Dat groenten en fruit uitstekend zijn voor de gezondheid is een publiek geheim. Elke dag een gezonde portie verorberen geeft ook de nodige energie aan je kleuter. Het is van groot belang dat je kind elke dag groente en fruit eet voor de geestelijke en fysieke groei van je kind. Gezonde voeding mag daarom niet worden onderschat. In de blog 'Hoeveel groenten moet mijn kleuter eten' enkele tips en wat je er aan kan doen als de appetijt bij je kind minder is.

Vanaf één jaar willen kinderen hun eigen willetje doorduwen

Elke ouder vindt het superbelangrijk dat je kleuter goed en vooral gezond eet. Je zal als ouder vooral moeten kijken dat je kind voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt die de mentale en fysieke groei bevordert. Daarnaast moeten de smaakpupillen worden getest. En dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Vanaf twaalf maanden dringen kinderen hun eigen wil op wat eetgewoonten betreft en kunnen in sommige gevallen heel afkerig reageren. 'Nee' is één van die eerste woorden die ze meteen kunnen ratelen. Het is cruciaal voor de ouders dat je vanaf het eerste levensjaar een gepast uitstekend eetpatroon aanleert.

Je bent altijd safe met biologische producten

Fruit en groenten bevatten heel veel mineralen en de noodzakelijke vitamines. Een goede raad: was altijd het fruit en de groenten heel zorgvuldig. Vooral verschillende fruitsoorten zijn soms onderhevig aan ongezonde stoffen. Denken wij maar even aan pesticiden en andere middelen om het rotten van fruit tegen te gaan. Wanneer je kind nog de leeftijd van een kleuter heeft, kan je beter inheemse Nederlandse biologische producten kopen. Dan ben je zeker dat de hoeveelheid ongeoorloofde bestrijdingsmiddelen die werden gebruikt, niet overschreden zijn dan wettelijk toegestaan. De keuze is uiteraard voor jou vrij om voor honderd procent zekerheid te kiezen door biologische producten te kopen.

Vezels en vitamines door fruit en groenten

Fruit en groenten zorgen ervoor dat je kind voldoende gezonde voedingsstoffen eet die de werking van het groeiproces gunstig beïnvloedt. Vitamine C in vezels draagt bij tot een ideale werking van de darmen. Daarnaast heeft het een grote invloed op het immuunsysteem van je kind. Elke fruit- of groentesoort heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Om die reden is het heel belangrijk dat je varieert met fruit en groenten.

Begin eerst met groenten voor dat je overschakelt naar fruit

Wanneer je kind na de leeftijd van twaalf maanden switcht naar vaste voeding, hou dan in het achterhoofd dat je eerst groenten geeft voor dat je ook overschakelt naar fruit. Over het algemeen lusten kinderen liever fruit dan groenten door de zoete smaak. Bij groenten moeten kinderen wennen aan de smaak. Eventueel kan je al voorzichtig hiermee starten wanner je baby zes maanden en ouder is.

Hoe begin je aan het nieuwe eetavontuur?

Voor de eerste keer groenten leren eten is niet zo een makkelijke opgave als het op het eerste zicht lijkt. Engelengeduld past hier op zijn plaats. Oefen vooral geen druk uit. Volgende tips kan je voor ogen houden:

  • laat groenten proeven die een minder scherpe smaak hebben. Pompoen, broccoli en wortelen lenen zich daar het beste voor
  • ga heel ontspannen om met je kind en verwacht niet dat het bord de eerste keren leeg wordt gegeten
  • herhaal dezelfde groenten tien tot vijftien keer zodat je kleuter kan wennen aan de smaak
  • laat je niet afschrikken wanneer je kind groenten niet wil eten. Probeer het een paar dagen later opnieuw als het de eerste keren is mislukt

Hoeveel groenten en fruit mogen kinderen eten?

Dit hangt af van de leeftijd uiteraard. Volgende algemene richtlijnen worden door de voedingsdeskundigen gehanteerd:

Aantal groenten per leeftijd:

  • van één tot drie jaar: tussen vijftig en honderd gram
  • van vier tot acht jaar: tussen honderd tot honderdvijftig gram

Aantal fruit per leeftijd:

  • van één tot drie jaar: honderdvijftig gram
  • van vier tot acht jaar: honderdvijftig gram

SOS! Wat moet ik doen als mijn kleuter geen groente eet?

Elk kind geeft de voorkeur aan zoete smaken. Zij reageren vol afkeer op meer bittere smaken. Het klinkt misschien vreemd maar jonge kinderen hebben nog steeds een kleine tong. Hoe zou je zelf reageren als je tong vol bittere smaak zit zoals dat het geval is bij broccoli. Hou het daarom bij één nieuwe soort groente per week die je aanbiedt. Laat eventueel in de supermarkt zelf kiezen wat je kind graag zou willen eten. Probeer ook een tussendoortje aan te bieden aan je kind met groenten. Kwestie om te gewennen aan bepaalde smaken.

Mijn kind blijft halsstarrig groenten weigeren

Kinderen kunnen nogal kieskeurig en stijfkoppig voor de dag komen wanneer het gaat om eten. Nochtans zijn er slechts een beperkt aantal kinderen die onbuigzaam en koppig het eten blijven negeren na verloop van tijd. Je zal in sommige gevallen voldoende geduld moeten uitoefenen om het bepaalde doel in verband met eetgewoonten te bereiken. Vaak is het even tasten en zoeken om je kind over de streep te halen. Gelukkig zijn er altijd groenten en fruit voorradig die je kind wel lust. Volgende hulpmiddelen kunnen je hierbij een handje helpen:

  • eet op geregelde tijdstippen. Een vermoeid kind doet automatisch moeilijk aan tafel
  • verwacht niet dat het bord volledig wordt leeg gegeten, maar twee tot drie hapjes zijn het minimum
  • betrek je kind met de aankopen en het bereiden van de maaltijd