Mijn kleuter heeft last van wratjes. Het is een onderwerp waar niet iedereen even gemakkelijk over praat. Soms schaamt een kind of ouder zich hier voor. Wratjes kunnen naast ongemak soms ook echt pijnlijk zijn. Wat zijn wratten nu precies en hoe kom je er aan? En wat kun je er het beste aan doen? In dit artikel kom je er alles over te weten.

Wat zijn wratten?

Op de huid is een knobbeltje ontstaan die vaak ruw en hard aanvoelt. Als je goed naar het knobbeltje kijkt zie je vaak dat het bestaat uit meerdere harde blaasjes die samen één grote knobbel vormen. Hierdoor zegt met vaak dat het een beetje lijkt op een mini bloemkool. Ze komen het vaakst voor op de handen en voeten. Maar ze kunnen bijna overal op het lichaam ontstaan.

Hoe kan een wratje bij mijn kleuter ontstaan?

Het humaan papillomavirus is de veroorzaker van wratten. Zo nu dat gezegd is weet je dus ook meteen dat het niets is om je voor te schamen, want iedereen kan een virus oplopen! Zeker wanneer alle kleuters bij elkaar komen op school, is er kans op besmetting aanwezig. En wanneer dit virus in contact komt met de huid, kun je een wrat krijgen. Het kan, maar hoeft niet perse. Waarom de éne persoon wel een wrat krijgt en de andere niet is niet helemaal duidelijk.

Is het wratje van mijn kleuter besmettelijk?

Loop vooral niet op je blote voeten bij een zwembad of in de gymzaal! De kans dat je dan een wrat krijgt ligt op de loer. Dit is wat mensen vaak denken. Nu blijkt dit alleen door wetenschappelijk onderzoek achterhaald. We zijn er nog niet goed achter waar en wanneer we wratten oplopen of hier een groter risico op lopen. Wat we wel weten is dat het humaan papillomavirus op heel veel plekken voor kan komen. Heeft je kleuter nu eenmaal een wratje? Er afblijven is het advies! Eraan peuteren kan zorgen voor verdere verspreiding van het virus en dus meer wratjes. Bij jonge kinderen is in de eerste plaatst daarom afdekken met een pleister een goede eerste stap.

Kan het kwaad dat mijn kleuter een wratje heeft?

Nee, het hebben van een wratje kan geen kwaad. Daarom hoeft een wratje alleen behandeld te worden wanneer je kleuter er last van heeft. De meeste wratten zijn na 1 tot 2 jaar vanzelf weer verdwenen. Maar zo lang rondlopen met een wratje kan wel vervelend zijn. Zeker wanneer het wratje bijvoorbeeld op het handje van je kleuter zit. Want met die handjes raakt je kleuter zichzelf maar ook anderen continu aan. En verdere besmetting wil eigenlijk niemand. In dit geval is behandeling van het wratje wel wenselijk. Bevind het wratje zich ergens anders op het lichaam van je kleuter? Vraag dan of je kleuter er last van heeft. Heeft hij er pijn aan of schaamt hij zich ervoor? Dan is het wenselijk om het wratje te behandelen. Wanneer dit niet het geval is dan is er eigenlijk geen noodzaak voor behandeling. Afdekken met een pleister is wel handig! Zo kan je kleuter er niet aan krabbelen en zo weer verdere besmetting veroorzaken

Hoe kan ik het wratje bij mijn kleuter het beste behandelen?

Voor de behandeling van een wratje zijn eigenlijk meerdere mogelijkheden. Toch blijkt uit de praktijk dat in veel gevallen de behandeling van een wratje meer pijn en ongemak kan geven dan het hebben van een wratje. Daarnaast zijn zelfs de beste behandelingen door bijvoorbeeld een huisarts niet altijd de oplossing om een wratje definitief te laten verdwijnen. Kies daarom alleen voor een behandeling bij je kind wanneer hij er echt ongemak van heeft.

Met je kleuter naar de huisarts:

Wanneer je met je kleuter bij de huisarts komt kan die de volgende dingen doen:

  • De huisarts schrijft een zalf voor met de werkzame stof salicylzuurzalf 40%. Hiermee smeer je thuis zelf dagelijks het wratje van je kleuter in. Dit is een pijnloze behandeling. Na een aantal dagen smeren word de huid van het wratje steeds weker. Elke dag kun je deze verweekte huid met een veiltje of fijne rasp verwijderen. Na verloop van tijd is het wratje van je kleuter helemaal verdwenen.
  • Samen met de huisarts kun je er ook voor kiezen om het wratje van je kleuter aan te stippen met vloeibare stikstof. Het aanstippen geeft wel even een pijnlijk en branderig gevoel. Daarom is het goed om je kleuter hier van te voren even op voor te bereiden. Gelukkig is de ergste pijn na het aanstippen wel weer snel verdwenen. Vaak heeft de huisarts of zijn assistente een mooie pleister om er na het aanstippen op te plakken. Het kan zijn dat er een blaar ontstaat op de plek van het wratje. Deze verdwijnt meestal binnen één tot twee weken waarna het wratje loslaat.
    Is het wratje nog niet weg? Dan kan het wratje na twee tot vier weken nogmaals worden aangestipt met vloeibare stikstof. Op deze manier kan je het wratje maximaal drie maanden behandelen. Is het wratje dan nog niet weg? Dan is de kans dat het wratje toch verdwijnt door behandeling met stikstof helaas niet groter dan afwachten totdat het wratje uit zichzelf verdwijnt. Er is een hele kleine kans dat er een litteken ontstaat op de plek van het wratje door behandeling met vloeibare stikstof. Dit komt bijna nooit voor, maar moet toch genoemd worden.

Huismiddeltjes om zelf het wratje van je kleuter te behandelen:

Wanneer het wratje van je kleuter eigenlijk niet op een plek zit waar hij er last van heeft, kun je er toch voor kiezen om zelf te behandelen met huismiddeltjes. Ze zijn geen van allen bewezen en werken lang niet altijd. Vaak wordt dit gedaan om toch verdere besmetting te voorkomen. Eigenlijk van die middeltjes die vaak geadviseerd worden door oma of (oud)tante. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje:

  • Samen met je kleuter zwemmen in de zee of dagelijks het wratje in een badje met zout water laten onderdompelen en hierin weken. Door het zoute water zou het wratje super snel kunnen verdwijnen.
  • Honing op het wratje van je kleuter smeren zou er volgens sommige mensen ook voor zorgen dat het wratje na verloop van tijd verdwijnt.
  • Volgens anderen kan het sap uit de steel van de paardenbloem wonderen verrichten en moet je dit een aantal dagen tot enkele weken op het wratje smeren.

Kan ik bij de drogist middeltjes kopen om zelf het wratje van mijn kleuter te behandelen?

Wanneer je naar de drogist gaat zal je zien dat daar ook diverse middeltjes verkrijgbaar zijn voor het verwijderen van wratten. Deze middeltjes zijn vaak minder effectief dan de behandelingen van de huisarts. Het zijn dan vaak ook middeltjes met dezelfde bestanddelen als de huisarts gebruikt. Alleen zijn deze middeltjes zonder recept verkrijgbaar waardoor het bestanddeel in veel minder sterke mate aanwezig is in het product. Bijvoorbeeld de zalf met salicylzuur, maar dan zit daar 17% salicylzuur in, in plaats van de 40% salicylzuur die in de zalf zit die de huisarts op recept voorschrijft.
Ook zijn er middeltjes te koop om het wratje van je kleuter zelf te bevriezen. Deze middeltjes kunnen echt effectief zijn. Wel is het belangrijk om heel goed de gebruiksaanwijzing op te volgen. Denk er wel van te voren over na dat een behandeling met stikstof pijnlijk is voor je kind en of je deze behandeling daarom wel zelf wilt uitvoeren of hiervoor liever langs de huisarts gaat.

We hopen dat dit artikel duidelijkheid en antwoorden op je vragen geeft. Het kan best schrikken zijn voor een ouder om voor het eerst een wratje te ontdekken bij je kleuter. Nu weet je dat het niets is om je voor te schamen en dat het wratje hoe dan ook weer een keer zal verdwijnen, vanzelf of door behandeling. Betrek altijd je kind in de keuze voor het wel of niet behandelen en bereid je kind goed voor wanneer je voor een behandeling kiest.