Hoe voelen weeën?

Als je zwanger bent heb je vast al vragen gesteld aan andere moeders, bijvoorbeeld: Hoe weet ik dat de de bevalling begonnen is? Of, hoe voelen weeën? De antwoorden op deze vragen kunnen erg van elkaar verschillen: ‘Ik had een ikea kastje in elkaar gezet. De volgende...

‘Mijn vrouw is blijvend ziek door sepsis tijdens de bevalling’

Dario en zijn vrouw Carli (37) hebben samen een zoontje van drie, maar door een veel te laat herkende sepsis (een ernstige reactie van het lichaam op een infectie, die kan leiden tot orgaanfalen, weefselschade en sterfte) brengt Carli nu al ruim drie jaar 99% van haar...

Eisprong symptomen: Zo herken je de lichamelijke symptomen van je eisprong

Elke vrouw met een regelmatige cyclus ervaart elke maand een eisprong. Dat betekent dat er elke maand een eicel via een eierstok richting je baarmoeder gaat. Dit is het moment dat de eicel bevrucht kan worden door een zaadcel. Gebeurt dit niet, dan wordt de eicel...

Studiedagen op de basisschool

Na zes weken vakantie was mijn zoon er wel weer aan toe om naar school te gaan, en wij ook. O wacht, we beginnen met studiedagen, waardoor mijn zoon eerst nog een dag vrij heeft op de eerste maandag van het schooljaar. We besloten er een leuke dag van te maken en zijn...

Spruw bij je baby

Spruw kan iedereen treffen, maar komt het meest voor bij baby's jonger dan 6 maanden en bij oudere volwassenen. Meestal treft het baby’s en peuters onder de twee jaar. Het komt heel vaak voor in het eerste levensjaar en bij relatief veel kinderen: ongeveer één op de...

Veel kinderen houden niet van gevarieerd eten. Heb je een lastige eter of wil je jouw kind meer eetplezier geven? Samen kunnen we de grens tussen speelgoed en bestek vervagen.Hier zijn drie tips: zo geef je je kind een positieve kijk mee op eten.

1. Koken met je kind

Vanaf de peuterleeftijd vinden kinderen het vaak ontzettend leuk om mee te helpen in de keuken. Ze zijn nieuwsgierig en willen van alles proeven en ruiken. Het is niet alleen fijn om wat extra handjes in de keuken te hebben, koken is voor kinderen ook erg leerzaam.

Er zijn verschillende manieren om kinderen tijdens het koken iets bij te brengen. Zo kun je samen een menu opstellen gericht op een bepaald thema, neem bijvoorbeeld een land. Door de typische producten en gerechten leert je kind meer over de cultuur van het land, waardoor de wereldkennis vergroot. Ook vinden kinderen het 'stoer' om zelf te bepalen wat er op tafel komt die avond. Laat ze zelf recepten en de daarbij behorende producten opzoeken. Zo krijgt je kind meer inzicht in de smaken die bij elkaar passen en wordt het stiekem een kleine chef.

Maar forceer het niet, het moet leuk blijven. We willen juist geen strijd meer in de keuken, dus wanneer je kind even geen zin heeft om mee te helpen, laat het gaan. De keuken hoeft niet iedere dag te ontploffen.

2. Maak ze bewust van geld

Eten is niet goedkoop en dat beseffen kinderen vaak niet. Door ze meer bewust te maken van de prijzen, gaat je kind eten ook meer waarderen, wat de kijk op eten positief beïnvloedt.

Het bewust worden van geld hoeft niet saai te zijn. Betrek de kinderen bij de boodschappen. Laat ze bijvoorbeeld een recept zoeken, opschrijven welke producten ze daarvoor nodig hebben en hoeveel het kost. Daarnaast kun je ze ook laten zien wat een gezond en een ongezond menu kost? Misschien blijkt tegen de verwachting van je kind in het ongezonde menu wel goedkoper en hier leren ze van. Zo krijgen de gezondere producten beetje bij beetje steeds meer waardering.

moeder-met-lange-bon-na-het-boodschappen-doen

3.Vertel ze ook over de armoede

Hoewel het voor veel gezinnen vanzelfsprekend is om met een volle boodschappenkar de supermarkt uit te lopen, is dit niet voor iedereen zo. In Nederland maken bijvoorbeeld bij benadering 35.000 huishoudens gebruik van de voedselpakketten van de Voedselbank, maar ook in de wereld is er natuurlijk veel armoede. Maak ze bewust van deze andere kant.Dit zorgt ervoor dat ze voortaan een tweede keer zullen nadenken over het laten staan van hun groente.

Eten is een basisbehoefte, maar staat ook voor gezelligheid. Kinderen horen geen haatverhouding te hebben met eten. Maak ze bewust van de prijzen en de armoede met betrekking tot eten en laat ze af en toe meehelpen in de keuken. Het is niet erg als de keuken er soms als een slagveld uitziet. Op die manier komt er meer eetplezier!