Vroeger kreeg je haast nooit huiswerk op de basisschool, maar tegenwoordig is het bijna dagelijkse kost. Hoe help je je kind er het beste bij? Lees hier de onderstaande tips!

1. Kies een vast tijdstip

Als je wilt dat je kind eraan went om zijn huiswerk zelfstandig snel af te ronden, dan is het het beste om een vaste tijd hiervoor uit te kiezen. Bijvoorbeeld na het avondeten. Als hij een vaste tijd heeft waarin hij even z’n huiswerk moet maken, dan zal hij weten wat er op dat moment van hem verwacht wordt, en is het makkelijker voor hem om zich er bij neer te leggen.

2. Creëer een rustige plek

Creëer een vast plekje in huis waar hij rustig zijn huiswerk kan maken. Een plekje waar geen tv, telefoon, of ander voorwerp is wat hem af kan leiden. Zorg ervoor dat het ook een fijne, uitnodigende plek is om te zitten. Zo zal hij met plezier z’n huiswerk maken.

3. Alles bij hand

Zorg ervoor dat alle dingen, die hij nodig heeft om zijn huiswerk te maken, op deze plek aanwezig zijn. Denk aan potloden, pennen, stiften, liniaal, gum, etc. Zo kan hij ook, op de dagen dat jij wat drukker bent, zelf zijn huiswerk maken. Zonder jou gek te maken over een potlood wat hij niet kan vinden, en waarschijnlijk ergens onder de bank verstopt ligt.

4. Neem alles even met hem door

Kijk elke dag even met hem wat precies zijn huiswerk is voor die dag. Dit schept duidelijkheid voor je kind, en zal hem meer zekerheid geven. Ook kun je hem vragen of hij de opdracht makkelijk of moeilijk vindt. Als hij het makkelijk vindt kun je hem meer zelfstandig laten werken. Als hij aangeeft dat hij het moeilijk vindt kun je even uitleggen wat de bedoeling is.

5. Niet te veel in een keer

Als je kind een berg aan huiswerk moet maken, is het het beste om niet alles in een keer met hem door te nemen. Begin met een opdracht, en pas als hij die af heeft kun je verder met een andere opdracht. Ook is het goed om, als het echt veel werk voor hem is, af en toe een pauze in te lassen. Voor kinderen is het moeilijker om lang geconcentreerd te blijven. Door een pauze in te lassen kan hij even stoom afblazen, en daarna weer enthousiast aan het werk.

6. Zelfstandig

Als je teveel helpt zal je kind weinig profijt opdoen. Wij moeders willen het voor onze kinderen zo makkelijk en comfortabel mogelijk maken. Maar door hun teveel te helpen zullen we ze juist tegenhouden in het ontwikkelen van goede skills als zelfstandigheid. Als je ziet dat je kind iets moeilijk vindt is het goed om hem een beetje bij te staan. Maar laat hem eerst zelf proberen. Want ze kunnen vaak meer dan we denken.

7. Zorg voor een beloningssysteem

Als je kind er echt tegenop zit om zijn huiswerk te doen dan kun je, nadat je hebt uitgelegd waarom huiswerk zo belangrijk is, een beloning kiezen voor je kind als hij zijn huiswerk goed heeft gemaakt. Dit zal hem motiveren, en het makkelijk maken om te wennen aan de routine. Het is wel belangrijk dat dit een kleinigheid is, en iets wat elke dag mogelijk is. Meer over een beloningssysteem lees je in dit artikel

8. Stel vragen

Als hij eenmaal z’n huiswerk af heeft kun je hem vragen wat hij er van geleerd heeft. Zo zal hij de stof herhalen, en eraan wennen om zaken te evalueren. Ook dit is een belangrijke skill waar hij later veel aan zal hebben.

9. Geef complimentjes

Huiswerk maken moet iets leuks zijn. Onderzoek heeft bevestigd dat kinderen beter leren in een positieve omgeving dan wanneer er druk uitgevoerd wordt. En volgens mij kunnen we ons daar allemaal wel iets bij voorstellen. Benadruk daarom de pluspunten van je kind, en geef hem complimentjes. Dit zal op de lange termijn ervoor zorgen dat je kind met plezier zijn huiswerk zal doen, omdat hij dan geprezen wordt door mama. En dat is toch iets waar alle kinderen van houden?