In Nederland zijn er veel grote families, maar daarentegen ook veel kleine families. Als jouw kind opgroeit met veel broertjes of zusjes, dan ontwikkelt zijn karakter doorgaans op een andere manier dan bij kinderen die maar één broertje of zusje hebben. Bovendien heb je dan ook nog kinderen die helemaal geen broertjes of zusjes hebben. Families komen dus voor in verschillende soorten en maten. Dit maakt het dan ook heel divers en dat is natuurlijk leuk. In Nederland zijn families tegenwoordig over het algemeen kleiner dan vroeger. In dit artikel zal aandacht worden besteed aan het karakter van je kind. Het karakter van je kind kan namelijk van veel verschillende zaken afhangen. Natuurlijk zijn dit algemene aannames en geen feiten, maar alsnog is het leuk om meer te weten te komen over deze aannames. Misschien herken jij er namelijk wel wat in bij je kinderen.

Minder grote families dan vroeger

Over het algemeen zijn de families van tegenwoordig een stuk minder groot dan vroeger. Dit heeft een aantal oorzaken. Een van die oorzaken is het belang van geloof in vroegere tijden. Nog niet zo lang geleden waren mensen over het algemeen veel geloviger. Dit betekent dan ook dat er veel meer kinderen op de wereld werden gezet in Nederland, omdat dit vanuit het christelijke geloof aangemoedigd werd. Dit kon erin resultaten dat families van 7 of 8 kinderen totaal geen uitzondering waren.

Een andere belangrijk reden hiervoor is natuurlijk het gebruik van anticonceptie. Tegenwoordig wordt veel meer anticonceptie gebruikt dan vroeger. Dit heeft dan ook als resultaat dat er minder onbewuste zwangerschappen tot stand komen. Vroeger was dit wel anders. Toen werd er amper op anticonceptie en dergelijke gelet.

Tegenwoordig zijn de gemiddelde families een stuk kleiner. Het gemiddelde ligt in Nederland op ongeveer 1,7 kinderen per gezin. Vroeger was het eerder een uitzondering dan regel wanneer een gezin zo weinig kinderen had. Er zijn ook verschillende oorzaken aan te wijzen. Geloof is tegenwoordig veel meer op de achtergrond geraakt. Het is geen vanzelfsprekendheid meer dat mensen gelovig zijn. En jongeren hebben ook steeds minder met het geloof, waardoor de kans groot is dat dit in de toekomst nog meer afneemt. Daardoor zijn de christelijke waarden er minder ingesleten en wordt het credo: 'gaat heen en plant u voort', niet meer zo letterlijk genomen als vroeger.

Een andere reden is het feit dat de man-vrouw relatie in de hedendaagse maatschappij totaal is veranderd. Vroeger was het vanzelfsprekend dat je op volwassen leeftijd snel ging trouwen. Dit resulteerde er dan ook al snel in dat je kinderen kreeg. Er waren ook weinig andere opties. Tegenwoordig is dat wel anders. Dankzij de feminisering kunnen vrouwen gelukkig een stuk zelfstandiger zijn en dat is natuurlijk een belangrijke stap. Niet allen voor de emancipatie van de vrouw, maar ook vanwege het feit er daardoor minder kinderen geboren worden. Er zijn nu namelijk veel alleenstaande vrouwen en mannen van middelbare leeftijd. Vroeger werd zoiets als uitzonderlijk beschouwd, maar tegenwoordig is dat niet meer zo bijzonder. Daarnaast zijn er tegenwoordig natuurlijk ook veel meer scheidingen dan vroeger. Hierdoor zijn er in Nederland in de regel niet meer heel veel grote families, maar toch komt het nog regelmatig voor dat een gezin bestaat uit 3 kinderen. Wat zegt dit bijvoorbeeld over je karakter als je 1 broertje en 1 zusje hebt? Een aantal situaties zullen nu onder de loep genomen worden.

Het oudste kind zijn

Het oudste kind in de familie heeft vaak een bijzondere rol. Bij het oudste kind moesten de ouders vaak nog het meest leren tijdens de opvoeding. Een opvoeding gaat met vallen en opstaan en als oudste kind heb je daar het meeste last van. Vaak weten ouders nog niet welke regels ze moeten vaststellen. Daardoor kan het oudste kind een eigenzinnig karakter creëren. Over het algemeen is het oudste kind communicatief zeer sterk, omdat deze van zich af moet bijten. Over het algemeen heeft deze ook oudere vrienden.

Een ander voordeel van het oudste kind zijn is dat ze een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Dit komt omdat het oudste kind vaak ook een rol heeft gespeeld in de opvoeding van zijn broertjes of zusjes. Je kunt hem of haar een beetje als de leider van de kinderen zien. Vaak helpen oudere kinderen ook mee in de opvoeding. Wanneer de moeder weg is, kan het bijvoorbeeld zo zijn dat het oudste kind gaat oppassen. Maar bijvoorbeeld ook helpen met kleren aan doen, of de luier verschonen is iets wat de oudste kinderen wel eens doen bij de jongere broertjes en zusjes. Om die reden kan het oudste kind ook goed leiding nemen en is deze daadkrachtig. Hij of zij weet precies wat die wil. Bovendien kunnen ze goed met kritiek omgaan en zijn ze veel bezig met zelfontwikkeling.

Het jongste kind van de familie

De jongste kinderen van de familie worden over het algemeen iets verwender opgevoed. Dit komt omdat ze vaak het oogappeltje zijn en dit zorgt ervoor dat ze minder verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Heel veel wordt voor hun gedaan. Bijvoorbeeld door de ouders, maar ook door oudere broers en zussen die hem of haar voor een deel opvoeden. Vaak worden jonge kinderen ook een stuk minder streng opgevoed dan oudere kinderen. Dit komt omdat de ouders al wat meer ervaring hebben met het opvoeden. Hierdoor kunnen ze de teugels een beetje loslaten en daar profiteert het jongste kind van. Het voordeel van het jongste kind is dat deze over het algemeen charmant is. Het kind weet wat hij of zij wil en heeft een eigenzinnig karakter. Daarnaast gaan ze graag hun eigen weg en houden ze niet altijd van autoriteit. Het nadeel is dat ze over het algemeen wel meer onzeker zijn, omdat ze erg beschermend zijn opgevoed.

Kinderen die er tussenin zitten

Naast het oudste kind en jongste kind heb je natuurlijk ook nog de kinderen die daar tussenin zitten. Het voordeel van de middelste kinderen is dat ze zeer goed zijn in bemiddeling. Dit komt omdat ze hun hele leven al ergens tussenin hebben gezeten. Bemiddelen is dan ook een belangrijke eigenschap voor de middelste kinderen. Een ander voordeel van het middelste kind is dat deze zich heel bewust is van zijn specifieke talenten. Dit komt omdat het middelste kind zich kan vergelijken met zijn jongere broertje of zusje, maar daarnaast ook met zijn oudere broertje of zusje. Dit maakt het middelste kind dan ook zeer veelzijdig. Vaak worden ze ook een beetje ondergedompeld. Dit komt omdat er allereerst veel aandacht uit is gegaan naar het oudste kind. Maar nu er nog een jonger kind is, gaat alle aandacht daarnaar uit. Het middelste kind moet zichzelf dan ook vaak zien te vermaken. Het voordeel daarvan is dat hij of zij op latere leeftijd zich over het algemeen ook zeer goed weet te vermaken.

Het enige kind

Een speciale plaats in deze lijst gaat uit naar het enige kind. Vroeger kwam dit zelden voor, aangezien vrijwel alle families zeer groot waren. Maar tegenwoordig komt een enig kind veel vaker voor dan vroeger. Een belangrijk punt is dat het enige kind nooit broertjes of zusjes heeft gehad en daarom voornamelijk met volwassenen heeft doorgebracht. Dit kan er vaak in resulteren dat een enig kind oudere vrienden heeft dan kinderen die uit een gezin met meerdere kinderen komen. Dit is natuurlijk geen norm, maar het is evident dat dit over het algemeen vaker voorkomt.

Het enige kind heeft er over het algemeen geen problemen mee om alleen te zijn. Dit is hij of zij namelijk heel erg gewend. Dit betekent dat een enig kind zich ook heel lang kan vermaken. De concentratieboog is over het algemeen groter. Een enig kind dan zich dan ook uren vermaken met lezen, televisie kijken of met andere zaken waar kinderen vaak mee bezig zijn. Communicatief is het enige kind vaak heel vaardig. Dit is omdat hij of zij in zijn jeugd vooral omringd was door volwassenen. Een kind leert de taal voornamelijk aan door conversaties in de buitenwereld. Aangezien een enig kind veel met volwassenen doorbrengt op jonge leeftijd, leert deze dat dus op een andere manier aan dan een kind met broertjes of zusjes.

Eindbeschouwing

Natuurlijk zijn dit slechts een aantal aannames en kan het zeer veel verschillen. Elk mens is immers een individu. Er zijn zeer veel verschillen tussen mensen. Dit is al zo in de kinderleeftijd, maar ook wanneer mensen ouder worden is het zo dat er veel verschillen zijn in de manier waarop ze in het leven staan. Maar hopelijk heeft dit een beetje inzicht gegeven met betrekking tot een aantal stereotypen. Misschien herken je er wel iets in bij je kinderen. Dat is natuurlijk hartstikke leuk.