Het is een groot meningsverschil: is huiswerk profijtvol voor je kind, of is geen huiswerk beter? Waarschijnlijk komt er nooit een unanieme mening over dit onderwerp, want iedereen heeft zijn eigen opvattingen erover. Wel is het handig om de voor- en nadelen te bekijken, zodat je als ouder zijnde voor jezelf kunt bepalen wat jouw mening is, en hoe je je kind hier het beste in begeleidt. Lees hier dus alle voor- en nadelen van huiswerk, en dan kom je zelf tot de conclusie wat het antwoord is.

Voordeel 1: Herhaling van de stof

Het is natuurlijk één van de grootste voordelen van huiswerk. Het is een herhaling van de stof die je kind op school heeft geleerd, en zo een manier dat je kind het beter zal onthouden. Als je iets maar één keer hoort, dan ben je namelijk snel geneigt om dit te vergeten. Dit omdat het alleen opgeslagen wordt in je kortetermijngeheugen. Maar hoe vaker je iets hoort, hoe beter het zal blijven plakken, en dus ook meer van nut zal zijn.

Voordeel 2: Toetsen worden makkelijker

Doordat de stof vaker herhaalt wordt, en dus in het langetermijngeheugen geplaatst wordt, zal het maken van toetsen ook makkelijker zijn voor je kind. Als je kind geen huiswerk krijgt, kan het zijn dat de stof te weinig behandeld is, waardoor je kind op het moment van de toets de stof alweer vergeten is en niet terug kan halen. Huiswerk is een hele goede manier om je kind een zeker gevoel te geven van zichzelf. Kinderen houden er namelijk net als volwassenen niet van om te falen. Dit is slecht voor hun zelfbeeld, en kan negatieve effecten hebben op hun ontplooiing. Huiswerk is dus een goede manier om dit te voorkomen.

Voordeel 3: Zelfstandig werken

Zelfstandig werken is een zeer belangrijke vaardigheid die je kind nodig zal hebben in zijn toekomstige carrière. Alhoewel het natuurlijk nog helemaal niet zo ver is, is dit wel een goede gewoonte die je van jongs af aan leert. Want jong geleerd is natuurlijk oud gedaan. Huiswerk is hier een heel goed hulpmiddel, want je kind leert beetje bij beetje discipline op te brengen, en zelfstandig te werken. Natuurlijk gaat dit met vallen en opstaan, en dat is niet erg. Het belangrijkste is dat je kind leert van zijn fouten en zichzelf beetje bij beetje ontwikkelt, zoals wij dat ook nog steeds doen.

Voordeel 4: Het bevordert het verwerken van informatie

Kritisch denken is een hele belangrijke vaardigheid, die je onder andere leert door het maken van huiswerk. Je kind is namelijk zelfstandig bezig met het bestuderen van de stof, en heeft zo meer de mogelijkheid om de stof te analyseren, en zichzelf vragen te stellen hoe dat nou precies in elkaar steekt. Je ziet dus ook vaak dat leerlingen door huiswerk extra vragen hebben over de stof, en dit zelfs voor een profijtvol moment kan zorgen in de klas.

Voordeel 5: Voorbereiding op de volgende les

Huiswerk hoeft niet altijd herhaling van de les van vandaag te zijn. Het kan ook een voorbereiding zijn op de les van morgen. Dit is een hele goede manier om je kind zeker van zichzelf te laten voelen, en meer zin te krijgen in leren als het op de juiste manier gebeurt. De interesse van je kind wordt op deze manier namelijk gewekt, en zorgt er voor dat je kind misschien zelfs allerlei vragen in zijn hoofd krijgt die hij graag beantwoordt wil hebben. Ook zorgt het ervoor dat als hij morgen de les volgt, de stof ook beter ontvangen zal worden, en je kind het beter zal onthouden.

Voordeel 6: Meer zicht op prestaties

Als ouder zijnde heb je door middel van huiswerk meer zicht op de prestaties van je kind, en kan je hem ook beter begeleiden. Je ziet waar hij wel goed in is, en wat hem minder goed afgaat. Bovendien zie je waar zijn interesses liggen, en leert zo meer over je kind en wie hij eigenlijk is. En laten we de mooie momenten niet vergeten, dat ouder en kind samen huiswerk doornemen. Het is fijn voor je kind dat hij altijd op jou terug kan vallen, en dat voelt hij extra als hij in de knoop komt met huiswerk, en hij zijn ouders heeft om hem te begeleiden. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je zijn huiswerk voor hem moet maken, hè. 🙂 Begeleiding op een subtiele manier is in de meeste gevallen voldoende.

Voordeel 7: Voorbereiding op de middelbare school

Op de middelbare school zal je kind sowieso huiswerk krijgen, dus het is goed om hem hier alvast aan te laten wennen door middel van huiswerk op de basisschool. Een kind wat geen huiswerk krijgt op de basisschool zal als hij al puber is dus nog de gewoonte moeten aanleren om zelfstandig zijn huiswerk te maken. Dit kan soms best een opgave zijn, aangezien pubers vooral de wereld willen ontdekken en met hun vrienden willen chillen. Door deze gewoonte al stapsgewijs aan te leren op de basisschool, zal de overstap van basisschool naar middelbare school dus makkelijker zijn voor je kind.

De nadelen

Alhoewel er veel voordelen zitten aan huiswerk, heeft het in bepaalde situaties ook nadelen. Eigenlijk ligt het er vooral aan hoe huiswerk vanuit school en thuis tot uiting wordt gebracht. Dit is dus belangrijk om in het achterhoofd te houden, want het bepaalt een groot deel over de vraag of huiswerk goed is, of niet.

Nadeel 1: Te weinig speeltijd

Het ligt er maar net aan hoeveel huiswerk je kind op school krijgt. Maar het kan soms zijn dat je kind zoveel huiswerk heeft dat het bijna geen tijd meer heeft om te spelen. Dit zal logischerwijs zorgen voor verveling bij je kind, en ervoor zorgen dat hij door zijn afkeer van huiswerk de stof misschien zelfs totaal niet zal begrijpen, en er dus niks van op zal steken. In zo’n geval is huiswerk juist vernietigend, want het haalt de leergierigheid en nieuwsgierigheid die kinderen hebben weg, en dat is juist zo belangrijk voor je kind om zichzelf op de juiste manier te ontplooien.

Nadeel 2: Te weinig beweging

Teveel huiswerk kan ertoe leiden dat je kind te weinig beweegt. Je kind zit al een groot deel van de dag op school op een stoel, en dan moet hij thuis ook nog eens rustig stilzitten? Dat is een hele opgave voor veel kinderen waar ze het dus niet mee eens zullen zijn. Kinderen hebben veel beweging nodig om alle energie kwijt te kunnen, vooral jongens. Als ze dit niet vinden, kan dit zich uiten in negatief en vervelend gedrag. Ook voor de gezondheid en een goede groei is voldoende beweging natuurlijk heel belangrijk. Teveel huiswerk heeft dus een nadelig effect op de opvoeding, gezondheid, en tevredenheid van je kind, en moet zeker vermeden worden.

Nadeel 3: Onbehandelde lesstof als huiswerk

Één van de grote nadelen van huiswerk is als de docent onbehandelde stof meegeeft als huiswerk om het curriculum maar op tijd af te krijgen. Voor veel kinderen is dit nutteloos werk waar ze bijna geen profijt aan hebben. Kinderen leren namelijk erg goed door de interactieve manier van lesgeven in de klas. Zelfstandig een onderwerp leren uit een boek wat ze nog niet kennen is voor de meeste kinderen erg moeilijk, en iets waar ze weinig van zullen leren.

Nadeel 4: Huiswerk zonder feedback

Soms heeft de docent het zo druk, dat hij geen tijd heeft om al het huiswerk na te kijken, en blijft het dus ongecorrigeerd in het boek of schrift van je kind. Dit is natuurlijk erg jammer, want juist het corrigeren is een perfecte manier om overzicht te creëren voor je kind waar hij fouten in heeft gemaakt, en dus extra aandacht aan moet geven. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vond het vroeger echt frustrerend als mijn huiswerk niet nagekeken werd. Ik bleef me telkens maar afvragen of ik het nou goed gedaan had, of niet? Feedback is dus een hele goede manier voor je kind om zijn eigen kennis te evalueren, en het is erg jammer als dit niet uitgevoerd wordt.

Conclusie

De conclusie die ik hiermee maak, alsook veel andere mensen, is dat huiswerk erg profijtvol kan zijn, maar wel op de juiste manier doorgevoerd moet worden. Geen huiswerk zorgt ervoor dat je kind misschien meer moeite zal hebben met toetsen en het ontwikkelen van zijn kennis. Maar teveel huiswerk zorgt ervoor dat je kind geen interesse zal hebben in leren, en dus verveeld zal raken. Terwijl één van de beste manieren voor een kind om te leren motivatie is. Een kind wat gemotiveerd is zal leren als een speer, maar een kind wat gedemotiveerd is zal de kennis juist afstoten. Daarom is het voor docenten alsook ouders belangrijk om de juiste middenweg te vinden, en huiswerk een leuke activiteit te laten zijn waar je kind wijzer maar ook vrolijker van wordt!