Misschien is de kinderwens altijd al bij jou aanwezig geweest, of misschien is deze uit het niets komen opzetten. In het laatste geval kan het zo zijn dat je partner geen kinderen wilt, maar jij wel en dit kan zorgen voor een groot dilemma. Het gevoel kan namelijk zo sterk zijn, dat je je zelfs neerslachtig voelt bij het idee kinderloos te blijven. Hoe los je deze kwestie samen op?

In dit artikel vind je wat tips die vooral gaan over het in gesprek gaan met je partner. Hoogstwaarschijnlijk komt de kinderwens opzetten, omdat je je veilig en stabiel voelt in je relatie en je het gevoel hebt dat kinderen krijgen de volgende stap is in jullie leven samen. Kinderen krijgen en opvoeden is dus echt iets wat je samen wilt doen met je partner. Goede communicatie en betrokkenheid is dus vanaf begin af aan zeer belangrijk.

Allereerst: waar komt die kinderwens vandaan?

Soms weet je als kind zelf al dat je later kinderen wilt. Het is een onbeschrijflijk gevoel, maar je hebt gewoon het gevoel dat je later moeder wordt. Andere vrouwen hebben dit niet. Ze beginnen aan een relatie en wanneer het onderwerp ter sprake komt antwoorden ze naar waarheid dat ze absoluut geen kinderen hoeven. Enkele jaren later komt de wens opeens opzetten. Waar dit precies door komt is moeilijk te zeggen. Wel is duidelijk dat een wens plotseling kan komen opzetten wanneer je tevreden bent in je leven: je hebt een goede relatie, een fijn huis en financieel zijn jullie stabiel. Nu het nest gebouwd is, krijg je misschien nesteldrang en wil je dus een kind. Misschien hebben je vriendinnen een baby en word je ‘besmet’ met waar je mee omgaat. Anderen zeggen dat het biologische klokje kan gaan tikken. Het idee dat het nu of nooit is geeft sommige vrouwen het gevoel dat ze liever nu kinderen willen. Sommigen beweren ook dat het met hormonen te maken heeft. Het punt is dat een kinderwens zomaar kan opkomen bij jou, maar misschien niet bij je partner. Het kan zijn dat je partner hier rationele redenen voor heeft, terwijl jij meer emotionele redenen hebt om wel een kind te willen. ( het willen van een kind heeft namelijk over het algemeen voornamelijk emotionele redenen als motivatie.) Hoe ga je in dit geval het gesprek aan?

Tip 1: toon begrip voor elkaars standpunt

Omdat de motivatie van beide partijen verschillende achtergronden en redenen kan hebben is het ten eerste heel belangrijk om goed naar elkaar te luisteren. Misschien heeft je partner het gevoel dat jullie er financieel niet goed genoeg voorstaan of is hij bang dat hij geen goede ouder zal zijn. Wanneer je jouw kinderwens onder woorden brengt bij je partner vind je het ongetwijfeld zeer belangrijk dat hij probeert jouw gevoelens te begrijpen en deze serieus te nemen. Andersom verdient hij natuurlijk hetzelfde. Het kan zijn dat je partner rationele argumenten superieur acht aan emotionele argumenten, maar in de praktijk zijn emoties net zo belangrijk en je mag dit best (op een vredelievende manier) duidelijk maken. Probeer je partner te laten voelen wat jij voelt door eerlijk te zijn en je gedachten en gevoelens omtrent de kwestie aan hem uit te leggen.

Tip2: blijf met elkaar in gesprek

Als je partner geen kinderen wilt, maar jij wel, kan er al snel wrijving ontstaan. Als je op een milde, zachtaardige manier elkaar probeert te begrijpen, zoals tip 1 laat zien, houdt dit de deur open voor een volgend gesprek. In een relatie is het belangrijk je vrij te voelen om over allerlei onderwerpen te praten, inclusief kinderen. Als een gesprek eindigt in een verhitte discussie wordt het onderwerp beladen en dit zal toekomstige gesprekken kunnen stremmen. Op deze manier krijgt je partner negatieve associaties met het praten over kinderen. De kans dat hij in de toekomst kinderen zou willen wordt hierdoor dan ook niet groter. Forceer dus niets bij je partner en houd de toon luchtig wanneer mogelijk, maar in ieder geval vriendelijk. Hierdoor zal je partner zich ook makkelijker kunnen uiten, waardoor jullie dichter tot elkaar kunnen groeien en dichter tot een oplossing kunnen komen. Het is hierbij belangrijk elkaar de tijd te geven.

Tip 3: ga er goed voor zitten

Overval je partner niet wanneer je in gesprek wilt gaan, maar zorg voor goede omstandigheden. Begin dus niet over je kinderwens wanneer je partner moe thuis komt van werk of wanneer hij net slecht nieuws heeft gekregen. Zorg voor een rustig moment, zodat jullie er beide goed voor kunnen gaan zitten. Je kan zelfs aangeven bij je partner dat je deze wens hebt en dat je er binnenkort over wilt praten. Op deze manier kan hij deze informatie laten bezinken en zich voorbereiden op het gesprek. Zorg vervolgens tijdens het gesprek voor een ontspannen sfeer. Ga bijvoorbeeld lekker samen wandelen.

Tip 4: probeer een compromis te sluiten

Is het sluiten van een compromis echt mogelijk? Er is immers niet echt een tussenweg tussen het hebben en het niet hebben van een kind. Toch zijn er wellicht tussenwegen waarmee jullie elkaar tegemoet kunnen komen. Misschien maakt een andere timing al een groot verschil. Indien je partner het gevoel heeft dat het huis te klein is of dat de financiële situatie te wensen overlaat, kan je voorstellen te wachten totdat deze kwesties zijn opgelost. Het kan ook helpen om vooraf te bespreken hoe jullie de taken gaan verdelen wanneer jullie een kind hebben. Op deze manier kan je partner zich misschien beter voorstellen hoe het leven met een kind eruit ziet en dit kan hem al behoorlijk geruststellen. Door op deze manier met elkaar te praten kan het zijn dat je partner zich toch wel een kind in jullie gezinssituatie kan voorstellen.

Tip 5: brieven schrijven kan helpen

Het kan zijn dat het onderwerp vroeg of laat toch redelijk beladen wordt. Dit is erg vervelend want rondlopen met een onvervulde kinderwens is al moeilijk genoeg. Deze gevoelens niet met je partner kunnen bespreken maakt het nog moeilijker. Als in gesprek gaan lastig is kan het helpen om een brief te schrijven aan je partner. Nodig hem ook uit om aan jou een brief te schrijven. Op deze manier kun je ook voor jezelf duidelijk je gedachten op een rijtje zetten. Dit kan helpen om je gevoelens beter te verwoorden, zodat jouw partner op zijn beurt jouw gevoelens beter kan begrijpen. Schrijf de brief wanneer je rustig bent, zodat de tone of voice vriendelijk en begripvol is. Op deze manier zal de brief makkelijker te lezen zijn voor je partner. Door je gevoelens op papier te zetten kan je partner je woorden bovendien teruglezen. Dit kan hem op zijn beurt weer helpen om dingen op een rijtje te zetten.

Tip 6: Blijf ver van bedrog

Misschien is het na verloop van tijd zo frustrerend geworden dat je partner geen kinderen wilt en jij wel, dat je nadenkt over het stoppen van het gebruiken van anticonceptie zonder medeweten van je partner. Deze irrationele gedachte zal je echter veel verdriet kunnen brengen. Denk maar na over de impact die het op je relatie zal hebben. Niet alleen zou je op deze manier je partner bedriegen, maar het bedrog zal ook levenslang impact op hem hebben. Het kan zijn dat hij een punt zet achter de relatie, waardoor je alleen achterblijft met je kind, maar het kan ook zijn dat hij bij je blijft en zijn vaderlijke rol niet wil, of kan vervullen. Dit zal niet alleen voor hem pijnlijk zijn, maar ook voor jou en natuurlijk jullie kind.

Goed om te onthouden

Bovenstaande tips garanderen niet dat je je kinderwens samen met je partner kunt vervullen. Wel zullen ze je helpen om open over het onderwerp te kunnen praten, zodat je niet verzwolgen wordt door je gevoelens. Op deze manier kan je toch een hechtere band met je partner krijgen, ook al zijn jullie wensen misschien niet hetzelfde. Heb echter geduld. Het is namelijk niet onmogelijk dat hij vroeg of laat ook een kinderwens ontwikkelt.