GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Veel vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot...

Als je zwanger wilt worden wil je natuurlijk graag dat je zwangerschap voorspoedig verloopt en dat je kindje gezond ter wereld komt. Ook al kan niemand je hier een garantie voor geven, je kunt wel bijdragen door nu al gezonde keuzes te maken om je lichaam goed voor te bereiden.

1. Let op je eten

Gezond en gevarieerd eten is erg belangrijk als je zwanger wilt worden. Door op je voeding te letten en de juiste voedingsstoffen te nemen, bereidt je jouw lichaam goed voor op een zwangerschap. Hanteer hierbij bijvoorbeeld de Schijf van Vijf, dan weet je zeker dat je de juiste voedingsstoffen binnen krijgt, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen. Varieer ook genoeg met de verschillende voedingsmiddelen, ook met groente en fruit. Eet ook minimaal één keer per week vis.

2. Je gewicht

Zorg dat je een gezond gewicht hebt als je zwanger wilt worden. Een te hoog of een te laag gewicht is beide niet goed. Het kan problemen geven met de vruchtbaarheid, maar ook met de zwangerschap en de bevalling.

3. Foliumzuur

Begin met foliumzuur slikken, neem 0,4 of 0,5 mg per dag. Begin hiermee vanaf vier weken voordat je zwanger zou kunnen zijn tot en met de 10e week van de zwangerschap. Je verkleint hiermee de kans op een kindje met een open ruggetje.

4. Medicijnen

Spreek de medicijnen die je gebruikt even door met je huisarts. Welke zijn nog verstandig als je zwanger wilt worden en welke niet? Dit geldt ook voor de aanstaande vaders. Paracetamol mag wel gebruikt worden.

5. Chronisch ziek

Als je een chronische ziekte hebt, is het verstandig om vooraf even met de arts door te nemen welke invloed dit op een eventuele zwangerschap kan hebben.

6. Soa

Je kunt je er misschien niets bij voorstellen, maar toch is het belangrijk om het even te vermelden. Als je de laatste jaren veel wisselende sekspartners hebt gehad, bestaat de kans dat je een seksueel overdraagbare aandoening hebt opgelopen. Laat je bij twijfel hierover even onderzoeken voordat je zwanger bent.

7. Erfelijke ziekten

Zijn er erfelijke ziekten in de familie of in die van je partner? Hier kun je vooraf onderzoeken voor doen zodat je goed bent voorbereid.

8. Vaccinaties

De meeste vrouwen zijn ooit ingeënt tegen rodehond. Ben je dat niet? Haal dan alsnog de inenting ruim voordat je zwanger bent. Na de inenting mag je de eerste vier weken niet zwanger worden. Heb je ook nooit waterpokken gehad? Laat je dan ook hiervoor inenten. Hiervoor gelden dezelfde regels: niet zwanger worden in de eerste vier weken na de vaccinatie. Heb je een verre reis in de planning staan? Check dan of er op de bestemming een verhoogde kans is op bijvoorbeeld gele koorts, malaria of cholera. Sommige malaria tabletten zijn ook niet veilig tijdens een zwangerschap. Bespreek met een deskundige wat wel en niet verstandig is.

9. Je werk

Ook op je werk kun je met stoffen in aanraking komen die niet gezond zijn als je zwanger wilt worden. Bijvoorbeeld chemische stoffen of straling. Ook ploegendiensten, stress en zwaar lichamelijk werk kan belastend zijn aan het begin van de zwangerschap. Bespreek dit eventueel met een bedrijfsarts. Tijdens je zwangerschap is je weerstand tegen infecties wat minder. Zorg dus nu al dat je jezelf aanleert om hygiënisch met voedsel en andere dingen om te gaan. Ook is het verstandiger om bij het tuinieren en de kattenbak verschonen voortaan handschoenen te dragen en hierbij een goede hygiëne in acht te nemen.

10. Drugs, roken en alcohol

Roken vermindert de vruchtbaarheid en verhoogt de kans op het afsterven van de vrucht. Alle reden dus om ruim voor de zwangerschap te stoppen met roken. Ook drugs kunnen zeer schadelijke gevolgen hebben. Er zijn onderzoeken geweest die hebben aangetoond dat zelfs kleine hoeveelheden alcohol al schadelijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Maar dat niet alleen, het heeft ook invloed op de groei en de ontwikkeling van je kindje.