Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

Je kunt mij geen knutselprinses noemen, maar voor de tweede verjaardag van mijn zoon wilde ik weer een verjaardagskroontje maken. Toen ik vorig jaar een vrolijk vilten verjaardagskroontje had gemaakt voor zijn eerste verjaardag was ik best trots op mezelf. En ik vond het nog leuk om te doen ook!  Dus voor zijn tweede verjaardag besloot ik er daarom weer een te maken.

Met dit stappenplan kun je heel makkelijk zelf een verjaardagskroontje maken van vilt, maar het kan natuurlijk ook voor Koningsdag gebruikt worden:

Verjaardagskroontje maken: wat heb je nodig?

 • Lapjes vilt in de kleur(en) van jouw keuze. Vilt kun je kopen bij o.a. Pipoos, Action, Hema of een lokale hobbyzaak. Ik kocht voor dit kroontje vilt in allerlei kleuren bij Hema.
 • Stevig garen in bijpassende kleuren
 • Een stevige naald
 • Spelden
 • Textiellijm
 • Schaar
 • Meetlint
 • Papier en potlood
 • Je ukkie, om te meten en te passen 😉

Noot: ik heb geen naaimachine, dus ik stik het met de hand. Ben je handig met een naaimachine: ditch de naald en draad en do your thing!

Stappenplan verjaardagskroontje maken

 

 • Meet de omtrek van het hoofd van je kind met een meetlint. Houd ongeveer 10 centimeter marge aan voor het aan elkaar stikken.
 • Knip het vilt waarvan je de kroon wilt maken op maat. Het kan zijn dat je meerdere stukken vilt nodig hebt voor 1 kroontje. De stukken vilt van de Hema zijn bijvoorbeeld best kort.
 • Knip het stuk vilt vervolgens 9 cm hoog, de hoogte van je kroontje.
 • Indien je meerdere stukken vilt moet gebruiken, naai deze dan aan elkaar
 • Meet de punten van de kroon, deze moeten steeds op gelijke afstand van elkaar zijn. Ik had elke 10 centimeter een punt. Dit is even puzzelen en goed meten! Zet puntjes met een pen en verbind de punten met elkaar.

afmeting

 • Knip de punten van de kroon

knippen

 • Teken op papier de leeftijd van de jarige job of jet, knip het uit, speld het op weer een stuk vilt in de kleur die je mooi vindt en knip het uit. Vind je het lastig om dit uit de losse pols te doen, typ het dan in Word, vergroot het cijfer in verschillende groottes (het verschilt per lettertype hoe groot je het cijfer moet vergroten, dit scheelt je namelijk heen en weer lopen) en print het uit.

teken-twee

 • Plak het cijfer op een stuk vilt van een andere kleur en knip de contouren uit (zie foto). Behalve dat dit een leuk effect geeft, maakt dit het cijfers ook steviger en ‘valt’ ie niet om.Extra tip: Wil je er nog een extra detail aan geven? Maak dan met een contrasterende kleur draad een stiksel langs de rand van het cijfer.

kroon

 • Plak nu het cijfer op een mooie plek op het kroontje en laat het drogen (zorg ervoor dat de gestikte naden aan de achterkant van het kroontje zitten. Is leuker voor de foto’s. ;)) Laat het kroontje drogen.
 • Voor extra versiering kun je nog verschillende gekleurde stippen maken van vilt. Om mooie rondjes te krijgen gebruikte ik een dikke watervaste stift als ‘mal’: teken met potlood op vilt de omtrek van de stift en knip de rondjes uit.

versieren

 • Meet nu het vilten kroontje bij je kind en stik het daarna op de juiste grootte goed vast. Knip overtollig vilt eraf.
 • Nu is de kroon klaar om op het hoofd van de jarige te zetten! Fijne verjaardag!

klaar

PS: Als je handig bent met naald en draad of je hebt een naaimachine, dan is zo’n kroontje natuurlijk mooier af te werken. Maar ook als je dus niet zo veel talent hebt (of geduld, of tijd) kun je op een simpele manier snel een feestelijk kroontje maken voor je kind.

Ben je klaar met het verjaardagskroontje maken en zin in nog meer feestelijke tips? Lees dan ook ons blog met tips voor het vieren van een eerste verjaardag.

 

Dit artikel is geschreven en gepubliceerd op 24 augustus 2016, geüpdatet op 22 februari 2023