Nijntje museum in Utrecht

Het nijntje museum in Utrecht is een populair museum bij ouders met jonge kinderen. Middenin het centrum van de Domstad is in de Agnietenstraat het leukste museum voor peuters en kleuters gemaakt: kinderen kunnen hier naar hartelust spelen en spelenderwijs leren over...

Leuke lowbudget dingen doen in de vakantie

Hoera, vakantie! Een schoolvakantie kan soms best lang duren en hoewel kinderen zich best goed kunnen vermaken, slaat verveling soms toe. En Nederland heeft ook niet altijd zonnig buitenweer, dus een beetje inspiratie voor de schoolvakantie - zowel binnen als buiten -...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

Groeicurve baby: de groeiontwikkeling van je kind

Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...

12x tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging

Heb je net ontdekt dat je zwanger bent? Wat gaaf! Het delen van dit mooie nieuws is misschien wel één van de leukste dingen in de periode voordat je kindje geboren wordt. Waarschijnlijk eerst met naaste familie en vrienden, en later met de ‘kring’ daarbuiten. Om het...

Volgens mij heb ik eerder wel eens geschreven dat ik houd van bakken. Dat doe ik nog steeds, alleen heb – of neem? – ik er steeds minder de tijd voor. Mijn mooie pistachegroene KitchenAid staat nu alweer een flinke tijd volkomen nutteloos te zijn en dat is echt zonde. Want: weet je wat die dingen kosten? En hoe goed ze beslag kunnen kloppen voor je?

En dan is er een cake die ik nog wél eens maak waar ik dat hele ding niet eens voor nodig heb! Hoe dan ook, nu januari-balansmaand weer achter ons ligt, wil ik graag twee recepten met je delen die één ding gemeen hebben: weinig inspanning, indrukwekkend resultaat. Ze kunnen als toetje, als lekkers bij de koffie of gewoon zomaar, omdat het er tijd voor is.

bakrecepten arretjescake

Bakrecept arretjescake

Dit is dus die cake die ik nog wel eens maak, waar geen keukenmachine voor nodig is. Ook geen oven trouwens, een koelkast is genoeg. Het recept is gebaseerd op dat van Rudolph uit zijn Bakery, maar ik heb het iets aangepast omdat ik meestal gewoon vind: hoe meer chocolade en boter, hoe beter. Smelt 250 gram ongezouten roomboter (inderdaad, een heel pakje) in een pannetje of magnetron.

Smelt 90 gram pure chocolade au bain-marie of in de magnetron. Bekleed een cakevorm (lengte van 24-26 cm geeft een mooie dikke cake) met bakpapier – met een smal rolletje bakpapier en wat van de gesmolten boter eronder zodat het plakt is dit zo gedaan. Meng in een grote kom de gesmolten boter met 330 gram bruine basterdsuiker en 100 gram cacaopoeder.

Breek 1 rol Mariebiscuitjes (of volkorenkoekjes als je nog enigszins gezond wil doen maar ik denk dat we dat stadium inmiddels wel gepasseerd zijn) in stukjes erboven, voeg de gesmolten chocolade toe en roer goed door. Schep dit mengsel in de cakevorm en druk aan. Zet in de koelkast en laat tenminste 2 uur opstijven. Snij de cake dan in (dunne, want zeer machtig!) plakken.

bakrecepten pavlov met frambozen

Recept pavlova met frambozen

Voor dit recept – heerlijk als dessert – heb je wél een oven nodig, een keukenmachine alleen als je niet zo’n krachtige spatel-/kloparm hebt zoals ik. Ik kwam er achter dat ik verschillende pavlova-recepten heb uitgeprobeerd in de loop der tijd, onder andere van Nigella Lawson en één uit het Kook Ook-boek. De ‘waarheid’ ligt in het midden, dus hieronder mijn versie.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Klop met de keukenmachine 4 eiwitten (van grote eieren) en een snufje zout schuimig.

Klop 250 gram fijne tafelsuiker er in delen doorheen tot het geheel stijf en glanzend is. Zeef 50 gram poedersuiker erboven en spatel dit er met de hand voorzichtig doorheen. Voeg 2 theelepels maïzena, 1 theelepel witte-wijnazijn en een paar druppels vanille-extract toe en spatel nogmaals luchtig door. Schep dit mengsel op het bakpapier en maak er een zoveel mogelijk platte cirkel – je kunt eventueel van tevoren een cirkel tekenen op het bakpapier.

Zet vervolgens in de oven en verlaag meteen de temperatuur naar 150 graden! Laat de pavlova 1 uur en 15 minuten ‘drogen’ in de oven, zet dan de oven uit en laat in de oven afkoelen. Voor het serveren schep je 250 ml stijfgeklopte slagroom (gemak dient de mens: je kunt tegenwoordig bekers met kant-en-klaar geklopte (gezoete) slagroom kopen) In het midden van de pavlova – het maakt dus niet uit of die ingezakt of gebarsten is – en daarop verspreid je 1 bakje frambozen. Ander fruit kan natuurlijk ook maar ik word altijd zo blij van de kleur, smaak en structuur van frambozen. En klaar!