Je herkent het vast wel. Met de komst van je kinderen leer je jouw ouders van een andere kant kennen. Ze zijn zo ontzettend dol op hun kleinkinderen dat ze bijna alles voor hen overhebben. Soms kunnen ze hier een beetje in door slaan: opa en oma verwennen de kleinkinderen te veel en ze zitten overal direct bovenop. Het is belangrijk voor iedereen om een balans te vinden. Het lastige hieraan? De dunne lijn tussen helpen en bemoeien.

Oorsprong uit liefde, maar toch

Grootouders verwennen nooit opzettelijk de kleinkinderen. Zij willen graag hun liefde tonen en een rol spelen in het leven van hun kleinkind. Daarom zijn opa en oma altijd erg behulpzaam en gul, alleen slaan ze soms door. Er is namelijk wel degelijk een dunne lijn tussen helpen en bemoeien. En tussen vrijgevig zijn en teveel verwennen.

Soms mogen grootouders zich minder bemoeien wat de kinderen betreft. Het is en blijft namelijk jouw kind. Opa’s en oma’s vergeten in hun enthousiasme soms dat zij het niet altijd beter weten. Of dat jouw kind niet per se nóg meer speelgoed of snoep nodig heeft. Bedenk, voordat je het bespreekbaar maakt, dat je ouders dit uit liefde voor hun kleinkind doen. Is het echt nodig om er een punt van te maken? Of kun je het dit keer even laten varen?

Dunne lijn tussen helpen en bemoeien

Ondanks dat opa en oma het allerbeste met je kind voor hebben, kan het zijn dat je het soms te ver vind gaan. Veel ouders durven grootouders er niet op te wijzen als ze de grens overschreden hebben. De hulp die zij aanbieden door bijvoorbeeld op te passen, is heel erg welkom en voor sommige van ons zelfs onmisbaar. Door iets te zeggen over de bemoeienis van onze ouders zijn we bang dat opa en oma niet meer op willen passen.

Doorgaans zijn zulke zorgen niet nodig. Het is altijd beter om eerlijk tegen elkaar te zijn, dan om gevoelens op te kroppen. Er komt dan gegarandeerd een moment waarin jij het niet meer binnen kan houden en je gevoelens als het ware exploderen. Dat leidt tot een fikse ruzie en dat wil niemand. Die dunne lijn tussen helpen en bemoeien is er niet voor niets. Ben je het echt ergens niet meer eens, praat er dan over en geef aan dat je je niet prettig voelt bij bepaalde keuzes of bemoeienissen.

Wij voeden de kinderen op, niet opa en oma

Uiteindelijk ben jij als ouder degene die de beslissingen moet nemen over de opvoeding van jouw kind. Dat is niet aan opa of oma, maar aan jou en je partner. Dat is een feit die niemand ooit mag vergeten, ongeacht hoeveel ze jou helpen.

In samenwerking met
Opanoma.nl, dé website voor alle opa’s en oma’s. Met handige tips, leuke uitjes en ervaringsverhalen.