Recept: romige tortellini-tomatensoep met broccoli en basilicum

Gezond en lekker eten willen we allemaal graag en zeker als je een druk gezinsleven hebt is het fijn als je het door de week ook makkelijk en snel op tafel kunt zetten. Met verse ingrediënten koken voor het hele gezin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Deze romige...

10 x Budgettips voor Sinterklaas

Het is november, dus hij staat al te trappelen (en zijn paard ook): Sinterklaas is bijna weer in het land! Een gezellige, spannende en ook leuke tijd breekt aan, waar het voor kinderen - laten we eerlijk zijn - voornamelijk draait om de Sinterklaascadeautjes. Om nou...

Peuters die heel hard schreeuwen: ‘zelf doen’

Al een aantal jaren krijg ik op social media filmpjes van schattige peuters te zien. Soms in combinatie met schattige puppies. Blijkbaar weet het algoritme van Facebook en Instagram dat ik daar dol op ben. Sinds kort verrichten de peuters in die filmpjes ook nog eens...

Menstruatiepijn: dit is wat je eraan kunt doen

Iedere maand hetzelfde liedje: de menstruatie komt eraan. Je baarmoeder trekt samen. Dit zorgt voor pijnlijke krampen in je buik, rug of zelfs benen. Daarnaast is er eventueel hoofdpijn en een rothumeur. Menstruatiepijn is niet leuk voor jou en ook niet leuk voor de...

Sinterklaasspeurtocht: Eindelijk vind ik Sinterklaas weer leuk

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat 'ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa's....

Borstvoeding en werk, gaat dat samen? Jazeker wel! Uit onderzoek blijkt dat veel vrouwen stoppen met borstvoeding na hun zwangerschapsverlof. Maar ben jij van plan borstvoeding te (blijven) geven als je weer aan het werk gaat? Dan hebben we hier een paar nuttige weetjes op een rij. Waar je werkgever voor moet zorgen, wat jij moet regelen en hoe je het voor jezelf zo makkelijk mogelijk maakt.

Borstvoeding en werk: Voedingsrecht

Als je borstvoeding geeft en je gaat weer aan het werk, dan heb je recht om je kind te voeden of om te kolven tijdens werktijd. Tot je kindje 9 maanden is mag je 25% van je werktijd gebruiken om te kolven of, als dat mogelijk is, live te voeden. Het handigst is om al voordat je met verlof gaat te bespreken met je werkgever dat je van plan bent om te kolven/voeden. Zo kan je werkgever een geschikte plek creëren als die er nog niet is en kun jij met een gerust hart weer aan het werk na je verlof.

Borstvoeding en werk Voedingsrecht

Wat moet je werkgever regelen?

Je werkgever is verplicht om een ruimte beschikbaar te stellen voor jou om te kolven. Deze ruimte moet geschikt zijn voor jou om in alle rust te kolven. Daarnaast moet het hygiënisch zijn, afsluitbaar en met voldoende gelegenheid voor klimaatbeheersing (frisse lucht, verwarming). Een toilet is dus geen geschikte ruimte. En een bezemhok ook niet.

Wat moet jij regelen?

Een goede kolf is een must en absoluut een investering waard (en nog altijd goedkoper dan flesvoeding, trouwens). Er bestaan handkolven, enkelzijdig elektrische kolven en dubbelzijdig elektrische kolven. Afhankelijk van jouw wensen, maar ook het moment dat je kolft en hoe vaak je dat gaat doen kies je een kolf die bij jouw situatie past. Meer informatie over welke kolf je het beste kunt kiezen, vind je bijvoorbeeld op Gewoonborstvoeding.nl of vraag advies bij een lactatiekundige bij jou in de buurt.

Belangrijk tijdens je borstvoedingstijd: rust

Naast kolf-/voedrecht heb je – net als tijdens je zwangerschap – recht op rustmomenten tijdens je werkdag mocht je daar behoefte aan hebben. Zo mag je bijvoorbeeld geen overwerk doen en geen nachtdiensten. Dit recht heb je tot je kindje 6 maanden is en geeft je de gelegenheid om te herstellen en te wennen aan de nieuwe situatie.

Borstvoeding en werk rust en relaxt kolven

Relaxt kolven

Niet voor niets is het bij wet geregeld dat er een kolfruimte beschikbaar moet zijn die o.a. af te sluiten moet zijn. Je moet er de rust en de gelegenheid voor hebben. Zoals je misschien wel weet kan het even voordat de melk gaat stromen (toeschietreflex) en dat gaat het beste als je ontspannen bent. Komt je toeschietreflex even niet, dan helpt het soms om foto’s te kijken van je kindje. Heb je vaker moeite met kolven, dan bestaan er speciale neussprays met oxytocine. Dit is op recept te verkrijgen via je huisarts. Ook kunnen boezemvriendjes, een mix van borstvoedingskruiden met fenegriek, gezegende distel en galega helpen om je melkproductie te verhogen.

Voedingsrecht afgelopen, en dan?

Als die 9 maanden kolfrecht voorbij zijn, hoeft dat niet te betekenen dat je moet stoppen met borstvoeding. Je werkgever is nog steeds verplicht om je de gelegenheid te geven om te kolven en te rusten, alleen moet het nu in je eigen tijd. Zelf heb ik ongeveer 2,5 jaar borstvoeding gegeven. Vaak hoef je dan niet meer zo vaak op een dag te kolven en kun je hiervoor bijvoorbeeld je pauze(s) gebruiken. Maak hierover ook weer tijdig duidelijke afspraken samen.

Meer informatie of steun voor borstvoeding en werk

Borstvoeding en werk kunnen prima samen gaan. Mocht je toch nog tegen een situatie aanlopen op je werk of op school of studie, bijvoorbeeld als je niet kan of mag kolven, informeer jezelf dan op de websites van de Rijksoverheid. Ook ter info voor je werkgever of studiebegeleider. Meer informatie over je rechten vind je o.a. op: Borstvoeding, kolven en werk (Arboportaal van Rijksoverheid.nl).