Het verzorgen van jouw peuter is een stuk lastiger nu hij of zij meer beweegt, wil spelen en geen zin heeft om stil te zitten. Het douchen of badderen kan een flink project worden en de kleine handjes willen de hele dag alles vastpakken. Een goede verzorging is noodzakelijk voor de beste hygiëne en gezondheid van jouw peuter. Wil je weten hoe je jouw peuter het beste kunt verzorgen? Wij hebben de 5 beste verzorgingstips voor peuters op een rijtje gezet.

1. Tandenpoetsen

Hoera, de eerste tandjes komen door. Het is belangrijk om goed voor deze tandjes te zorgen. Ondanks dat deze tandjes laten nog zullen wisselen, is het belangrijk dat het gebit goed wordt onderhouden. Je wilt natuurlijk voorkomen dat jouw peuter gaatjes krijgt en problemen aan het gebit. Je doet er dus goed aan om iedere dag tanden te poetsen. Dit kan het beste op een vast moment zodat het routine wordt. Poets bijvoorbeeld de tanden voor het slapengaan. Er zijn leuke kindertandpasta’s die het tandenpoetsen een stuk leuker maken!

2. Handen wassen

Jouw peuter ontdekt de wereld met de handen. Alles wat ze zien willen ze aanraken, voelen en oppakken. Dit is natuurlijk hartstikke belangrijk voor de ontwikkeling, maar voor de hygiëne is dit niet altijd optimaal. Je doet er daarom goed aan om altijd een pak met babydoekjes bij je hebben. Zo kun je altijd de plakkerige handjes schoonmaken en kan jouw peuter gewoon blijven ontdekken. Ook is het een belangrijke regel om de handjes te wassen voor het eten. Zo voorkom je dat de bacteriën van de handen in de mond kunnen komen. Het is niet alleen belangrijk voor de hygiëne en gezondheid van jouw peuter, maar ook dat van het hele gezin. Bacteriën kunnen namelijk snel overgedragen worden via de handen en de spullen die jouw peuter vastpakt.

3. Dagelijks douchen

Is het noodzakelijk om jouw peuter iedere dag in bad te doen of iedere dag te douchen? Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je allemaal doet op een dag. Wanneer jouw peuter veel buiten speelt is het belangrijk om iedere dag even te douchen of te badderen. Dit hoeft niet lang te zijn, maar gewoon om weer helemaal schoon te zijn. Kies voor producten die het beste passen bij de jonge huid. Vermijd slechte chemicaliën in douche- en badproducten en kies een natuurlijke olie om jouw peuter daarna mee in te smeren. Zo houd je de huid schoon en gezond.

4. Schone kleren

Je zult als ouder van een peuter veel moeten wassen. Want een peuter kan op een dag voor verschillende kledingsetjes gaan. Een goede poepbroek of het spelen in de zandbak is alweer genoeg voor schone kleren. Zijn de kleren van jouw peuter nat of vies? Wacht dan niet te lang met het verkleden. Wanneer jouw peuter te lang natte kleding aan heeft, kunnen er huidproblemen zoals eczeem ontstaan.

5. Zindelijkheid

Een baby is in verhouding met een peuter een stuk makkelijker om te verschonen. Een peuter kan flink spartelen en bewegen tijdens het verschonen. Hierdoor kun je de klus niet altijd goed klaren. Toch is het belangrijk om altijd goed te verschonen en te zorgen dat er geen resten ontlasting achterblijven. Hierdoor kan jeuk en huidproblemen ontstaan bij jouw peuter. Merk je dat jouw peuter er al klaar voor is om zindelijk te worden? Dan kun je dit moment ook aanpakken en al vroeg beginnen met zindelijkheidstraining.

Een peuter heeft een druk bestaan, al spelenderwijs ontdekt jouw peuter de wereld. Het is dan aan jou als ouder de taak om jouw peuter hierin goed te ondersteunen. Dit betekent ook het verzorgen van jouw peuter. Hierdoor was je wellicht wat vaker de kleertjes van jouw peuter, veeg je vaker de handjes en zul je jouw peuter vaker moeten badderen. Het hoort allemaal bij deze bijzondere levensfase van jouw peuter.