Verborgen reflux: wat is het en wat kun je er aan doen?

Als moeder wil je het liefst dat je baby gezond en gelukkig is. Maar soms krijgen baby's te maken met reflux, wat voor ongemak kan zorgen. In dit artikel lees je wat reflux precies is, wat het verschil is tussen reflux en verborgen reflux, hoe je het kunt herkennen en...

Op avontuur aan de waterkant tijdens de Slootjesdagen

Wat leeft er allemaal bij jou in de sloot? Je ontdekt het tijdens de Slootjesdagen van het IVN! Zoek de grote spinnende watertor, tel hoeveel verschillende dieren en insecten je ziet en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen met je schepnet. Van 5 tot en...

10 tips voor vliegen met een kind

Wil je graag een keer naar de andere kant van de wereld met je kind, maar ben je bang voor de lange tijd in het vliegtuig met een huilend kind? Je bent niet de enige, maar het hoeft niet. Het is zonde om daardoor de reis niet te maken. Door goed te plannen komen...

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van kinderschoenen?

Kindervoetjes groeien ontzettend snel. Binnen enkele maanden kunnen de voeten van jouw kind alweer een hele maat groter zijn. Het is dus erg belangrijk dat de schoenen van je kind goed passen en dat ze de snel groeiende voeten goed ondersteunen. Maar waar moet je nou...

Ontwikkeling van je baby vastleggen: dit zijn 5 leuke manieren

De tijd gaat zo snel voorbij, zeker het eerste jaar van je baby. Wil je dat niet vergeten en de ontwikkeling van je baby vastleggen? Het is later een mooie herinnering aan deze bijzondere tijd. Wij zetten 5 leuke manieren op een rij om de ontwikkeling van je baby vast...

Veel kinderen houden niet van gevarieerd eten. Heb je een lastige eter of wil je jouw kind meer eetplezier geven? Samen kunnen we de grens tussen speelgoed en bestek vervagen.Hier zijn drie tips: zo geef je je kind een positieve kijk mee op eten.

1. Koken met je kind

Vanaf de peuterleeftijd vinden kinderen het vaak ontzettend leuk om mee te helpen in de keuken. Ze zijn nieuwsgierig en willen van alles proeven en ruiken. Het is niet alleen fijn om wat extra handjes in de keuken te hebben, koken is voor kinderen ook erg leerzaam.

Er zijn verschillende manieren om kinderen tijdens het koken iets bij te brengen. Zo kun je samen een menu opstellen gericht op een bepaald thema, neem bijvoorbeeld een land. Door de typische producten en gerechten leert je kind meer over de cultuur van het land, waardoor de wereldkennis vergroot. Ook vinden kinderen het 'stoer' om zelf te bepalen wat er op tafel komt die avond. Laat ze zelf recepten en de daarbij behorende producten opzoeken. Zo krijgt je kind meer inzicht in de smaken die bij elkaar passen en wordt het stiekem een kleine chef.

Maar forceer het niet, het moet leuk blijven. We willen juist geen strijd meer in de keuken, dus wanneer je kind even geen zin heeft om mee te helpen, laat het gaan. De keuken hoeft niet iedere dag te ontploffen.

2. Maak ze bewust van geld

Eten is niet goedkoop en dat beseffen kinderen vaak niet. Door ze meer bewust te maken van de prijzen, gaat je kind eten ook meer waarderen, wat de kijk op eten positief beïnvloedt.

Het bewust worden van geld hoeft niet saai te zijn. Betrek de kinderen bij de boodschappen. Laat ze bijvoorbeeld een recept zoeken, opschrijven welke producten ze daarvoor nodig hebben en hoeveel het kost. Daarnaast kun je ze ook laten zien wat een gezond en een ongezond menu kost? Misschien blijkt tegen de verwachting van je kind in het ongezonde menu wel goedkoper en hier leren ze van. Zo krijgen de gezondere producten beetje bij beetje steeds meer waardering.

moeder-met-lange-bon-na-het-boodschappen-doen

3.Vertel ze ook over de armoede

Hoewel het voor veel gezinnen vanzelfsprekend is om met een volle boodschappenkar de supermarkt uit te lopen, is dit niet voor iedereen zo. In Nederland maken bijvoorbeeld bij benadering 35.000 huishoudens gebruik van de voedselpakketten van de Voedselbank, maar ook in de wereld is er natuurlijk veel armoede. Maak ze bewust van deze andere kant.Dit zorgt ervoor dat ze voortaan een tweede keer zullen nadenken over het laten staan van hun groente.

Eten is een basisbehoefte, maar staat ook voor gezelligheid. Kinderen horen geen haatverhouding te hebben met eten. Maak ze bewust van de prijzen en de armoede met betrekking tot eten en laat ze af en toe meehelpen in de keuken. Het is niet erg als de keuken er soms als een slagveld uitziet. Op die manier komt er meer eetplezier!