Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Het geven van flesvoeding aan je baby is het alternatief van borstvoeding. In deze voeding zitten voldoende bouwstoffen voor je baby om te groeien.
Als je een baby krijgt, dan kies je zelf of je baby borstvoeding of flesvoeding krijgt. Je kunt kiezen voor een van de twee voedingen of je kiest voor een combinatie van flesvoeding en borstvoeding. Het is aan ouders welke voeding zij hun kind gaan geven. Kies je voor het geven van flesvoeding, dan kan dit verschillende redenen hebben. Hier zijn een paar voorbeelden.
Wat de redenen ook zijn voor het geven van flesvoeding, het is belangrijk dat je redenen gebaseerd zijn op feiten over flesvoeding en niet op fabels over flesvoeding. Laat je niet beïnvloeden door de slechte verhalen van anderen. Je weet nooit zeker of ze kloppen en je weet ook niet of het bij jou op dezelfde manier werkt. Iedere moeder is anders, elk kind is anders en elke combinatie van ouder met kind is ook weer anders. Kijk dus vooral naar je eigen situatie en beslis op basis daarvan of je kiest voor borstvoeding of flesvoeding.
Als je eenmaal ervoor gekozen hebt om flesvoeding te geven, dan komt daarachteraan meteen de volgende vraag: Welke voeding kies je? Drogisten en supermarkten in Nederland staan vol met flesvoeding, verpakt in blikken en dozen. Je zou misschien verwachten dat de duurdere en bekende merken het beste zijn voor je baby, maar dat is niet waar. Iedere fabrikant van een merk flesvoeding is namelijk verplicht om een bepaalde hoeveelheid van elke voedingsstof die nodig is voor je baby, in de poedermelk te stoppen. Deze hoeveelheid heeft een minimumeis, maar ook een maximumeis. Het komt erop neer dat ieder merk babyvoeding ongeveer dezelfde samenstelling van voedingsstoffen hebben. Een goedkoper, onbekender merk hoeft dus niet slechter te zijn dan een duurder, bekender merk.
Als je een merk flesvoeding hebt gekozen, dan ben je er nog niet. Als je voor de schappen staat met flesvoeding dan zie je dat er niet een soort per merk flesvoeding is, maar vele soorten.
In principe kies je altijd voor de standaardvoeding. Als je merkt dat er iets aan de hand is met je baby, kun je het beste eerst overleggen met het consultatiebureau wat je kunt doen. Overstappen op een andere soort voeding kan de oplossing zijn, maar het kan ook zijn dat er voor je baby een andere oplossing is. Vanaf een jaar mag je kind ook gewone melk uit de supermarkt drinken, meestal eerst een tijdje opgewarmd om eraan te wennen en later koud. Als je kind gewone melk goed drinkt, is het dus eigenlijk overbodig om nog flesvoeding te kopen.
Bij het geven van flesvoeding heb je naast voeding ook een fles met een speen nodig. De keuze van de fles en het model van de speen, is afhankelijk van je kind. Meestal voldoet een standaard fles met een standaard speen, maar soms drinkt je kind hier slecht uit en ben je verplicht om een andere soort fles en/of speen te kiezen. Soms moet je meerdere soorten in huis halen om erachter te komen uit welk fles jouw kind het beste drinkt. Soms is de eerste fles met speen meteen goed.
Het is niet moeilijk om een fles met melk klaar te maken voor je baby. Op de gebruiksaanwijzing van de flesvoeding staat precies hoe je de fles klaar maakt. Je haalt lauwwarm water uit de kraan of verwarmt koud water tot een bepaalde temperatuur. Daarna voeg je een bepaalde hoeveelheid schepjes poedermelk aan het warme water toe en schud je de fles. Tot slot giet je een klein beetje flesvoeding op je pols om te checken of de temperatuur niet te heet is en kun je beginnen met het geven van flesvoeding. Dat doe je als volgt.
Wil je baby steeds niet drinken of drinkt je baby maar heel weinig, controleer dan de speen of neem contact met het consultatiebureau op voor advies. Twijfel je over de manier waarop je de flesvoeding geeft of wil je voordat je de eerste fles geeft, zien hoe het precies gaat, bekijk dan een instructiefilmpje. Na de voeding is het belangrijk dat je de fles goed schoonmaakt. Dat doe je door hem af te spoelen met koud water en vervolgens grondig te reinigen met heet water in combinatie met afwasmiddel. Tot slot spoel je hem af met water. Ook wassen in de vaatwasser kan. Steriliseren doe je een keer per dag.
Wanneer je baby flesvoeding nodig heeft hangt sterk van de leeftijd van je kind af. Jonge baby’s vragen vaker kleinere porties. Oudere kinderen vragen minder vaak grotere porties. Het geven kan op twee manieren:
Hoewel elke baby op andere momenten en om verschillende hoeveelheden flesvoeding vraagt, is het toch handig om te weten wat een baby gemiddeld nodig heeft.
Vanaf 6 maanden krijgt je baby ook vast voedsel. Na een jaar mag je baby gewone melk drinken bij zijn ontbijt en lunch.