Hoe maak je als ouder de juiste keuze qua cadeaus. Als ouder kun je je al gauw schuldig voelen wanneer je een kind een groot cadeau geeft en de ander een kleiner cadeau. Toch hoeft het helemaal niet zo zwart-wit te zijn in de ogen van een kind. In dit artikel lees precies hoe je om kunt gaan met cadeautjes voor kinderen. Wat is belangrijk en hoe voorkom je ruzie over cadeautjes?

Kwaliteit belangrijker dan kwantiteit

Wanneer je jouw zoon drie computerspellen geeft en jouw dochter een pennenset, kan het in verhouding verkeerd voelen. De computerspellen zijn een stuk duurder dan een pennenset. Het is belangrijk om minder naar de prijs te kijken van cadeaus die je geeft, maar meer naar de waarde van het cadeau voor jouw kind. Wanneer jouw dochter door het dolle is met een prachtige pennenset en hier meer van kan genieten dan een computerspel, dan doe je er dus goed aan om niet te veel te denken aan de kosten van een cadeautje.

Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor jouw kinderen? Let dan niet op de kwantiteit, maar verschuif jouw aandacht naar dat wat zij echt leuk vinden. Zo hoeft jaloezie bij kinderen geen rol te spelen wanneer één kind meer krijgt dan de anderen. Ze zijn op deze manier allemaal blij met hun eigen cadeau.

De leeftijd speelt een rol

Ook kan leeftijd een rol spelen bij de cadeaus. Een kind van tien jaar geef je meestal toch andere cadeaus dan een kind van twee of drie jaar. Je kunt als ouder ook een regel instellen qua leeftijd en cadeaus. Hoe ouder je wordt, des te meer ( of duurder) het cadeau mag zijn. Wanneer je jouw zoon van tien een fiets geeft voor de verjaardag, hoef je je niet schuldig te voelen wanneer je jouw peuter slechts een blokkenset cadeau geeft. Hoe ouder jouw kinderen worden, des te groter de cadeaus vaak worden.

Cadeau als beloning

Ouders geven hun kind(eren) ook graag cadeautjes als beloning voor een goede prestatie. Hoge cijfers op het rapport, gewonnen met sporten of als beloning voor goed gedrag. Dit is een perfecte manier om jouw kinderen het goede voorbeeld te geven dat goed gedrag wordt beloond, maar er zit ook een keerzijde aan deze benadering. Wanneer een van jouw kinderen vaak net naast de pot piest of goed zijn of haar best doet, maar niet nummer één wordt, kan het als extra falen voelen wanneer er ook geen beloning is. Wanneer je cadeautjes als vorm van beloning gebruikt, moet je als ouder er wel voor zorgen dat alle kinderen een goede kans maken. Anders kan teleurstelling of minderwaardigheid om de hoek komen kijken wanneer broer of zus telkens cadeautjes krijgen.

Cadeautjes zijn een goede vorm van beloning, maar dat kunnen woorden van waardering ook zijn. Wanneer je jouw kind beloond in de vorm van een cadeau. Zorg er dan wel voor dat je niet vergeet dat jouw anderen kinderen ook nog aan de beurt komen.

Kleine kinderen en cadeaus

Wanneer het gaat om jonge kinderen en cadeaus, dan doe je er in de meeste gevallen wel goed aan om evenveel cadeaus te geven. Op jonge leeftijd kunnen kinderen nog lastig het onderscheid maken van kwantiteit en kwaliteit. Meer is beter en wanneer broer of zus meer krijgt, dan is dat natuurlijk niet eerlijk. Wil je ruzie en huilbuilen voorkomen wanneer jij spontaan cadeautjes mee neemt? Je doet er bij jonge kinderen goed aan om niet alleen evenveel, maar ook exact dezelfde cadeautjes te geven. Want wanneer er slechts een verschil van kleur is, is dat natuurlijk al genoeg reden voor jaloezie.

Wat ook belangrijk is voor cadeautjes voor jonge kinderen, is dat jonge kinderen veelal geen hoge eisen stellen aan de cadeaus. Het krijgen van een cadeau is an sich al een cadeautje. Maak het jezelf dus niet te moeilijk en verras jouw jonge kinderen met bijvoorbeeld krijtjes, snoepjes of andere kleinigheden.

Ook is het goed om jonge kinderen te leren dat niet alle cadeaus automatisch voor hun zijn. Is jouw tiener jarig en ontvangt het allemaal cadeaus op de verjaardag? Dat kan voor jonge kinderen natuurlijk moeilijk te begrijpen zijn. Waarom krijgt hij of zij wel een cadeau en ik niet? Je kunt dit oplossen met kleine cadeautjes voor jouw jongere kind, maar het is ook een goede les dat niet alle cadeaus altijd voor hem of haar zijn.

Gezamenlijke cadeaus

Is het bij jullie in huis toch altijd bonje wanneer de een iets meer heeft gekregen dan de ander? Dat is op een zeer eenvoudige manier op te lossen. Koop gezamenlijke cadeaus. Op deze manier kan er geen jaloezie ontstaan en heeft iedereen plezier van het cadeau. Bordspellen, speelgoed voor buiten en computerspellen zijn goede voorbeelden van gezamenlijke cadeaus. Hier kan iedereen mee spelen en iedereen heeft er plezier van. Er is geen reden voor jaloezie en het cadeaumoment wordt zowel voor ouders als kinderen een leuk moment.

Wanneer je een mooi cadeau hebt gekocht voor een van jouw kinderen, wil je natuurlijk niet dat dit door een huilbui of jaloezie wordt verpest. Is het kopen van evenveel cadeaus voor alle kinderen daardoor een goede optie? Alleen bij jonge kinderen kan deze aanpak een succes zijn. Wanneer jouw kinderen ouder zijn, is het belangrijker om te kijken naar de kwaliteit van het cadeau dan de kwantiteit. Ook kun je gezamenlijke cadeaus kopen voor bijzondere momenten. Zo geniet de hele familie van een mooi cadeau.