Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Bevallen is pittig, dat kan iedere vrouw die het meegemaakt heeft je vertellen, en thuis bevallen is extra spannend. Er is geen reden om er aan te twijfelen of je het kunt doorstaan, want je kent je eigen krachten niet tot het moment dat je ze nodig hebt. Toch zijn er verschillende manieren om pijn tijdens de bevalling te verminderen. We kennen natuurlijk allemaal de ruggenprik, maar dat is niet de enige manier waarop je de pijn draaglijker kunt maken. Misschien dat één van de manieren van alternatieve vormen van pijnbestrijding bij een thuisbevalling die we hier op een rijtje gezet hebben gezet jou aanspreekt.
Preventief handelen
Er zijn dingen die je kunt doen in aanloop naar je bevalling die je handvaten geven voor de pijnbestrijding tijdens de bevalling. Ademhalingsoefeningen worden veel gebruikt om tijdens de weeën een manier te hebben om met de pijn om te gaan. Het is ook manier om meer zuurstof op te nemen en je hartslag te verlagen. Oefen deze ademhalingstechnieken dus goed van tevoren, want ze kunnen je verlichting geven. Zwangerschapsyoga kan ook uitkomst bieden. Het uitgangspunt daarbij, is dat jij bewust leert te ervaren wat jouw lichaam van jou vraagt. Door dat de leren begrijpen, kun je ook beter inspelen op wat je lichaam nodig heeft tijdens de bevalling. Je leert bij zwangerschapsyoga bijvoorbeeld te ontspannen door middel van oefeningen. Deze oefeningen zorgen ervoor dat je lichaam endorfine aan maakt, wat een natuurlijke pijnstiller is.
Jezelf onder hypnose brengen
Hypnose kan ook uitkomst bieden tijdens de bevalling. Dit kun je oefenen met behulp van een cursus hypnobirthing, waar je uiteindelijk leert om het bij jezelf te doen. Het gaat erom dat je je volledig leert concentreren op jezelf. Het is een soort van mediteren, waarbij je ontspanning kunt creëren en voorkomen dat je in paniek raakt tijdens de bevalling. In deze staat kun je de weeën en de bijkomende pijn beter verdragen. Over het algemeen heeft dat ook als gevolg dat de ontsluitingsfase sneller verloopt. Uiteraard leert je op de cursus hypnobirthing ook hoe je weer uit deze staat komt. Onder hypnose bevallen betekent niet dat je het niet bewust meemaakt, je beleeft het alleen anders. Zie je erg op tegen de bevalling, dan kan zelfhypnose het antwoord zijn voor jou, omdat je zo zelf controle neemt.
Transcutane Electro Neuro Stimulatie
Transcutane Electro Neuro Stimulatie (TENS) is een methode van pijnbestrijding die werkt met lichte stroomstootjes. Dit gebeurt door middel van een apparaatje zo groot als een walkman dat aangesloten zit op vier pleisters met elektroden die op je rug aangebracht worden. De stroomstootjes die het apparaatje geeft de pijnprikkels die naar je hersenen gaan kunnen verminderen. Hierdoor zou de pijn minder intens moeten worden. De intensiteit van de elektrische prikkels kan worden aangepast. Wordt de pijn heviger, dan kun ook de stroomstootjes wat versterkt worden. Vijftig procent van de vrouwen die gebruik hebben gemaakt van TENS zeggen dat ze pijn erdoor beter konden verdragen. Sommige verloskundige beschikken over een TENS-apparaat. Anders is er een huren een mogelijkheid.
Je pijnpunt of benen laten masseren
Je partner, of een andere aanwezige bij de bevalling, kan helpen jouw pijn te verminderen door middel van gerichte massage. Belangrijk hierbij is om juist de plek waar jij het meeste pijn ervaart hiermee te behandelen. Meestal is dit een plek vlak boven jouw stuitje. Wat er gedaan moet worden is niet zo zeer masseren in de klassieke zin, als meer flinke druk uitoefenen op deze plek. Onderschat de hevigheid van de benodigde druk niet, alleen echt hard drukken met de handpalm kan helpen tegen de pijn van de weeën. Zodra de wee voorbij is, mag er gestopt worden met drukken. Het is aan jou om dit aan te geven. Naast het masseren van deze pijnlijke plek is het kneden van de beenspieren ook prettig bij weeën.
Warmte
Veel vrouwen vinden warmte prettig gedurende hevige weeën. Je kunt een hete douche op de meest pijnlijke plek richten, maar een warm bad kan aangenaam zijn. Het kan wel zo zijn dat het even duurt voordat je merkt dat het een positief effect heeft op je pijnbeleving. Je kunt meerdere weeën uitzitten in het bad. Een prettige bijkomstigheid van deze warmte is dat je helpt te ontspannen, en or dat kan er dan weer voor zorgen dat de ontsluiting sneller verloopt. Een andere warmtebron die je zou kunnen gebruiken is een hete kruik. Leg deze met een doek ertussen tegen de plek aan waar je het meeste pijn ervaart.
Acupunctuur
De alternatieve geneeswijze acupunctuur maakt gebruik van naaldjes die energiebanen in jouw lichaam stimuleren. Hierdoor wordt het vermogen van je lichaam om zichzelf te herstellen geactiveerd. Acupunctuur kan ook jouw lichaam in staat maken om beter om te gaan met de stress en pijn van de bevalling. Je kunt in aanloop naar de bevalling gebruik maken acupunctuur, maar het is ook mogelijk om dit tijdens de bevalling te doen. Daarvoor moet wel de acupuncturist bij de bevalling aanwezig zijn, want het zelf doen is geen optie. Een alternatief voor acupunctuur is acupressuur. Daarbij worden geen naalden gebruik, maar wordt er met de hand drukpunten gestimuleerd. Dit kan je helpen om beter om te gaan met de pijn die je tijdens het baren ervaart.
Therapieën op basis van geuren en kruiden
Geuren en kruiden kunnen een positieve werking hebben op jouw toestand. Fytotherapie is een therapie gebaseerd op geneeskrachtige kruiden die een lange geschiedenis van toepassing kent. Wees hier echter wel voorzichtig mee, want kruiden kunnen natuurlijk ook negatieve effecten hebben. Daarom is het gebruiken van fytotherapeut met een goede staat van dienst belangrijk wanneer je voor deze potentiële manier van pijnbestrijding kiest. Aromatherapie is dan weer gestoeld op de geneeskrachtige werking van geuren. Geuren kunnen je rust geven of juist activeren. Je kunt er dus een gemoedstoestand mee creëren. Bij aromatherapie wordt gebruik gemaakt van etherische oliën. Een aantal van deze zijn van nature al pijnstillend. Pas wel op met het aanbrengen op de huid, want daar is niet iedere olie geschikt voor.
Regelmatig van houding wisselen
Je kunt verandering brengen in je pijnervaring door tijdens de weeën en de bevalling regelmatig van positie te veranderen. Een meer verticale houding zou een grote gevoel van controle geven en het persen minder pijnlijk maken. Een horizontale houding, liggend in bed dus bijvoorbeeld, zou juist voor meer pijn zorgen. In ieder geval is het belangrijk dat je je zo comfortabel voelt als mogelijk is in deze situatie, en in welke positie dat is kun jij zelf het beste aanvoelen.