Omgaan met de emoties van je kind is niet altijd even makkelijk. Je begrijpt niet altijd de gemoedsbeweging die hij of zij meemaakt. In deze blog “Omgaan met een verdrietig kind” lees je verschillende tips om je kind te helpen. Baby's en peuters worden niet geboren met het verbale vermogen om emoties uit te drukken. Wanneer ze moeilijk hun gevoelens onder controle kunnen houden, gaat dit vaak samen met driftbuien, verwarrend gedrag of kinderen die weigeren te communiceren.

Een verdrietig kind versus een depressie

Het is volkomen normaal dat een kind zich soms down voelt, negatieve gedachten heeft of chagrijnig is. Kinderen moeten door allerlei gevoelens gaan om ermee te leren omgaan. Het maakt deel uit van opgroeien. Niets om je als ouder hierover zorgen te maken. Meestal is dit van voorbijgaande aard. Soms kan het echter moeilijk zijn om een onderscheid te maken tussen verdriet en depressie bij kinderen op jonge leeftijd en kan het inderdaad meer dan droefheid zijn. Volgende symptomen zijn voldoende redenen om aan de alarmbel te trekken:

  • Je kind loopt al enkele weken heel verdrietig rond
  • Je kind denkt de hele tijd negatief
  • Weinig belangstelling in activiteiten
  • Droevige gedachten zorgen dat je kind niet meer vrolijk reageert

Als ouder ben je het best geplaatst om je kind te doorgronden. Als je denkt dat er iets niet klopt, kan je best medische hulp inroepen. Als je kind zwaarmoedig is, kan het moeilijk zijn voor je kind om vrienden te maken en het beste uit het dagelijkse leven te halen. Als die negatieve spiraal van gedachten te lang aanhoudt zonder behandeling, kan de manier waarop je kind groeit en leert ook worden beïnvloed. Kinderen die de juiste zorg hebben, kunnen herstellen van een mogelijke depressie. Maar wat kunnen wij zelf doen om een verdrietig kind te helpen. Hieronder enkele tips:

Tip 1: Ontdek de emoties

De emoties ontdekken bij je kind kan helpen bij het verwerken van het verdriet. Je kind is misschien niet in staat om de 'rare gewaarwordingen' te verwoorden. Door een empathische reactie uit te lokken kan je het verdriet van je kind beter laten inschatten door bijvoorbeeld te zeggen: “Het lijkt er op dat je je verdrietig voelt”. Je kan op die manier je kind geruststellen dat hij of zij niet de enige is die zich zo voelt. Door de emoties te benoemen, zal je kind ook begrijpen dat bepaalde gevoelens tijdelijk zijn. Emoties komen en gaan. En dat ze niet eeuwig blijven duren. Nog een ander groot voordeel wanneer je de emoties ontdekt van je kind? Als je dit doet weet je kind dat je van hem of haar houdt, ongeacht welke gemoedsgesteldheid je dreumes voelt.

Tip 2: Leg uit dat verdriet heel normaal is

Je kind denkt misschien dat hij de enige is die verdrietig rondloopt en er misschien angstig over is. Leg in plaats daarvan uit dat iedereen om allerlei redenen verdrietig is in zijn leven. Hoe meer je uitlegt wat verdriet is, hoe minder je kind zich geïsoleerd en alleen zal voelen. Het beste is dat je steeds een persoonlijk voorbeeld geeft wanneer jij je verdrietig voelde. Je deelt misschien een recente teleurstelling die je had of zelfs één die je voelde toen je nog kind was. Het lijkt misschien verschrikkelijk, maar het kan geruststellend werken dat gevoelens en emoties bij het leven horen. Hoe frustrerend het gedrag van je kind ook is, veel ervan kan worden voorkomen door dingen vanuit empathisch oogpunt te bekijken.

Tip 3: Herinner je kind dat verdriet zal verdwijnen

Wie zich verdrietig voelt, kan het lijken alsof het einde van de tunnel nooit in zicht komt. Denk maar aan een gebroken liefdeshart of het verlies van een dierbare. De fysieke ongemakken die vaak hiermee gepaard gaan, zorgen voor extra problemen. Maar zoals alle gemoedsveranderingen, gaat verdriet ook voorbij. Herinner je kind eraan dat verdriet voorbij gaat zoals dat het geval is met seizoenen. Zoals jaargetijden komen en gaan ze. Gelukkig of moeilijk.

Tip 4: Gun je kind de tijd om verdriet te verwerken

Eén van de grootste fouten die een ouder maakt in de omgang met een verdrietig kind is om je kind zo vlug mogelijk uit die negatieve gevoelens te halen. Een begrijpelijke en menselijke reactie. Wie wil nu hebben dat je kind zich down voelt en soms is het moeilijk om getuige te zijn van hun moeilijke emoties. Het is veel gemakkelijker om tijd door te brengen met kinderen die gelukkig zijn dan wanneer ze zich in een dipje bevinden. Maar je kind de tijd niet gunnen om verdriet te verwerken is een veelgemaakte fout. Er zijn uiteraard manieren om de negatieve gedachten naar de achtergrond te schuiven, maar proberen het uit de weg te ruimen zorgt ervoor dat het alleen blijft hangen en lost het oorspronkelijke probleem niet op. Hoe verleidelijk het ook is om je kind af te leiden of te dwingen. Sla deze raad niet in de wind en zorg dat je dit niet doet ongeacht de goede intenties die je er mee wil bereiken. Geef je kind de ruimte om de gevoelens te sorteren en te ervaren. Het zijn de momenten dat kinderen iets kunnen bijleren zolang je de kans geeft om er iets van op te steken.

Tip 5: Enkele hints hoe je het verdriet van je kind verlicht

Je kan op verschillende manieren zorgen dat je kind niet verdrietig meer wordt. Geef een warme knuffel en kalmeer je dreumes door te kussen en zalvende woorden toe te spreken. Luister aandachtig zonder vooroordelen en vermijd de dingen waarom je kind huilt. Als je voelt dat het verdriet bijna is verdwenen, stel dan verschillende manieren voor om met verdriet om te gaan. Zo kan je opperen of je kind hierover wil praten, een wandeling te maken of een spel te spelen. Moedig aan door eenvoudige genoegens te vinden zoals praten hoe lekker een snack is of dat je later naar het park zult gaan. Hoewel dit niet bedoeld is om verdriet te wissen of te negeren, kunnen eenvoudige positieve gedachten je kind herinneren aan leuke dingen in het leven.

Wat te doen als je je zorgen maakt bij kinderverdriet?

Wanneer je kind hartzeer blijft hebben na twee weken, bestaat de kans dat er meer aan de hand is dan enkel tijdelijk verdriet. Dan is het best beroep te doen op medische hulp. Het zou wel eens kunnen zijn dat smart omslaat in een depressie. Het grote verschil met verdriet is dat een depressie niet vanzelf verdwijnt. Volgende praktische handelingen zijn dan aangewezen:

  • Maak een afspraak om een huisarts te bezoeken en een verwijzing te krijgen naar een kinderarts, psychiater of psycholoog. Deze speciaal opgeleide gezondheidswerkers kunnen mogelijke depressie bij kinderen vroegtijdig diagnosticeren
  • Als je kind problemen heeft om met jou als ouder te praten over hoe hij of zij zich mentaal voelt, kan je vragen of je dreumes met een andere vertrouwde volwassenen wil praten. Maar laat altijd weten dat je altijd open staat voor een gesprek
  • Beheer de stress en spanning van je kind door regelmatig tijd te maken voor ontspannende activiteiten die je kind aangenaam en leuk vindt. Het helpt om de stress te verminderen
  • Maak tijd om met je kind te praten en te luisteren. Je zou dit kunnen doen als je samen aan het eten bent, samen een boek leest, een wandeling maakt, ergens naartoe rijdt of thuis samen speelt
  • Als je kind op school zit, maak dan een afspraak om met de leerkracht of schoolbegeleider te praten. Door samen te werken met schoolpersoneel kan je de beste manieren vinden om je kind op school te ondersteunen