Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Vergiftiging bij kinderen komt veel voor. Jaarlijks belanden er zo’n 2.000 kinderen van tussen de nul en vijf jaar in het ziekenhuis door een vergiftiging, waarvan er zelfs een paar kinderen overlijden. Dat wil niet zeggen dat de ouders niet hun best gedaan hebben om vergiftiging te voorkomen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral met deze leeftijd. Wij hebben dus alle manieren opgesomd hoe je je kind het beste kunt beschermen tegen vergiftiging, en wat je moet doen als het wel mis zou gaan.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen
Jonge kinderen, en dan vooral peuters, onderzoeken graag alles met hun mond. Voelen, proeven, en zelfs opeten hoort bij de analyse van je kind om te kijken wat het nou precies is, en of het lekker proeft. Het grote probleem hieraan is dat jonge kinderen niet doorhebben of iets gevaarlijk is of niet. Zelfs de bittere smaak of vieze geur van bepaalde middelen houdt je kind niet tegen om het toch door te slikken of te proeven.
Sloten op je keukenkastjes en de medicijnen hoog opgeborgen is niet genoeg. Alhoewel dit wel één van de grootste boosdoeners zijn als het om vergiftiging bij kinderen gaat, zijn er nog meer dingen die je kunt doen om alle risico’s te voorkomen.
Boosdoener nr. 1: Medicijnen
Wist je dat medicijnen in 39% van alle gevallen de reden is van vergiftiging bij kinderen? Hieruit halen we dus op dat je deze “snoepjes”, want zo zien kleine kinderen het natuurlijk, goed op moet bergen, maar ook tijdens gebruik niet rond moet laten slingeren. Berg je medicijnen niet op in een nachtkastje of een lade wat je kind open kan trekken, en kan gaan onderzoeken als jij even bezig bent. In plaats hiervan leg je het op een hoge plek zodat je kind er niet bij kan.
Ook vooral bij opa en oma op bezoek, of andere mensen die medicijnen in huis hebben, is het goed om altijd even snel een controlecheck te doen. Waar liggen de medicijnen, en kan mijn kind daar makkelijk bij? Zo ja, vraag of de medicijnen even op een hoge plek opgeborgen kunnen worden. Ook is het een goed idee om je medicijnen altijd in hun oorspronkelijke verpakking te laten. Mocht er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch wat mis gaan, dan is het duidelijk welk medicijn je kind heeft ingeslikt, en zal het makkelijker zijn voor het ziekenhuis om snel te handelen.
Boosdoener nr. 2: huishoudelijke middelen
De tweede grote boosdoeners als het gaat om vergiftiging bij kinderen zijn huishoudelijke middelen en doe-het-zelf producten zoals terpentine, verf, en andere hulpmaterialen. Het kan zijn dat je deze al netjes opgeborgen hebt in een hoge kast, maar er toch situaties zijn dat je kind niet beschermd is tegen al het gevaar. Let er dus altijd op dat je de fles gebruikt, en meteen weer terug in de kast zet.
Lage kastjes met vergrendeling zijn niet ideaal, omdat er de kans bestaat dat iemand het per ongeluk open laat staan, en je kind de mogelijkheid heeft om met zijn grijpgrage handjes allerlei gevaarlijke producten in handen te krijgen. Ook als je bezig bent met schoonmaken, is het belangrijk de fles niet achter te laten op een plek waar je kleine bij kan. Vergeet verder niet het wasmiddel en je wasverzachter. Het ruikt heerlijk en heeft een mooie kleur, waardoor je kleine waarschijnlijk denkt dat het net zo lekker smaakt.
Andere veelvoorkomende producten
Planten en paddenstoelen, bessen, bestrijdingsmiddelen, en cosmeticaproducten, alsook drank en tabakswaren staan ook nog op het lijstje, en heeft dus ook extra oplettendheid nodig. Één van de opbergplaatsen waar je een aantal van deze producten kunt vinden alsook medicijnen, is je handtas. Zorg er dus altijd voor dat je deze goed opbergt zodat je kind er niet bij kan.
Als je planten in huis hebt, is het goed om na te gaan of deze giftig zijn voor kinderen of niet. Ook buiten in het bos of op straat is het belangrijk dat je je peuter/kleuter altijd in de gaten houdt wat hij uitspookt, want een vieze sigaret op straat is snel in de mond gestopt. Ook bessen en paddenstoelen zijn soms giftig, dus let hiermee op.
Oppas
Als je kind vaker bij iemand over de vloer komt, zoals opa en oma of broers en zussen, dan is het een goed idee om ook die omgeving standaard kind veilig te laten zijn. Overleg met de desbetreffende persoon waar gevaarlijke producten staan, en kijk of ze op een veilige plek opgeborgen kunnen worden. Ook door zelf eens op de grond te kruipen, kun je heel wat beter inschatten waar gevaarlijke situaties verborgen zitten, en deze oplossen.
Verschijnselen van vergiftiging bij kinderen
Als je alle bovenstaande tips goed opvolgt, is de kans zeer klein dat je kind vergiftigd raakt door een gevaarlijk product. Maar mocht er toch iets voorkomen, dan is het goed om te weten wat de verschijnselen van vergiftiging zijn zodat er sneller gehandeld kan worden. De meest voorkomende verschijnselen zijn:
- Plotseling ziek worden
- Rode huid en hevige pijn
- Brandwonden op tong, gehemelte, en lippen
- Bloedingen
- Pijn in de maag en darmen
- Problemen met ademhalen en slikken
- Buiten bewustzijn raken
Wat doe je over het algemeen bij een vergiftiging bij kinderen?
Het is belangrijk om in zo’n situatie rustig te blijven, zodat je kalm, gecontroleerd, en snel kunt handelen. Als je de huisartsenpost of eerste hulp belt, hebben ze veel aan bepaalde informatie, dus het is goed om dit in het achterhoofd te houden. Met name de leeftijd van je kind, de verschijnselen die het heeft, welke stof je kind heeft ingenomen en de hoeveelheid ervan, en wanneer dit is gebeurd, zijn belangrijke zaken die ze in het ziekenhuis nodig hebben.
Als je niet weet wat je kind heeft ingeslikt, dan is het goed om wat van het braaksel mee te nemen naar het ziekenhuis als je kind braakt. Het is belangrijk om je kind niet te laten braken zonder advies van een arts. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de slokdarm nog meer beschadigd raakt. Mocht je kind bewusteloos zijn geraakt, is het aangeraden hem op zijn zij (stabiele zijligging) te leggen. Mocht het gaan braken, dan kan dat er makkelijk uitvloeien, en komt het niet in de luchtpijp.
Wat als je kind medicijnen heeft ingeslikt?
Als je je kind net betrapt dat het medicijnen in heeft geslikt, is het belangrijk om hem te laten braken. Als er wel wordt geadviseerd om je kind te laten braken, dan kun je hem het beste eerst wat water laten drinken. Door de achterkant van een kleine lepel of je eigen twee vingers voorzichtig in de mond op de achterkant van de tong drukken, wek je het braken op. Zorg ervoor dat je zo kalm mogelijk blijft, zodat je kind ook op de beste manier mee zal werken en niet in paniek raakt.
Als je kind heeft overgegeven, laat je hem veel water drinken. Als je kind erge krampen heeft, bewusteloos is geraakt, of de medicijnen al een tijdje geleden in heeft genomen, laat je hem niet braken maar bel je direct de hulppost.
Je kind heeft chemicaliën binnengekregen
Als je zeker weet dat je kind chemicaliën binnen heeft gekregen, is het belangrijk om hem niet te laten braken. Dit kan namelijk extra schade veroorzaken aan de slokdarm. Zorg er wel voor dat je de mond goed spoelt zodat eventuele resten daar niet achterblijven. Je kunt je kind wat slokjes koud water laten drinken tegen verbrandde lippen, maar laat hem niet veel drinken aangezien dit braken kan opwekken. Als je kind was- of afwasmiddel in heeft geslikt, dan helpt het om hem iets vets te geven zodat schuimvorming voorkomen wordt.
Je kind heeft van een giftige plant gegeten
Alhoewel je na dit gelezen te hebben vast geen giftige planten in huis laat, kan het voorkomen dat je kind buiten van een giftige plant eet. Er zijn verschillende bomen en planten die giftige bessen of zaden bevatten in verschillende periodes van het jaar. Hou je kind dus altijd in het zeil als jullie samen naar buiten gaan.
Mocht je kind toch wat gegeten hebben, dan zorg je ervoor dat je kind zo snel mogelijk braakt door je twee vingers op de achterkant van zijn tong te leggen. Verwijder eventuele restjes van bladeren, bessen, of zaden, en laat hem zijn mond spoelen met wat water. Als je naar de huisarts gaat, kun je een deel van de plant meenemen alsook het braaksel.
Giftige stof in de ogen of op de huid
Als een giftige stof in de ogen is gekomen of op de huid, is het belangrijk om deze minimaal tien minuten voorzichtig te spoelen met water. Dit zorgt ervoor dat een groot deel van de giftige stof verwijderd wordt, en zo minder in de huid of ogen kan trekken, en dus minder beschadiging zal veroorzaken. Neem daarna altijd contact op met je huisarts.