Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

De controle van je kind op hoofdluis wordt vaak na de zomervakantie op school gedaan. Omwille van het coronavirus zal dit echter op vele scholen op dit moment niet gebeuren, waardoor je als ouder zelf zult moeten controleren op hoofdluis bij je kind. Maar hoe herken je hoofdluis? Hoe behandel je het? En hoe kun je het voorkomen? Lees hier onze tips en aanwijzingen.
Volwassen luizen zijn meestal donkerbruin en ongeveer twee tot drie millimeter groot. Jonge luizen zijn vaak lichter bruin van kleur en ongeveer een tot twee millimeter groot.
Eieren worden aan de haarschacht vastgemaakt. Ze kunnen erg klein en moeilijk te zien zijn, vooral de pas gelegde eieren die zich heel dicht bij de hoofdhuid bevinden. Ze zijn grijswit en ongeveer zo groot als een zoutkorrel.
Andere voorwerpen in het haar kunnen worden aangezien voor hoofdluis of eieren. Denk hierbij aan zand, roos, haarlakschilfers, mieren, bladluizen of andere kleine insecten.
Hoofdluizen zijn kleine, vleugelloze insecten die in mensenhaar leven. Hun voedsel halen ze uit het bloed dat in de hoofdhuid circuleert.
Volwassen hoofdluizen leggen eieren die neten worden genoemd. Zodra luizen neten leggen, duurt het ongeveer een week voordat de neten uitkomen.
Hoofdluizen zijn niet afkomstig uit de lucht en ze leven ook niet op de grond. Het zijn parasieten die al heel lang op de mens leven. Zo zijn bijvoorbeeld in Egypte in de haren en op de hoofdhuid van mummies gedroogde hoofdluizen en eieren gevonden.
Er zijn heel wat feiten over hoofdluis bekend, maar het belangrijkste om te onthouden is dat hoofdluizen worden verspreid door rechtstreeks contact met een andere persoon die hoofdluis heeft. Dit soort contact omvat groepswerk op school, spelen of knuffelen.
Hoofdluizen kunnen zich binnen enkele seconden verplaatsen van het ene naar het andere hoofd. Ze kunnen niet vliegen, springen of zwemmen, maar ze slingeren wel van het ene haar naar het andere. Het is onwaarschijnlijk dat borstels en kammen hoofdluizen of hun eitjes overbrengen, aangezien deze moeilijk los te maken zijn van de haarschacht.
Hoofdluizen worden niet verspreid door beddengoed, kleding of hoofddeksel (hoeden en helmen), aangezien ze de hoofdhuid niet verlaten, tenzij ze naar een andere hoofdhuid gaan, of als ze dood of stervend zijn. Is een luizenzak op school dan ook wel echt nodig?
Kinderen worden vaak getroffen door hoofdluis, omdat hun hoofden vaak dicht bij elkaar staan als ze spelen of groepswerk in de klas doen. Sommige kinderen krijgen meerdere keren per jaar hoofdluis. Als je kind hoofdluis krijgt, hoef je je daarover niet te schamen. Het betekent niet dat je kind en huis vuil zijn. Hoofdluizen dragen geen ziekten.
De hoofdhuid kan gaan jeuken omdat de huid reageert op het speeksel van de hoofdluis. Het kan weken duren voordat deze jeuk zich ontwikkelt. Als je kind eerder hoofdluis heeft gehad, kan zijn of haar huid minder gevoelig zijn en kan er weinig of geen jeuk worden waargenomen.
Je kunt mogelijk ook hoofdluizen in het haar van je kind zien kruipen, hoewel ze moeilijk te herkennen zijn omdat ze snel bewegen. Op de website van het RIVM vind je veel informatie over het herkennen van hoofdluis. Er zijn verschillende video’s beschikbaar die je aardig op weg helpen om hoofdluis te herkennen en te controleren.
Hoofdluizen kunnen ongeveer 30 dagen overleven op een menselijke gastheer. Ze kunnen over het algemeen niet langer dan 48 uur buiten de gastheer overleven. Een vrouwtjesluis legt drie tot vijf eieren per dag. De eieren komen binnen zeven tot tien dagen uit en het duurt nog eens zeven tot tien dagen voordat de luis volwassen is en zijn eigen eieren legt.
Tenzij je de hoofdluis gemakkelijk kunt zien, maakt de snelheid waarmee ze kunnen bewegen het controleren van droog haar onbetrouwbaar. Je kunt het haar dus beter nat controleren.
Bron: Dit artikel is gebaseerd op informatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.