Een vrolijke viervoeter in huis of een mooie vis in de vissenkom kan een unieke aanwinst zijn voor jouw familie. Het is niet vreemd dat wanneer een vriendje of vriendinnetje een hond heeft, jouw kind ook graag een puppy wil. Maar het aanschaffen en onderhouden van een huisdier is een grote verantwoordelijkheid. Daarnaast kan het heel wat kosten met zich meebrengen. In dit artikel lees je alles over de kosten die je kunt verwachten van een huisdier.

Het belang van een huisdier

Het belang van een huisdier is eigenlijk onbetaalbaar. Hoe veel je ook voor jouw huisdier moet doen en wat de kosten ook zijn, de vriendschap tussen het huisdier en jouw kind is onbetaalbaar. Zo kan een hond bijvoorbeeld het beste maatje van jouw kind worden. Een huisdier kan een goede optie zijn om het sociale vermogen van jouw kind te stimuleren en hem of haar een goed gevoel van verantwoordelijk aan te leren. Er moet namelijk voor het huisdier worden gezorgd. Jouw kind leert door een huisdier om voor iemand anders te zorgen en aan het belang van een ander te denken. Er zijn veel redenen die de aanschaf van een huisdier onbetaalbaar maken. Denk dus niet alleen aan wat een huisdier zal kosten, maar vooral aan wat een huisdier voor jouw gezin kan betekenen.

Een hond

hond-als-huisdier-met-kind

Veel gezinnen hebben de voorkeur voor een hond. Een hond is gezellig, speels en een geweldig maatje voor de kinderen. Maar een hond is wel een van de duurste huisdieren om aan te schaffen en te onderhouden. Je kunt natuurlijk besparen op de kosten, door een hond te adopteren, maar de kosten voor voedsel, medicijnen en opvang kunnen hoog oplopen. Wanneer de hond jong is, zul je je niet gauw hoge kosten hebben. Je bent alleen geld kwijt aan voer, speeltjes, een mand en af en toe een bezoek aan de dierenarts. Maar wanneer een hond ouder wordt, kunnen de kosten snel oplopen. De hond moet wellicht speciaal voer en de bezoekjes aan de dierenarts kunnen frequenter worden. Wanneer je kiest voor een hond, moet je rekening houden met deze bijkomende kosten. Vergeet ook niet dat een hond naast veel geld, ook veel tijd kost. Je moet een hond dagelijks meerdere keren uitlaten. Nu kan dat met het schoolritme van de kinderen, maar wat als zij ouder worden? Dan kun je heel wat kosten maken met een uitlaatservice of een hondenopvang.

Een hond is een geweldige toevoeging aan jouw familie. Jouw kind heeft een extra maatje en gaat vaker de deur uit om met de hond naar buiten te gaan. Maar bedenk wel goed of je voorbereid bent op de kosten voor een hond.

Kat

kat-als-huisdier-met-kind

Op nummer twee als meest populaire huisdier, staat een kat. Een kat kan de sfeer in huis een stuk gezelliger maken, zeker een jong kitten. In vergelijking met een hond, vereist een kat een stuk minder aandacht en zijn de kosten ook beter te overzien. Een kat kan zichzelf binnen en buiten vermaken. Hier hoef jij geen tijd of geld aan uit te geven. De enige kosten zijn het voer voor de katten en de eventuele kosten voor de dierenarts.

Een knaagdier

knaagdier-als-huisdier-met-kind

Willen jouw kinderen graag een huisdier, maar zie jij de bui al hangen? Dan jij uiteindelijk met de hond uit moet of het voer voor de katten moet verzorgen? Een knaagdier is wellicht de beste optie als eerste huisdier voor jouw kinderen. Knaagdieren moeten voorzien worden van voedsel, drinken en aandacht. Maar zijn minder intensief om te onderhouden dan honden of katten. Je kunt een knaagdier als eerste huisdier kiezen om te zien hoe jouw kinderen voor het huisdier zorgen. Is de nieuwigheid er al snel af? Dan is dit een teken dat dit met een hond ook gauw zou gebeuren.

De kosten voor een knaagdier zijn goed te overzien. Een knaagdier heeft een hok nodig, dit hoeft maar enkele tientjes te kosten en kun je zelfs tweedehands vinden. Daarnaast heeft het knaagdier vers stro, water en voer nodig. Dit hoeft per maand, maar enkele tientjes te kosten. Een groot voordeel is dat knaagdieren ook maar al te graag een oude boterham of restjes groente opeten. Heb je even geen voer in huis? Dan heb je altijd een alternatief. Een konijn, cavia of hamster is een bijzonder leuke optie als huisdier en ook nog eens goed betaalbaar.

Schildpad

schildpad-als-huisdier-met-kind

Is jouw kind gek op schildpadden? Dan is dit natuurlijk een geweldige optie als huisdier. Schildpadden kunnen wel 100 jaar worden, dus bedenk wat dat een schildpad een investering voor het leven is. Een schildpad heeft een veilig hok nodig, water en voer. Een schildpad eet het liefst groente. Een schildpad is dus bijzonder vriendelijk voor jouw portemonnee om te onderhouden.

Een vogel

meisje-met-vogel-als-huisdier

Hoe gezellig is het om een vogel in huis te hebben? Het vrolijke gefluit kan de sfeer in huis een stuk aangenamer maken. Een vogel is een minder populair huisdier, maar wel een geweldige optie! De kosten voor een vogel zijn namelijk ook goed te overzien. De enige dure investering kan een mooie vogelkooi zijn. Daarna hoef je alleen maar kosten te maken voor het voer en eventuele speeltjes in de kooi.

Vissen

vissen-als-huisider-met-kind

Een vis is een bijzonder huisdier als het gaat om kosten. Wanneer je jouw kind voor het eerst een goudvis als huisdier geeft, hoef dit bijna niets te kosten. Een goudvis zelf kun je al voor een paar euro kopen, de vissenkom plus inhoud is niet zo duur en het eten al helemaal niet. Maar wanneer jouw kind echt fan wordt van vissen en bijzondere vissen wil als huisdier, kunnen de kosten juist enorm oplopen. Er moet een speciaal aquarium komen en het eten van de vissen kan anders zijn. Ook zijn er waterpompen nodig in het aquarium en speciale apparaten om het waterlevel ideaal te houden voor de vissen. Wanneer vissen echt een hobby wordt van jouw kind, kan het onderhouden van vissen een grote kostenpost worden.

Of je nu een hond, kat, konijn of vis in huis haalt als huisdier, voor alle huisdieren moet je tijd, aandacht en geld hebben. Het is niet een keuze die je zomaar even moet maken. Bedenk vooraf goed of je de tijd en het geld hebt om dit huisdier te kunnen onderhouden. Vergeet ook niet de vele voordelen van een huisdier. Een huisdier kan een echt maatje worden van jouw kind en kan jouw kind een hoop leren over verantwoordelijkheid. Dit zijn voordelen voor jouw kind die geen prijskaartje hebben!