Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Bestaan er eigenlijk wel gezonde tussendoortjes? Heel veel snacks die je in de supermarkt vindt voldoen nu niet bepaald aan de definitie gezond. Ze bevatten veel zout, suiker, calorieën, e-nummers of verzadigde vetten. Een mueslireep (klinkt gezond toch?) bevat bijvoorbeeld al rond de 100 calorieën. Gelukkig zijn er echt wel dingen die je tussen de maaltijden door aan je kleine kunt geven.

Hoe vaak mag je kind een tussendoortje?

Vraagt jouw kind ook zo vaak om een tussendoortje? Dat is eigenlijk niet zo gek. Een kindermaag is nog vrij klein en kan dus geen grote hoeveelheden voedsel in één keer aan. Daar tegenover staat een vrij hoog energieverbruik. Tussendoortjes zijn dus eigenlijk noodzakelijke kleine maaltijden.

Maar voor kinderen geldt, net als voor volwassenen trouwens, dat het beter is om niet meer dan zeven maal per dag iets te eten en/of te drinken (water en thee uitgezonderd). Meer is namelijk slecht voor het gebit en het gewicht van je kind. Per dag mag een kleuter dus maximaal vier tussendoortjes, maar hou het liever bij twee. Probeer deze snacks op vaste momenten op de dag te geven. Zo leert je kind meteen dat het niet de bedoeling is om de hele dag door te eten en te drinken. Geef bijvoorbeeld iets tussen ontbijt en lunch en nog een snack tussen lunch en avondeten.

Waar voldoet een gezond tussendoortje aan?

Een gezonde snack bevat veel goede voedingsstoffen en is vrij van toegevoegde smaak-, kleur- en geurstoffen. Iets uit de bekende Schijf van Vijf is eigenlijk altijd een prima keus. Zorg wel voor voldoende variatie, zodat je kind er lekker van blijft eten.

De meest gezonde snacks: fruit en groente

De beste keus voor tussendoor is fruit of groente. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een portie vers fruit, wat fruitsalade of een spiesje (sinaasappel, banaan, aardbeien, meloen, perzik, appel, kiwi, mandarijn)
  • gedroogde vruchten, bijvoorbeeld een handje rozijnen of wat abrikozen of dadels
  • zelfgemaakte ijsjes van gepureerd fruit met een beetje yoghurt
  • appel met kaneel (ook lekker uit de oven!)
  • zelfgemaakte smoothie
  • een portie groente, eventueel met een lekker en gezond dipje, zoals hummus (cherrytomaatjes, reepjes paprika, stukjes komkommer, radijsjes, worteltjes)
  • een prikkertje met cherrytomaatje, beetje mozzarella en blaadje basilicum
  • een kommetje zelfgemaakte (groente)soep
  • een bakje rauwkostsalade
  • zelfgemaakte groentechips, bijvoorbeeld van rode biet, zoete aardappel of courgette

Andere gezonde tussendoortjes

gezond-tussendoortje-voor-de-kleuter

Het kan knap lastig zijn om gezonde tussendoortjes te vinden als je kind niet zo’n groente- en/of fruiteter is. Toch blijven er ook dan nog genoeg opties over:

  • ongebrande en ongezouten pinda's en noten (bijvoorbeeld cashewnoten, amandelen of walnoten)
  • geroosterde kikkererwten uit de oven
  • een portie zelfgemaakte popcorn
  • een bakje yoghurt/kwark
  • zelfgebakken bananenbrood
  • een boterham met tomaat, komkommer en Hüttenkäse of hummus
  • een crostino met tonijn en roomkaas
  • een gekookt eitje
  • volkorentoast met guacamole
  • miniwrap gevuld met roomkaas, kipfilet en rucola

Minder geschikte tussendoortjes

Van sommige producten denk je misschien dat ze een geschikte, gezonde snack voor je kleuter zijn. Maar knijpfruit bijvoorbeeld, bevat minder vitamines dan een portie vers fruit, en soms ook nog toegevoegde suikers. Bovendien hoeft je kind niet te kauwen, waardoor het ook geen verzadigd gevoel geeft. Een rijstwafel is nog zo’n product. Een rijstwafel heeft geen enkele voedingswaarde. Er zitten geen vezels of vitamines in. Net zoals in soepstengels trouwens. Ze geven je kind dan ook geen vol gevoel en dus kun je beter iets anders geven. En een blokje kaas of een plakje worst is misschien wel lekker, maar hier zit dan weer veel vet en zout in.

En af en toe een snoepje?

Af en toe snoepen of een klein glas frisdrank mag echt wel. Maar geef je kind dan gewoon niet te veel. Een paar dropjes of een keer een koekje is prima. Zorg dat je zelf ontspannen met snoepen omgaat en geef het goede voorbeeld. Kies dus vaker voor de gezonde optie. Probeer geen dingen te verbieden, want dan wordt het vaak alleen maar interessanter voor je kind. Gebruik snoep ook niet om je kind te troosten of te belonen. Kies dan liever voor een gezonde snack.