Sneller en makkelijker koken is voor mij echt een doel op zich! Heel lang heb ik gedacht dat ik koken leuk moest gaan vinden, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat ik maar moet accepteren dat dat niet gaat gebeuren. Ik vind er gewoonweg niks aan. Ik hou van lekker eten, maar het liefst heb ik dat iemand anders het klaarmaakt. Aangezien dit niet elke dag het geval is, heb ik een aantal tips verzameld om sneller en makkelijker te koken.

Hoe kan ik sneller en makkelijker koken?

Met een goede planning en makkelijke recepten is het mogelijk om sneller te koken en toch lekker te eten. Als ik zelf iets lekkers moet klaarmaken moet het vooral niet teveel moeite kosten. Pakjes en zakjes probeer ik wel zoveel mogelijk te vermijden, want ik vind vers eten belangrijk.

Als jij ook niet zo’n geboren keukenprinses bent, deel ik graag mijn tips hoe ik het mezelf toch zo makkelijk en leuk mogelijk maak op de dagen dat ik geacht wordt te koken. Ook als je jezelf wel een keukenprinses noemt, kan het zijn dat ik wat handige tips voor makkelijker koken voor je heb.

Leuker en makkelijker koken

Tip 1: Maak gebruik van een weekplanner

Tip 1 in dit overzicht met tips voor makkelijker koken, is het gebruik van een weekplanner. Een weekplanner is namelijk erg handig. Maak op een vaste dag in de week een menu voor de week die volgt en zet de ingrediënten die je daarvoor nodig hebt meteen op je boodschappenlijstje. In één keer het grootste gedeelte van je weekboodschappen in huis halen is wel het fijnst. Zo hoef je op een (werk)dag niet én te bedenken wat je wilt eten die avond én dan ook nog de boodschappen te doen.

Ook fijn, als het je lukt: koken voor twee dagen en de rest bewaren voor de volgende dag of later in de week. Of in porties invriezen voor een andere dag. Ik word altijd heel gelukkig als ik bijvoorbeeld een grote schaal lasagne heb gemaakt waar we twee dagen van kunnen eten. Lekker, snel en makkelijk!

Tip 2 voor makkelijker koken: Samen koken is leuker

Misschien kook je liever in je eentje, maar als je gaat koken voor kinderen kun je ze ook mee laten helpen in de keuken. Het is behalve gezellig ook heel handig. Als je ze van jongs af aan laat meehelpen komt er een keer een tijd dat ze het zelf kunnen. En dat vind ik een heerlijk vooruitzicht. 😉 Het kan ook helpen om ze iets te laten eten wat ze normaliter niet willen eten, omdat ze het dit keer zelf hebben klaargemaakt.

Is je kind nog heel jong? Laat dan helpen met bijvoorbeeld groenten wassen, kruiden knippen of een salade mengen. Snijden en dingen afwegen komt later, en zelf bakken of koken nog iets later. Knoeien gegarandeerd, maar samen opruimen en schoonmaken hoort er uiteraard ook bij!

samen-koken-is-leuker-kook-tips

Tip 3: Kies voor gemak

Lekker eten hoeft echt niet ingewikkeld te zijn. Ik ben zelf een groot voorstander voor gerechten waar ik niet langer dan 30 minuten voor in de keuken hoef te staan en het liefst nog korter. Zeker door de week met werk, afspraken en sportavonden is het fijn als er snel iets op tafel kan staan. Zelf ben ik dan ook een groot voorstander voor recepten die snel klaar zijn én niet te veel ingrediënten bevatten.

Tip 4: Makkelijk nieuwe recepten uitproberen

Ik kan de 5 or less recepten van de dames van Chicks Love Food altijd wel waarderen, gerechten waar je maximaal 5 ingrediënten voor nodig hebt. Ik vind dat heel relaxed als ik even geen inspiratie heb wat ik moet gaan koken. En het zorgt ervoor dat ik eens iets anders maak dan de standaard gerechten die ik regelmatig maak. Je kunt hiermee heel makkelijk samen met je kind te kiezen wat je die avond wil gaan eten.

Mocht je inspiratie zoeken voor leuke recepten om makkelijker te koken, dan zijn er online natuurlijk genoeg opties om te zoeken naar eenvoudige recepten uit de hele wereld.

Tip 5 voor makkelijker koken: Gebruik voorgesneden groente om te koken

Voorgesneden groente zijn echt een top uitvinding. Ze zijn iets duurder, maar voor sneller en makkelijker koken zijn ze echt ideaal. Het scheelt veel tijd in de voorbereiding van een gerecht. Je kunt er makkelijk een omelet mee klaarmaken, heerlijk mee wokken, en makkelijk in de saus van je favoriete pastarecepten verwerken. Heerlijk, snel en toch gezond.

gebruik-voorgesneden-groente-om-te-koken-kook-tips

Tip 6: Zorg voor goed keukengerei

Tip 6 voor makkelijker koken is een belangrijke tip die vaak wordt vergeten, maar goede messen en materialen in de keuken zijn essentieel om sneller en makkelijker te kunnen koken. Als je geen goed keukengerei hebt kosten veel dingen, zoals het snijden van groenten of schillen van aardappels, tijdens het koken onnodig veel tijd. Dit is heel frustrerend vind ik. Met een goed scherp mes en een grote snijplank werk je veel prettiger. En dan ben je ook gewoon veel sneller klaar.

Heb jij nog tips voor leuker en of makkelijker koken? Of heb je leuke eenvoudige recepten die je kunt aanraden? Laat het ons weten in via onze Facebook pagina!