloskundige. Zij kunnen je gegarandeerd vertellen waar je zo’n set kunt halen. Het is ook mogelijk om dit zelf te maken. Wat je hiervoor nodig hebt, is een slangetje van ongeveer 90 centimeter en een flesje met speen. In de speen moet je een gat maken, zodat het slangetje hierin past.

Hoe lang moet je blijven vingervoeden?

Hoelang zuigtraining voor baby’s duurt is niet te zeggen. De ene keer heeft de zuigtraining voor baby’s direct effect en duurt het slechts enkele dagen, terwijl de andere keer het meer dan een week kan duren. Het is dus heel erg verschillend per kindje. Zuigtraining voor baby’s is er echt op gericht dat jij, zo snel mogelijk, weer borstvoeding kunt geven en dat je kindje dus leert zuigen. Houd dat doel voor ogen, ook als het vingervoeden niet direct resultaat oplevert.

Lijkt het erop dat je kindje goed op je vinger zuigt? Probeer dan weer eens borstvoeding te geven. Wanneer dat nog niet meteen goed gaat, is het verstandig om weer te vingervoeden. Wees niet bang, wie weet gaat het de volgende keer wel gewoon goed. Mocht de zuigtraining voor baby’s toch niet blijken te helpen, overleg dan met de kraamverzorgster of verloskundige. Vaak wordt dan besloten om over te gaan op het geven van flesvoeding. Hopelijk hoeft het bij jou niet zo ver te komen en geef jij binnen no time borstvoeding aan je pasgeboren zoon of dochter.