Vroeg of laat zal het er toch een keer van komen: je kind gaat uit logeren. Dat is voor zowel hem of haar als voor de ouders een spannend moment. Je geeft de zorg even helemaal uit handen. Hier volgen verschillende tips om er een succes van te maken.

1. Jong geleerd is oud gedaan

Ook al moet je er vlak na de bevalling natuurlijk nog niet aan denken om je kind ergens anders te laten logeren, toch is het handig om er niet al te lang mee te wachten. Als je baby borstvoeding krijgt, kun je alvast wennen met afgekolfde melk in een flesje te geven. Zo kan iemand anders de voeding geven als jij er niet bent. Vaak staan opa’s en oma’s te popelen om een nachtje op hun nieuwe kleinkind te passen en op deze manier kun jij weer even bijtanken door een hele nacht ongestoord te slapen. Ook al maak je je misschien wat zorgen, je kindje wordt ongetwijfeld goed verzorgd en went al vroeg aan het logeren. Wanneer je dit met enige regelmaat doet, heb je waarschijnlijk nauwelijks tot geen extra voorbereiding nodig om hem of haar hieraan te laten wennen.

2. Zorg voor duidelijkheid

Misschien is je kind al wat ouder als het voor het eerst gaat logeren. Dan is een goede voorbereiding belangrijk. Vaak hebben jonge ouders de neiging om te communiceren in de vragende vorm. Het is beter om niet aan je kind te vragen of het wil logeren. Want dan loop je een grote kans dat het ontkennend antwoordt, met alle strijd van dien. Leg rustig uit dat het gaat logeren, omdat jij ook ergens heen gaat. Begin met één nachtje en vertel dat je de volgende dag alweer terug bent.

3. Plan het van tevoren

Vertel altijd op tijd dat er een logeerpartij op het programma staat. De meeste kinderen houden er niet van als hun vaste gewoontes op het laatste moment worden doorbroken. Dat geeft hen een onveilig gevoel. Je kunt zeggen dat het over twee weken bij opa en oma gaat logeren, omdat jij en je partner een nachtje niet thuis zijn. Zo kan het zich mentaal rustig voorbereiden op het eerste logeerpartijtje. Eventueel kun je een zogenaamde “afstreepkaart” maken en elke dag samen een sticker plakken. Dan is het heel duidelijk hoe lang het nog duurt.

4. Blijf ontspannen

Het kan soms lastig zijn, maar zorg ervoor dat je zelf relaxed blijft van tevoren. Wanneer je erg gestrest bent, omdat je het stiekem heel erg spannend vindt dat je zoon of dochter uit logeren gaat, dan kan hij of zij de stress aanvoelen. Dat zal zeker niet helpen om van dit nachtje weg een succes te maken. Probeer er sowieso geen groot ding van te maken. Als logeren iets heel moeilijks lijkt te zijn, loop je een grotere kans dat je kind uiteindelijk niet meer wil. Daarom is het ook niet nodig om cadeaus mee te nemen na afloop, want dan lijkt het alsof het kind iets heel bijzonders heeft gedaan en dat kan averechts werken.

5. Houd papa en mama in de buurt

Geef een foto van jullie mee en de lievelingsknuffel. Zeg dat papa en mama er een nachtje niet zijn, maar dat je kind wel naar de foto kan kijken. Ook mag het natuurlijk in de avond even bellen om welterusten te zeggen. Vaak blijkt dit in de praktijk helemaal niet nodig. Kinderen zijn zo in beslag genomen door de andere omgeving en gewoontes, dat de tijd om is voor het er erg in heeft. Ga je een paar dagen weg, dan zou je kunnen overwegen om een keer een kaartje te sturen.

6. Maak tijd na afloop

Wanneer het logeerpartijtje erop zit, is het fijn om je kind uitgebreid te laten vertellen over zijn of haar belevenissen. Laat zelf ook weten hoe jouw uitje is geweest. Zo geef je het goede voorbeeld en maak je er geen beladen, maar juist feestelijke gebeurtenis van. Dit zorgt voor veel zelfvertrouwen bij je kind en het geeft jou en je partner wat tijd voor elkaar!