Leuke thuisactiviteiten op Koningsdag

Margot - 25-04-2020
koningsdag-2020-woningsdag

Niet struinen over de vrijmarkt, geen drankjes doen op het terras, leuke spelletjes doen in het park of andere Koningsdagfestiviteiten. Koningsdag 2020 wordt geen feest zoals andere jaren. Maar bijna iedereen is wel vrij aanstaande maandag op de verjaardag van onze koning. Dus waarom maken we er thuis niet een fijn oranje feestje van bij ons thuis? Met deze leuke thuisactiviteiten op Koningsdag wordt het toch gezellig. 

Versier het huis in thema

Elk moment aangrijpen om er een feestje van te maken, dat is heel welkom nu, nietwaar? Dus versier de woonkamer, je balkon of de tuin met slingers en ballonnen. Heb je geen oranje of rood-wit-blauwe slingers in huis? Maak ze dan van repen papier of knutsel een slinger van vlaggetjes.

Oranje outfit

Natuurlijk vis je op deze dag ook alle oranje kleding, hoedjes, sjaaltjes, armbanden en schoenen uit de kast. Schmink op je toet, nagels oranje lakken en een (zelfgemaakt) kroontje op je hoofd. Als je dan een feest viert, dan wel in vol ornaat natuurlijk!

Oudhollandse spelletjes

Zet een leuk parcours uit in de tuin of in je woonkamer met oudhollandse spelletjes. Denk aan zaklopen, koekhappen, snoephappen, ezeltje prik, blik gooien, sjoelen. Op de site van Juf Anke vind je nog meer leuke ideeen voor Koningsdagspelletjes.

Draai aan het rad

Doe de Koningsspelen in miniversie bij jou thuis! Op Gynzy.nl vind je een leuk spel waarbij je aan een rad kunt draaien om 6 leuke thuisactiviteiten tevoorschijn te toveren. Voor iedere activiteit ‘verdien’ je een digitaal kroontje. Knutsel bijvoorbeeld een koninklijk kroontje, tel hoe vaak je kunt springen in 1 minuut, versier je fiets of maak een parcours in huis waarbij je de vloer niet raakt. Heel leuke afwisselende activiteiten om te doen!

Versier je fiets

Dat is sowieso een leuk idee: fiets versieren! Maak van crêpepapier bloemen, knutsel weer een slinger in elkaar, blaas ballonnen op en bevestig alles, ook vlaggetjes en toeters op de fiets. Daarna is het tijd voor een vrolijk rondje op de fiets door de buurt. Wel afstand houden, natuurlijk!

Zorg voor lekkernijen

Koop of maak lekkere hapjes en snacks die passen bij Koningsdag. Oranje tompoucen, stroopwafels (die je ook kunt gebruiken voor het koekhappen), oranje limonade, rood-wit-blauwe cupcakes of taart, worteltjes in leuke vormpjes, blokjes kaas met een rood-wit-blauw vlaggetje en voor jullie natuurlijk een glaasje oranjebitter of Aperol Spritz met een schijfje sinaasappel.

Speel rommelmarktje

Als het niet echt kan, dan maar doen alsof: laat ieder kind een eigen kleedje maken met spulletjes die ze zogenaamd willen verkopen. Maak samen briefgeld van gekleurd papier en stempel of schrijf er verschillende waarden op. Laat ieder kind dan om de beurt iets ‘kopen’. Leuke oefening ook met cijfers en rekenen.

Kleurplaten, knutselen en werkboekjes Koningsdag

Misschien denk je: ja maar, ze hebben vrij dus waarom zou ik mijn kind aan het werk zetten op Koningsdag? Nou, omdat je zelf misschien ook even een momentje je koffie warm wil opdrinken. Dus download gratis een leuke Koningsdagkleurplaat of een van deze leuke Koningsdag werkboekjes met spelletjes en opdrachten. Of bekijk hier nog meer leuke teken- en knutselideetjes voor Koningsdag.

Vier Koningsdag online met het Koningshuis en je buurt

Breng met heel Nederland de Nationale Toost (om 16.00 uur, samen met de Koning) uit vanaf je balkon of vanuit de voortuin, vier Koningsdag samen met buurtgenoten en het koningshuis, maar dan online! Via de site Koningsdagthuis.nl vind je op maandag 27 april allerlei livestreams van activiteiten en zelfs de koninklijke familie is erbij vanuit Huis ten Bosch. 

Vier Koningsdag via de radio

Normaal gesproken staat in Amsterdam het Museumplein bomvol tijdens Koningsdag en verzorgt Radio 538 daar een spetterend feest. Dit jaar uiteraard niet, maar er kan wel thuis gefeest worden! Radio 538 er tussen 15.00 en 18.00 uur op 

Alle radiozenders maken er vandaag een oranjegekleurd feest van op hun station. Alle radiozenders in Nederland hebben vandaag een aparte programmering waarbij ze gezamenlijk artiesten uit ons eigen land promoten. Van 07.00 uur tot 19.00 uur wordt op alle zenders uitsluitend muziek van Nederlandse bodem gedraaid. Mijn favoriete radiozender Kink doet daar bijvoorbeeld aan mee en sommige zenders hebben nog iets extra's gepland.3FM heeft tussen 16.00 uur en 19.00 uur een speciale editie van het Singlefeestje en Q Music maakt er helemaal een feest van: zij vieren hun Q-Koningsdagfestival met de hele dag live optredens van artiesten vanuit hun eigen woonkamers.


Maak er een fijne dag van thuis!

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners