Van loopfiets naar kinderfiets

Karolien Beijers - 10-04-2016
header-loopfiets-naar-kinderfiets-def

Onze eigen fietsen passen er nog nét bij, maar onze schuur staat voornamelijk vol met verschillende fietsjes voor onze dochter: een kleine vierwieler (die nu echt te klein is), een driewieler, een loopfiets en een kinderfiets met zijwieltjes, vlag en kinderzitje voor de pop.

Een loopfiets vonden wij onmisbaar, enerzijds uit gemak en anderzijds ter voorbereiding op het 'echte' fietsen. Hoe kozen wij een loopfiets? En hoe ging de overgang van loopfiets naar de kinderfiets?

Loopfiets kiezen

Na enig speurwerk op het internet hebben wij een jaar geleden - voor de tweede verjaardag van onze dochter - een loopfiets aangeschaft. Er zijn verschillende modellen en groottes, en er is nog veel meer keuze aan kleuren. Eerder verscheen op Meer Voor Mama's al een handige checklist waar je op moet letten bij het aanschaffen van een loopfiets. Daarnaast hebben wij in ieder geval rekening gehouden met de volgende punten:

  1. De lengte van onze dochter;
  2. De periode van loopfiets naar fiets met trappers;
  3. Hoe hoog is de minimale en maximale hoogte van zowel het stuur als het zadel?

Omdat onze dochter letterlijk klein van stuk is hebben wij gekozen voor het allerkleinste model van Puky. Daarnaast is zowel het zadel als het stuur behoorlijk in hoogte te verstellen, waardoor de fiets nu, een jaar later, ook nog steeds prima voldoet.

Na enig oefenen in de woonkamer kon ze vrij snel heel goed uit de voeten met haar roze loopfietsje en werd de kamer te klein, dus op naar buiten! Zonder dat ze het door had was ze zelf druk bezig met voorbereiden op het fietsen op een fiets met trappers.

Loopfiets als voorbereiding op 'echt' fietsen

Want naast dat het feit dat een loopfiets gewoon heel erg leuk is, is het een hele goede aanloop naar het fietsen op een fiets met trappers. Kinderen leren balans houden, remmen met de voeten, sturen en wenden. Van deze balansvoorsprong kunnen kinderen nog jarenlang plezier hebben. Ook dat was voor ons een reden om een kleinere loopfiets te kiezen, anders zou ze pas op de loopfiets kunnen op het moment dat ze ook al op een grote fiets kon proberen te fietsen.

Tot slot vonden wij het ook erg handig dat de loopfiets makkelijk overal mee naartoe kan (ook in de fietstas, provisorisch vastgeknoopt met een springtouw :-)), waardoor ze zich net even wat sneller kon verplaatsen.

Overgang van loopfiets naar kinderfiets?

Inmiddels wordt de loopfiets steeds vaker ingewisseld voor de fiets met trappers en (nu nog) zijwieltjes. Wij hebben haar hierin positief gestimuleerd op de de volgende manieren:

  • Positief aanmoedigen op het moment dat ze de grote fiets uit de schuur pakte ook al was het alleen maar om hem even buiten te zetten;
  • Een klein beetje ondersteunen door af en toe een duwtje te geven om haar op gang te helpen;
  • Vooral zelf ook rustig blijven en niet overhaasten. Eerst ging ze alleen maar even zitten op het zadel en werd het ronddraaien van de trappers geoefend op de driewieler. Geen idee hoe, maar van het één op het andere moment fietste ze rond.

Dit voorjaar gaan we vrolijk verder met fietsen, de afstanden worden steeds groter en de snelheid steeds hoger (dus af en toe moet mama een sprintje trekken). Door de ervaring die we op hebben gedaan met de loopfiets voelt onze dochter zich heel zeker op de fiets en begint ze al stiekem te kijken naar de verschillen tussen haar fiets en de fiets van haar grote zussen (11 en 14 jaar): ‘Hé, mama, aan die fietsen zitten maar twee wielen. Dat is gek!’ Wie weet kunnen we komende zomer al een beetje gaan oefenen, maar… fietsen zonder zijwielen gaan we zeker niet overhaasten.

Lees ook onze tips voor het kiezen van een loopfiets.

Karolien woont in de Achterhoek samen met haar vriend en hun dochter van 3 jaar. Haar samengestelde gezin wordt compleet gemaakt met 2 meiden van 14 en 12. Ze is werkzaam als online marketing en communicatie professional en in haar vrije tijd leest, fotografeert en sport ze graag.
lees meer blog's van Karolien Beijers

Ook veel gelezen:
Social
Partners