Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
In deze blog met als titel 'Waterwratjes bij kinderen' ontdek je de symptomen en wat je er zelf aan kan doen. De huiduitslag is vooral vervelend voor kinderen en irriteert. Het goede nieuws is dat de virale infectie in de meest voorkomende gevallen ongevaarlijk is. Hieronder lees je de symptomen van deze rode vervelende pukkeltjes en welke alternatieve huismiddeltjes je ook kan gebruiken in plaats van medicatie.
Wat zijn waterwratjes bij kinderen ?
Wratten bij kinderen komen vaker voor bij kinderen dan je denkt. Plus minus dertig procent van de kinderen tussen vier en twaalf jaar zijn wel ooit al eens drager geweest van wratten. Het is een huidaandoening die nauwelijks schadelijk is voor de gezondheid, maar wel irriteert. De wratten worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus – ook wel HPV genoemd – waarbij de bovenste laag van de huid begint te infecteren. Voor de goede orde: er zijn meer dan honderd verschillende soorten HPV. De aandoening is erg besmettelijk. De meeste kinderen vangen dit virus op wanneer ze naar school gaan. Zelfs als de wratten meestal ongevaarlijk zijn, kunnen ze lelijke littekens achterlaten op de huid en ongemak veroorzaken. De talrijke rode puistjes op het lichaam kunnen bij jonge kinderen voor heel wat ongemakken zorgen. Vooral jeuk en het uitzicht van bolvormige pukkeltjes halen je kind uit de comfortzone.
Waarom komen wratjes vaker voor bij kinderen?
Wratten kunnen van individu op individu worden overgedragen via rechtstreeks contact of door huidcellen die geïnfecteerd zijn. Bijvoorbeeld op kleren van iemand anders, op de vloeren van zwembaden, speelgoed of handdoeken. Het virus komt het lichaam van je kind binnen door kleine wonden op de huid. Enkele maanden later na de incubatietijd kan dit leiden tot wratten. Maar iedereen die met het HPV-virus in contact komt, hoeft niet altijd wratten te ontwikkelen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat kinderen meer worden besmet met het virus dan volwassenen. Dat heeft te maken met het feit dat hun immuunsysteem nog niet volledig is ontwikkeld.
Wat zijn de uiterlijke tekenen van wratjes bij kinderen?
Aanvankelijk sluimert het virus in het lichaam van je kind en wordt de infectie pas zichtbaar wanneer een wrat wordt gevormd. Normaal duurt deze incubatietijd tussen twee en zes maanden. Zodra het virus zich begint te verspreiden, wordt een extra laag van gele huid gevormd. Dat resulteert in een uitgroei zoals een piepkleine bloemkool met een ruw oppervlak. De verschijningsvormen van de wratten zijn vaak hard, terwijl in het midden alles zacht is. Soms tref je zwarte kleine vlekken of pukkels aan. Deze donkerkleurige stippeltjes zijn bloedvaten die de wratten voeden. Waterwratten zijn vaak rond of ovaal. Ze hebben een gemiddelde diameter die varieert tussen de één en tien millimeter. De kleur van die waterwratjes kan uiteenlopend zijn van wit tot grijsbruin. Als je kind tekenen van waterratten vertoont, moet je ze onmiddellijk behandelen. De besmetting kan immers een jaar of langer duren voordat ze verdwijnen. Het grote gevaar schuilt er immers in dat de infectie zich kan verspreiden naar andere mensen. De plekken waar waterwratten het meest voorkomen zijn: oksels, in de buurt van de hals en je bovenlijf.
Hoe voorkom je dat je kind waterwratten krijgt?
Het is niet altijd mogelijk om een aandoening met waterwratten te voorkomen. Je kan wel enkele hygiënemaatregelen nemen om het risico op infecties te minimaliseren. Volgende voorzorgen helpen de irriterende aandoening vermijden:
- Was de handen regelmatig en droog ze dan goed af
- Vermijd nagelbijten of bij geel jonge kinderen duimzuigen
- Zorg er voor dat je slippers draagt in zwembaden of openbare douches
- Deel je handdoek niet met vrienden of andere mensen
- Draag eveneens slippers in sporthallen
- Het gebruik van een hydraterende lotion is aangewezen om te voorkomen dat de huid barst
Moet je je zorgen maken als ouder over waterwratten?
Het antwoord is volmondig 'nee'. De puisten zijn goedaardig. Het enige neveneffect wat je kind kan ondervinden is dat ze vaak kriebelen wat irritatie meebrengt voor je kind. Voor sommige kinderen is het een nachtmerrie, andere kinderen hebben er minder last van. Soms geven crèmes of zalfjes ruggensteun om de nadelen van puisten te minimaliseren. Hou er wel rekening mee dat je zalfjes niet mag gebruiken als de pukkeltjes open zijn.
Huisarts raadplegen als de wratjes toenemen
Wanneer je waterwratten bij je kind vaststelt, is het niet noodzakelijk om meteen in paniek naar de huisarts te hollen. Over het algemeen genezen de puisten uit eigen beweging vanzelf. Maar dat kan wel een tijdje in beslag nemen. In de meeste gevallen duurt het twaalf maanden voor dat je kind verlost is van het euvel. Wanneer de wratjes ontstoken zijn hoef je je geen zorgen te maken. De lichaamshuid ziet er esthetisch misschien niet zo fraai uit, maar dit is een signaal dat de aandoening geneest en wellicht binnen de kortste keren gaat verdwijnen. Je kan een huis- of kinderarts raadplegen wanneer het aantal wratjes indrukwekkend toeneemt. Elk nadeel heeft ook zijn voordeel. Eénmaal als de waterwratten zijn verdwenen, zal je kind nooit meer deze vervelende aandoening opnieuw krijgen. Je kind is meteen immuun voor deze kwaal en heeft voldoende weerstandsvermogen opgebouwd.
De behandeling van waterwratjes
De meeste artsen bevelen aan om de natuur zijn beloop te laten gelden. Na veertien maanden verdwijnen immers de waterwratten vanzelf. Er zijn een scala opties om de pukkels te doen verdwijnen. Alleen moet je zien dat er geen complicaties optreden zoals infecties. Esthetische redenen kunnen een aanleiding zijn om de wratjes zo vlug mogelijk te verwijderen. Je zal in samenspraak met je kind moeten wikken en wegen over de nadelen en voordelen. Verschillende factoren spelen hierin een rol. Denken we maar aan de leeftijd van je kind, het aantal waterwratjes, waar de wratten huisvesten op je lichaam en eventueel de andere problemen die je kind heeft op vlak van gezondheid.
De behandeling op medisch vlak
De volgende behandeltechnieken komen op medisch gebied het meeste voor:
- Een behandeling met zalfjes of crèmes
- Curettage: het schrapen van een wrat waarvoor een speciale lepel wordt gebruikt
- Cryotherapie: dit is het bevriezen van de wrat met stikstof die vloeibaar is
- Het wegbranden van de puisten door elektrische stroom via laserbehandeling
Behandeling via een teerzalf
Soms leiden waterwratjes tot eczeem. Om de irritatie te verlichten wordt meestal teerzalf gebruikt. Ook wel als costeroïde zalf omschreven. Rond de kwaal kan immers een lichte ontsteking ontstaan. Dat heeft tot gevolg dat de huid rood wordt en na een poosje begint af te schilferen. Dat zorgt meestal voor een ongemakkelijk gevoel door de jeuk die hierdoor zijn oorsprong vindt. In zeldzame gevallen ontstaat er een infectie op bacterieel vlak. Vaak ontstaan waterwratjes wanneer puisten openspringen door te krabben of door de hele tijd aan de wonde te wriemelen. Om een ontsteking tegen te gaan, kan je best Betadine als behandeling gebruiken. Het product doodt immers virussen, schimmels en bacteriën. Het helpt ook de wonden sneller te genezen.