7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Voordelen en nadelen van kinderopvang door grootouders

Kinderopvang door grootouders een goed idee? Als je het aan mijn zoontje vraagt zeker. Als ik op een willekeurig moment vraag aan mijn zoon 'waar gaan we naartoe?', dan zegt-ie steevast 'opa!'. Zijn oma's vindt hij ook erg lief, maar de opa's zijn toch echt favoriet...

Kerst in de keuken: 3 zoete recepten voor kerst

Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een...

10 redenen om wasbare luiers te gebruiken

'Gatsie, poep uitspoelen.' 'Blegh, poep in je wasmachine.' Dat zijn de reacties die ik als eerste hoor als ik vertel dat wij in ons gezin wasbare luiers gebruiken. Nou, ik kan je vertellen; dit was 50 jaar geleden misschien zo. Toen ouders nog doeken met...

Vintage babykamer: Tips om een prachtige babykamer met vintage meubelen te maken

De tijd begint te dringen. Ik ben bijna op mijn uitgerekende datum en ben nog druk bezig met de styling van mijn vintage babykamer. Halverwege maart verwachten mijn man en ik ons tweede kindje. Ons zoontje van ruim 1,5 jaar verwacht dat er straks een aap uit mijn buik...

Er zijn tientallen manieren om liefde te uiten. Toch gaat het in de opvoeding op dit punt vaak mis. Ouders vinden het moeilijk om aan hun kind te laten zien hoeveel ze van hem houden. In dit artikel vind je 10 manieren om liefde te uiten naar je kind. Deze manieren zijn gecategoriseerd onder de 5 talen van de liefde van de beroemde Amerikaan: Gary Chapmann.

Positieve woorden

1. Complimenten

Complimenten zijn misschien wel de meest voor de hand liggende manier om de liefde naar je kind te uiten. Toch vinden veel ouders het lastig om een compliment te maken. Vergeet niet dat een compliment niet groot hoeft te zijn. Maak alleen complimenten wanneer je het echt meent.

2. Briefjes

Stop briefjes in de broodtrommel, tas of slaapkamer van je kind. Vooral als je het lastig vindt om complimenten te geven aan je kind, is dit een fijne manier.

Tijd en aandacht

3. Spelen

Een kind dat veel tijd en aandacht nodig heeft, kun je liefde geven door dit hem te geven. Als hij aan het spelen is, speel een keer mee. Ga mee in het spel, zonder dat je steeds wegloopt en daarmee het spel onderbreekt.

4. Wedstrijden

Zit je kind op een sport of speelt het een instrument? Toon belangstelling en ga kijken op wedstrijden. Voor je kind kan dit al heel veel betekenen.

5. Luisteren

Je kind praat niet altijd even duidelijk en is niet altijd goed te volgen. Geef de moed niet te snel. Een kind waardeert het als je naar zijn verhaal luistert. Neem de tijd om een gesprek te voeren en te begrijpen wat er in hem omgaat.

6. Uitstapjes

Ga eens iets leuks doen met je kind. Samen naar een speeltuin, een dierenpark of een rondje fietsen. Het hoeft niet groot te zijn. Samen bladeren harken in de tuin kan al een liefdesbetuiging zijn.

Cadeautjes

7. Klein

De taal 'cadeautjes' is niet de meest makkelijke taal van de liefde. Vooral mensen met een klein budget hebben moeite met deze taal. Vaak wordt vergeten dat een cadeautje niet groot hoeft te zijn. Een kind dat blij is met een cadeautje, zal ook blij zijn met iets kleins wat je hebt geknutseld, iets lekkers of een lief briefje in zijn broodtrommel.

Dienstbaarheid

8. Hulp

Dienstbaarheid kan op verschillende manieren worden opgevat. Een daarvan is je hulp aanbieden aan je kind. Help je kind met de taken die hij moeilijk vindt. Dit kan een vak op school zijn of het communiceren met andere kinderen. Luisteren is hierbij een belangrijk onderdeel.

9. Belangstelling

Wat heel erg past bij dienstbaarheid, is het luisteren naar je kind. Toon belangstelling. Help hem met het waarmaken van zijn dromen. Als hij van schepen houdt, zoek dan informatie op over schepen, ga met hem naar een museum of leen boeken over schepen bij de bibliotheek.

Lichamelijke aanraking

10. Knuffel

Sommige kinderen hebben heel erg veel behoefte aan lichamelijke aanraking. Als je weet dat je kind veel behoefte heeft hier aan, houdt hier dan rekening mee. Geef je kind regelmatig een knuffel, ook als hij niet zo lief is geweest.