Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

8 veelgestelde vragen over YouTube Kids

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk...

8 tips voor een zwangerschapsshoot

Als je zwanger bent is het mooi om dit vast te leggen en een speciale zwangerschapsshoot te doen. Het wordt een waardevolle herinnering aan je zwangerschap. Wanneer is de beste tijd om een fotoshoot te plannen? En wat kun je het beste aan doen? Dit zijn 8  tips voor...

Veel kinderen houden niet van gevarieerd eten. Heb je een lastige eter of wil je jouw kind meer eetplezier geven? Samen kunnen we de grens tussen speelgoed en bestek vervagen.Hier zijn drie tips: zo geef je je kind een positieve kijk mee op eten.

1. Koken met je kind

Vanaf de peuterleeftijd vinden kinderen het vaak ontzettend leuk om mee te helpen in de keuken. Ze zijn nieuwsgierig en willen van alles proeven en ruiken. Het is niet alleen fijn om wat extra handjes in de keuken te hebben, koken is voor kinderen ook erg leerzaam.

Er zijn verschillende manieren om kinderen tijdens het koken iets bij te brengen. Zo kun je samen een menu opstellen gericht op een bepaald thema, neem bijvoorbeeld een land. Door de typische producten en gerechten leert je kind meer over de cultuur van het land, waardoor de wereldkennis vergroot. Ook vinden kinderen het 'stoer' om zelf te bepalen wat er op tafel komt die avond. Laat ze zelf recepten en de daarbij behorende producten opzoeken. Zo krijgt je kind meer inzicht in de smaken die bij elkaar passen en wordt het stiekem een kleine chef.

Maar forceer het niet, het moet leuk blijven. We willen juist geen strijd meer in de keuken, dus wanneer je kind even geen zin heeft om mee te helpen, laat het gaan. De keuken hoeft niet iedere dag te ontploffen.

2. Maak ze bewust van geld

Eten is niet goedkoop en dat beseffen kinderen vaak niet. Door ze meer bewust te maken van de prijzen, gaat je kind eten ook meer waarderen, wat de kijk op eten positief beïnvloedt.

Het bewust worden van geld hoeft niet saai te zijn. Betrek de kinderen bij de boodschappen. Laat ze bijvoorbeeld een recept zoeken, opschrijven welke producten ze daarvoor nodig hebben en hoeveel het kost. Daarnaast kun je ze ook laten zien wat een gezond en een ongezond menu kost? Misschien blijkt tegen de verwachting van je kind in het ongezonde menu wel goedkoper en hier leren ze van. Zo krijgen de gezondere producten beetje bij beetje steeds meer waardering.

moeder-met-lange-bon-na-het-boodschappen-doen

3.Vertel ze ook over de armoede

Hoewel het voor veel gezinnen vanzelfsprekend is om met een volle boodschappenkar de supermarkt uit te lopen, is dit niet voor iedereen zo. In Nederland maken bijvoorbeeld bij benadering 35.000 huishoudens gebruik van de voedselpakketten van de Voedselbank, maar ook in de wereld is er natuurlijk veel armoede. Maak ze bewust van deze andere kant.Dit zorgt ervoor dat ze voortaan een tweede keer zullen nadenken over het laten staan van hun groente.

Eten is een basisbehoefte, maar staat ook voor gezelligheid. Kinderen horen geen haatverhouding te hebben met eten. Maak ze bewust van de prijzen en de armoede met betrekking tot eten en laat ze af en toe meehelpen in de keuken. Het is niet erg als de keuken er soms als een slagveld uitziet. Op die manier komt er meer eetplezier!