Voor kinderen is er bijna niets zo leuk dan samen iets ondernemen met zijn ouder. Iedereen is ontspannen, kinderen gedragen zich vaak goed en hierdoor heeft een ieder het naar zijn zin. Vaak is het samenzijn voor kinderen nog belangrijker dan de activiteit zelf. Op 'date' met je kind is zo gek nog niet. Maar wat ga je dan doen op zo'n date? En doe je dit alleen als ouder of met het hele gezin?

Waarom daten met je kind belangrijk is

Ieder kind wil gezien worden door zijn ouders. Eén op één aandacht is belangrijk, zodat het kind zich gezien, gehoord en begrepen voelt. Wanneer kinderen deze positieve aandacht van ouders krijgen, dan groeien ze op tot zelfverzekerde en zelfstandige volwassenen. In de dagelijkse sleur van het leven is het helaas niet altijd mogelijk om voldoende één op één aandacht aan je kind te geven. Je komt thuis van je werk, er moet eten gekookt worden, kinderen moeten misschien naar sport en voor je het weet is de dag al weer voorbij en liggen de kinderen op bed. En natuurlijk is er in die dagelijkse sleur heus wel eens tijd voor een spelletje samen of samen een boek lezen, dit is ook hartstikke belangrijk. Maar deze momenten zijn vaak van korte duur, omdat er vaak nog een taak op je staat te wachten als ouder. Wanneer je samen met je kind op pad gaat, hebben jullie samen een soort korte mini vakantie. Je hoeft (en kan!) even niks doen dan gewoon lekker samen zijn. Veel ouders vinden die overgave en ontspanning pas als ze buitenshuis zijn, want in huis is er wel weer wat te doen. Een afwas die naar je staat te lonken bijvoorbeeld. Ook al probeer je als ouder zo ontspannen mogelijk met je kind te spelen in huis, maar je voelt je niet echt ontspannen, dan hebben kinderen dat feilloos door. Gun jezelf en je kind daarom af en toe echt eens een dagje ontspanning en tijd samen en ga er samen op uit.

Alleen op stap of met het hele gezin?

En dan is de vraag, ga je alleen op stap of met het hele gezin? Dit is een beetje afhankelijk van je eigen behoefte, maar ook zeker die van het kind of de kinderen. Stel dat je twee kinderen hebt die elkaar constant in de haren vliegen, dan is een uitstapje met het gezin misschien niet een heel puik plan. Of je hebt kinderen met een groot leeftijdsverschil of verschillende interesses, dan kan het ook lastig zijn om een uitje te vinden waar iedereen blij van wordt. Wanneer je twee kinderen hebt die het liefst samen dingen ondernemen en dezelfde interesses hebben, is een gezinsuitje geen probleem natuurlijk. En ook in dat geval is het ook een goede keus om af en toe eens één op één met je kind iets te ondernemen. Je zal zien dat er vaak interessante en verrassende gesprekken ontstaan en je leert je kind weer wat beter kennen. Stel dat jij een betere band hebt met je dochter en je man heeft een betere klik met zijn zoon, zorg er dan juist voor dat jij eens iets met je zoon gaat ondernemen en je man met jullie dochter. Een uitstapje één op één is de ultieme gelegenheid om de band verder op te bouwen. Besluit samen wat jullie gaan doen, de voorpret is al onderdeel van het uitstapje. Volg vooral wat je kind leuk vindt, maar je kan dit als ouder natuurlijk wel enigszins sturen. Het beste is om uitstapjes met het hele gezin en één op één af te wisselen.

Uitstapjes voor kind en ouder

En wat zijn dan leuke uitstapjes voor kind en ouder alleen? Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van je kind, maar we doen hier een aantal suggesties:

 • Bioscoop
 • Museum, bijvoorbeeld NEMO
 • Theatervoorstelling
 • Dierentuin
 • Zwemmen
 • Vliegtuigen spotten

Uitstapjes voor het hele gezin

De uitjes die je één op één met je kind kan doen, kan je natuurlijk ook met het hele gezin doen. Mits andere broertjes en zusjes die ene film in de bios ook leuk vinden of net zo gek zijn op vliegtuigen spotten. Andere uitjes waar je met het hele gezin nog aan kunt denken zijn:

 • Pretpark
 • Dagje naar een waddeneiland
 • Bowlen
 • Karten
 • Klimpark

En ook bij bovenstaand rijtje geldt: deze activiteiten kan je ook prima ondernemen tijdens een date één op één met je kind. Maar deze activiteiten zijn voor veel kinderen vaak net wat leuker in groepsverband

Tips

En nog een aantal tips als je een uitje met je kind wil ondernemen. Als eerste is het belangrijk om het ook echt in te plannen. Vaak is het plan er wel, maar daar blijft het dan bij. Pak de agenda erbij en prik een moment. Zorg ervoor dat je zelf ook ontspannen bent, des te meer plezier jij en je kind samen hebben. Stop je telefoon weg. Ook als jullie even op een terrasje zitten om wat te drinken of je kind is met een activiteit bezig, pak niet je mobiel erbij. Je hebt die dag volop aandacht voor je kind. En zoals gezegd, de activiteit is niet het belangrijkste, maar de quality time voor jullie samen!