Als kinderen ouder zijn en niet meer geloven in de goedheiligman, dan betekent dat vaak dat je op een andere manier Sinterklaas gaat vieren met je gezin. Sinterklaas vieren met oudere kinderen is minstens zo leuk, maar op welke manier ga je het doen? Met surprises of met gedichten, of allebei?

Dit zijn 7 leuke ideeën om Sinterklaas te vieren met oudere kinderen.

Leuke ideeën om Sinterklaas te vieren met oudere kinderen

Ook nadat je kinderen uit de ‘magische tijd’ zijn gegroeid is het nog heel leuk om samen Sinterklaasavond te vieren. En er zijn veel verschillende manieren bedacht en gebruikt om het te vieren. Kies een vorm en activiteit die bij jullie gezin past en waar iedereen plezier aan kan beleven. Lees verder voor 7 leuke ideeën om Sinterklaas te vieren met oudere kinderen:

sinterklaas vieren met oudere kinderen - zak met kruidnootjes en snoepgoed

Idee 1: 5 december met gedichten

Nummer 1 van de zeven leuke ideeën om Sinterklaas te vieren met oudere kinderen, is het schrijven gedichten voor de kinderen en voor elkaar. Als jou kinderen nog in de Sint geloven dan ben je degene met jouw partner die alle gedichten schrijft. Schrijf bijvoorbeeld 1 gedicht per kind en geef hem of haar daar een cadeau bij. Het is natuurlijk ook leuk om als partners een gedicht voor elkaar te schrijven.

Waar moeten de gedichten over gaan?

De gedichten moeten natuurlijk over het kind zelf gaan en over de directe omgeving. Schrijf over de hobby’s die je kind heeft, welke leuke dingen jullie samen hebben gedaan, grappige voorvallen en bijzondere prestaties van het kind. En misschien heel kort iets wat het kind het volgende jaar beter kan doen. Met een knipoog natuurlijk.

Help, ik kan niet dichten!

Het maakt echt niet uit als je niet kan dichten. Op internet staan er genoeg hulpmiddelen waarmee je tot een mooi gedicht kan komen. Uiteindelijk gaat het vooral om de boodschap die je het kind meegeeft. Met het schrijven van gedichten geef je het feest een diepere laag dat het kind altijd zal bijblijven. Dat is zeker de moeite waard.

gedicht-sinterklaas

2. Sinterklaas vieren met oudere kinderen: gedichten en/of surprises

Wanneer je het dichten echt niet ziet zitten kan jij jouw creativiteit ook gebruiken met het maken van surprises. Je knutselt voor jouw kinderen een prachtig kunstwerk waarin bijvoorbeeld het cadeau zit verstopt. Hier kan je natuurlijk een gedicht bij schrijven maar dat hoeft niet. Ook hier geldt dat jij met jouw partner de surprises maakt als jouw kinderen nog geloven.

Wat moet ik maken?

Probeer iets te maken waar het kind erg vrolijk van wordt. Bijvoorbeeld de sport die het beoefent, een favoriet instrument of een personage uit een favoriete tv-serie. Ook kan je een zwembad maken als het kind net afgezwommen is of een voetbalveld wanneer hij of zij net is gaan voetballen.

Ook knutselen is niet mijn sterke kant

Op internet zijn er vele tips en trucs te vinden om jou te helpen met het maken van een surprise. Met een aantal slimmigheden maak jij zo een prachtige surprise. Let wel op dat jouw kinderen jou niet betrappen wanneer jij aan het knutselen bent. Ook hier is het natuurlijk leuk om een surprise met een knipoog voor elkaar als partners te maken.

suprise-sinterklaas

Idee 3: Zet de kinderen zelf aan het werk

Wanneer de kinderen of een deel van de kinderen niet meer geloven in de Sint, dan wordt het tijd om hen aan het werk te zetten. Zij kunnen natuurlijk zelf een gedicht of surprise maken. Hier kan je ze goed bij helpen, waardoor hun creatieve vaardigheden worden gestimuleerd. Dit maakt het feest interactief, leerzaam en super waardevol met het hele gezin.

Lootjes trekken

Met het deel van het gezin dat niet meer gelooft en meedoet met het maken van de gedichten en surprises kan je lootjes trekken. Hiervoor zijn tegenwoordig mooie programma’s beschikbaar, maar je kunt natuurlijk ook zelf de lootjes trekken. Stop de namen in een bak en grabbelen maar! Wanneer iemand zichzelf trekt, moet het loten opnieuw beginnen.

Idee 4: Laat de cadeaus de avond maken

Wellicht hou jij gewoon helemaal niet van al die creativiteit. Jij en jouw gezin vinden het gewoon erg leuk om de avond om leuke cadeau’s te laten draaien. Hier vind je enkele tips die jou kunnen helpen om deze avond extra bijzonder te maken.

Roep de hulp van een hulpsint of piet in

Vraag aan iemand die je kent om de cadeaus voor de deur klaar te zetten in zakken en hard aan te kloppen terwijl jullie aan het eten zijn. Deze persoon moet dan wel snel weg zijn, want jouw kinderen zullen erg snel bij de deur staan. Haal vervolgens met elkaar de cadeaus binnen en maak er een gezellige avond van terwijl jullie de pakjes uitpakken. Ook kan je de hulpsint natuurlijk vragen echt langs te komen in outfit. Dat maakt de avond onvergetelijk.

Zorg voor lekkernijen en gezelligheid

Met een aantal kleine extraatjes maak je de avond gegarandeerd geslaagd. Ga bijvoorbeeld als het mogelijk is lekker om de kachel zitten. Zorg hierbij voor Sinterklaas lekkernijen zoals pepernoten en suikergoed. Zing samen Sinterklaasliedjes en bovenal geniet van elkaar. Besteed aandacht aan elkaar als ieder kind om en om zijn of haar pakjes uitpakt.

handen van sinterklaas met een cadeautje - sinterklaas vieren met oudere kinderen

5. Sinterklaas vieren met oudere kinderen: speel een dobbelspel

Je kunt de avond natuurlijk ook op een andere manier interactief maken. Dit idee van de zeven leuke ideeën om Sinterklaas te vieren met oudere kinderen, werkt goed wanneer de kinderen niet meer geloven in de Sint. Voor de voorbereiding hoeven alle deelnemers alleen maar een aantal leuke en bijvoorbeeld gekke kleine pakjes te kopen. Jij zorgt voor lekker eten en natuurlijk: een dobbelspel.

Dobbelen om de pakjes

Je zet iedereen die aanwezig is in een grote cirkel en je alle pakjes komen in het midden te staan. Vervolgens mag iedereen om de beurt de dobbel gooien. Je kunt de regels zelf bedenken, maar het gaat erom dat je bijvoorbeeld bij één een pakje mag uitzoeken, bij twee dat je een pakje voor je linker buurman mag uitzoeken etc. Het is helemaal leuk als je bij een aantal ogen iedereen zijn stapel pakjes laat doorgeven.

Hoe eindigt het spel?

Spreek goed met elkaar een eindtijd af. Wanneer dit uur heeft geslagen stopt het spel en krijg jij de cadeaus die voor je liggen. Zorg ervoor dat de cadeaus echt ludiek zijn zodat je geen ruzie krijgt over wie het grootste en mooiste cadeau heeft.

6. Speurtocht door het huis

Ook kan je Sinterklaas vieren zoals je dat met Pasen doet: het verstoppen en zoeken van eitjes. Verstop de Sinterklaascadeaus door het hele huis. Geef je kinderen een aantal hints zodat ze weten waar ze heen moeten of maak er een Sinterklaas speurtocht van. Je kunt eindeloos variëren en ervoor zorgen dat de kinderen hun eigen cadeaus vinden.

Ik koop altijd specifieke cadeaus voor mijn kinderen, hoe werkt dit nu?

In dit geval kan je de kinderen om de beurt laten zoeken. Je geeft ze elke keer een hint mee. Bijvoorbeeld: ‘zoek in garage’. Hier verstop je dan het cadeau voor dit kind en zo krijgen de kinderen precies de cadeaus die jij voor ze in gedachten had. Dit spel maakt de kinderen onwijs enthousiast en geeft ze het idee dat de Pieten flink in het huis zijn bezig geweest.

7. Sinterklaasavond met vrienden vieren

Het laatste idee van de zeven leuke ideeën om Sinterklaas te vieren met oudere kinderen is eigenlijk toepasbaar op alle vorige ideeën. Toch vergeten mensen vaak dat dit de avond erg speciaal maakt. De kinderen vinden het natuurlijk altijd bijzonder om zo’n avond te vieren met vriendjes/vriendinnetjes en neefjes of nichtjes. Spreek goed met elkaar af hoe je de avond aanpakt en hoe je het doet met cadeaus zodat er geen tranen zullen volgen.

Het heerlijk avondje is gekomen

Wat je ook kiest, het gaat er altijd om dat jij een fijne avond met het gezin of met vrienden hebt. Of je nou gedichten schrijft of alleen cadeaus koopt, maak er iets gezelligs van door lekker eten te koken of wat extra kaarsjes aan te zetten. Het heerlijk avondje is ervoor om de donkere en koude maanden door te komen en met elkaar moet dat zo zeker lukken.

Geslaagd Sinterklaas vieren met oudere kinderen: een laatste tip

De gouden tip voor een heerlijk avondje is om de spanning voor de kinderen hoog te houden. Kijk samen naar het Sinterklaasjournaal, dat blijft ook op latere leeftijd leuk.