Sportief kinderfeestje organiseren in de winter

De winter is misschien niet het eerste seizoen waar je aan denkt bij een sportief kinderfeestje, maar juist die koude maanden bieden een unieke kans voor avontuurlijke en gezellige activiteiten. Of het nu buiten in de frisse lucht is of lekker warm binnen, er zijn tal...

Rondreis door Toscane met kinderen

Na twee 'relaxvakanties' en na een drukke tijd met werk en verhuizing hadden we wel weer zin om wat meer te doen en te zien van de omgeving waar we zouden verblijven. Na wat overleg over de bestemming - Weer een eiland? Ibiza misschien? Of Sicilië? - hakten we de...

Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je kinderen en nabestaanden?

We willen in ons leven natuurlijk niet te veel bezig zijn met de dood. Toch is het verstandig om hier wel af en toe bij stil te staan, en ervoor te zorgen dat je alles goed regelt voor je kinderen of andere nabestaanden. Hoe zorg je voor financiële zekerheid voor je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2025

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Reisblog: vakantie Denemarken met een gezin

Op vakantie naar Denemarken met een gezin? Ik kan het aanraden! In de meivakantie mocht ik met mijn gezin - mijn man en onze zoon van bijna 5 jaar - op vakantie in Zuid Denemarken. Op uitnodiging van Dansk.nl, specialist in vakanties naar Denemarken, verbleven we een...

Een beetje knippen en plakken, samen eten en buitenspelen, dat doet een kind toch in de eerste jaren van de basisschool? Je zult versteld staan hoeveel jouw zoon of dochter daadwerkelijk leert in de eerste groepen. Van sociale vaardigheden, taalontwikkeling tot ruimtelijk inzicht en nog veel meer! In dit artikel lees je precies wat jouw kind leer in in de eerste jaren van de basisschool.

Zelfstandigheid

Al op de eerste schooldag van jouw kind begint de les naar zelfstandigheid. Het afscheid nemen van de ouders op de eerste schooldag kan een bijzonder heftig moment zijn. Maar dit is wel een cruciaal moment waarin jouw kind zelfstandigheid leert. Zelfstandigheid is iets wat jouw kind in de eerste jaren van de basisschool enorm ontwikkelt. Waar jouw kind op de eerste schooldag nog verlegen is, kan het aan het einde van het eerste jaar zelf om dingen vragen en durft het een stuk meer. Jouw kind leert om taken zelfstandig uit te voeren en kan een stuk meer zelf. Het is iets wat je als ouder gaande weg meemaakt, waardoor je het vaak niet eens doorhebt dat jouw kind een stuk zelfstandiger wordt.

Taalontwikkeling

Jouw kind maakt enorme sprongen in de taalontwikkeling tijdens de eerste jaren van de basisschool. Door verhaaltjes van de juf of meester te horen, met andere kinderen te spelen en naar educatieve filmpjes te kijken gaat de taalontwikkeling enorm voorruit. Het woordenschat van jouw kind neemt aanzienlijk toe en het kan veel betere en langere zinnen spreken. Door veel met andere kinderen te praten en te luisteren naar juffen en meesters, krijgt jouw kind iedere dag een stortvloed aan taal. Hierdoor leert jouw kind razendsnel. Tegenwoordig zijn er ook veel scholen die meerdere talen onderwijzen en hier al in de eerste groepen mee beginnen. Zo kan jouw kind al tijdens de eerste jaren op de basisschool bijvoorbeeld Engels, Spaans of andere taal leren.

Sociale vaardigheden

Sociale vaardigheden zijn vaardigheden die je niet uit een boekje kunt leren. Deze vaardigheden leer je door te doen. Met vallen en opstaan leert jouw kind enorm veel sociale vaardigheden tijdens de eerste jaren van de basisschool. Door samen te werken in groepjes, vriendjes en vriendinnetjes te maken en door samen te spelen in de pauze. De speelpauze is niet alleen plezier voor kinderen, maar het is onbewust een groot leerproject voor sociale vaardigheden. Door ruzie te maken, en ruzie op te lossen, kunnen kinderen veel leren. Hoe ga je met elkaar om, wat is gewenst gedrag en hoe zorg je ervoor dat andere kinderen het leuk vinden om samen te spelen? Sociale vaardigheden ontwikkelen op rap tempo tijdens de eerste jaren van de basisschool.

Motorische ontwikkeling

De motorische ontwikkeling is de ontwikkeling van motoriek. Dit is bijvoorbeeld het oprapen van een pen op de vloer, tot het tekenen van een cirkel op een vel papier. Niet voor niets knutselen kleuters zoveel op de basisschool. Het is natuurlijk een leuke activiteit, maar het heeft ook een educatieve reden dat kinderen lekker aan het knippen en plakken zijn. De motorische en fijne ontwikkeling worden hierdoor geoptimaliseerd. Je zult als ouder dit proces ook voor jouw ogen zien verbeteren. De tekeningen met krassen die je in groep een ontvangt in vergelijking met betere knutselwerken aan het einde van het jaar. Knippen en plakken vormen dus een werkelijk belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van jouw kind in de eerste jaren van de basisschool.

Creativiteit

Het knippen, plakken en tekenen vormen dus een belangrijk onderdeel van de motorische ontwikkeling, maar dat niet alleen! De creatieve projecten op de basisschool worden ook gegeven voor het ontwikkelen van de creativiteit. Door lekker te tekenen of te kleien kunnen kinderen hun creativiteit de vrije loop laten. Het is een goede manier om creatief bezig te zijn, maar ook persoonlijke emoties te verwerken. In kindertekeningen kun je namelijk veel leren over hoe ze zich voelen en hoe het er thuis aan toe gaat. De tekenlessen zijn dus van essentieel belang op de basisschool.

Tellen, kleuren, vormen, woorden en meer!

Jouw kind leert zoveel in de eerste jaren van de basisschool, dat je dit als ouder helemaal niet kunt bijbenen. Het voelt soms alsof school maar een veredelde opvang is, maar dat is zeker niet juist! Naast alle ontwikkelingen zoals hierboven geschreven, leert jouw kind ook genoeg basisvaardigheden. Zo leert jouw kind tellen, wat van groot belang is voor later. Ook leert jouw kind kleuren. Wat is de naam van een kleur en welke kleur krijg je wanneer je meerdere kleuren met elkaar mengt? Daarnaast leert jouw kind vormen en een heleboel nieuwe woorden. Iedere dag leert jouw kind een hoop nieuwe dingen op de basisschool.

Voortgang bijhouden

Als je met jouw neus erbovenop staat, kun je de groei en ontwikkeling soms lastig zien. Maar jouw kind gaat werkelijk met sprongen voorruit tijdens de eerste jaren van de basisschool. Niet voor niets dat jouw kind daarom meerdere keren een voortgangsrapport krijgt van de school. Hier zie je precies op welke punten wordt gekeken en waarin jouw kind uitblinkt, of nog beter aan moet werken. Het is ook aan te raden om zelf de voortgang bij te houden. Vind jouw kind de eerste week van de basisschool enorm spannend of durft het nog niet op school naar de wc te gaan? Je zult zien dat dit binnen de kortste keren verandert. Houd zelf de voortgang bij door bijvoorbeeld een dagboekje bij te houden. Zo zie je wat jouw kind meemaakt en hoe snel het met sprongen voorruit gaat.

Een basisschool is dus zo veel meer dan een veredelde dagopvang. Jouw kind begint een stuk meer zelfstandig te worden, kan veel beter praten en geniet van een ruimer woordenschat. Het buitenspelen en creatieve projecten zijn niet simpelweg voor het vermaak van de kinderen. Er zit altijd een educatief idee achter. Zo leert jouw kind samen te spelen en ontwikkelt het betere sociale vaardigheden. De motorische ontwikkeling wordt gestimuleerd tijdens het knippen en plakken. Iedere dag leert jouw kind iets nieuws op de basisschool, of zij het doorhebben of niet! Gaat jouw kind binnenkort naar de basisschool? Bereid je dan maar voor op snelle groei en ontwikkeling van jouw kind!