Sport laat kinderen zien dat maximale inspanningen leveren en proberen zo goed mogelijk te zijn, vruchten opleveren. Het leert hen ook dat het leven soms oneerlijk is, want ongeacht hoeveel moeite ze in hun favoriete sport stoppen, het is altijd mogelijk dat iemand sneller en sterker is. Hier zijn 9 levenslessen die je kind kan leren van een sport.

1. De waarde van concurrentie aanleren

Laten we eerlijk zijn. De wereld is een uiterst competitieve plaats. Ongeacht wat je kind besluit te doen met zijn leven, ze zullen moeten weten hoe ze moeten concurreren om ergens te komen. Toegegeven, er zijn andere geweldige manieren om dit te leren, maar ook jeugdsporten kunnen een zeer bevredigende manier zijn om het aan te leren.

2. Het ervaren van teamwork

In het leven en in het bedrijfsleven is het geheel altijd groter dan de som der delen. Je kinderen zullen de kracht van teamwork moeten kennen en moeten weten hoe ze op anderen kunnen vertrouwen om hun doelen te bereiken.

3. Het plezier van het winnen beleven

Heel wat mensen zeggen en leren dat winnen niet belangrijk is. Het is politiek correct in de wereld van vandaag om het af te doen als niet belangrijk en om het idee te promoten dat eigenlijk iedereen wint. In het echte leven is dat echter niet waar. En het is belangrijk om je kinderen te leren dat het verlangen om te winnen niet verkeerd is. Het plezier van winnen moet worden aangeleerd aan je kinderen. Ze moeten het gewoon voelen, omdat ze met dat verlangen veel dingen onderweg naar hun levensdoelen kunnen bereiken.

4. Een verlies overwinnen

Zoals Rocky Balboa zei: “Het gaat niet om hoe hard je slaat, het gaat erom hoe hard je geraakt kunt worden.” In het leven zullen je kinderen meer mislukkingen ervaren dan successen. Een mislukking is een leerervaring en de brandstof voor het vuur van het willen van succes. Het is geweldig voor je kind om op jonge leeftijd te leren omgaan met verliezen, maar dat ze dat verlies niet perse moeten accepteren. Je kunt niet altijd winnen in het leven, daarom is het belangrijk dat kinderen een verlies leren overwinnen.

5. Voorbereiding en toewijding

Tenzij je kind een absolute sportfanaat is, zullen hij of zij zich moeten voorbereiden en toegewijd zijn om succesvol te zijn in de sport die hij of zij beoefend. Om ergens in het leven te komen, moet je het belang van voorbereiding en de magie van toewijding kennen. Hard werk wordt immers altijd beloond.

6. De kracht van assertief te zijn

Misschien wil je kind niet graag de bal nemen tijdens het voetbal. Maar het is prima om te proberen je kind te coachen om assertief te zijn (zonder druk uit te voeren). Niet om hen in de schijnwerpers van het spel te zetten, maar omdat assertiviteit een hoge kwaliteit is die ze later in hun leven kunnen gebruiken.

7. Het belang van dankbaarheid

Dankbaarheid is een van de belangrijkste en meest krachtige menselijke eigenschappen die een kind (en volwassene) moet hebben. Leer je kinderen over dankbaarheid, want ze zouden dankbaar moeten zijn dat je heel veel tijd aan hun activiteiten besteedt. Ze moeten zich er niet schuldig of slecht over voelen. Ze moeten zich dankbaar voelen en dat moet hen een goed gevoel geven! Er zijn veel dingen waar ze dankbaarheid voor kunnen voelen.

8. Het aanleren van de juiste houding

Een van de weinige dingen die je in het leven voleldig kunt beheersen, is je houding. Dit is iets waar je 100% de controle over hebt. We weten allemaal dat niemand in de buurt wil vertoeven van iemand met een afschuwelijke houding. Een sportveld is een geweldige plek om je kind te leren over hun houding, wat hen voor de rest van hun leven kracht zal geven.

9. Zelfvertrouwen

Als je ooit zelf een doelpunt hebt gescoord, een bal hebt teruggeslagen bij het spelen van tennis, een homerun hebt gescoord tijdens het baseball of een race hebt gewonnen, dan zul je het bijzondere gevoel van vertrouwen goed kennen. Tijdens het beoefenen van een sport leren kinderen om al hun talenten en vaardigheden uit de kast te halen. En daar gaat het uiteindelijk om, dat ze vertrouwen hebben in wat ze kunnen, zelfs al lukt het niet om te scoren of voor hun team te winnen.