De leukste musea voor kinderen

Een dagje naar een pretpark of dierentuin is natuurlijk hartstikke leuk, maar soms zou je ook wel eens willen dat je kind iets leert van het uitje. Een ideale oplossing daarvoor is om je kids mee te nemen naar een museum, maar bij het horen van het woord museum is de...

Stoomboot van Sinterklaas knutselen

Sinterklaas is weer in het land en dat is te merken. De Sinterklaas aftelkalender hangt aan de muur, er worden verlanglijstjes gemaakt, schoenen gezet en ook de tijd van knutselen en het maken van mooie surprises is weer aangebroken. Wil je zelf een stoomboot van...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

8 x surprise van een schoenendoos

Ben je nog niet toegekomen aan het maken van een sinterklaassurprise? Geen stress! In dit blog heb ik een aantal leuke surprises verzameld die je lastminute nog kunt maken: Een surprise van een schoenendoos is makkelijk te maken, want die heeft iedereen wel in huis....

Cadeautip: een eigen donutwinkel van LEGO voor de kids

Waarschijnlijk zijn jouw kinderen er ook gek op: donuts. Vooral voor de gedecoreerde (en mierzoete) variant met leuke figuurtjes en kleurtjes zijn ze waarschijnlijk snel te paaien. Hoe leuk is het dan om een eigen donutwinkel van LEGO Friends te hebben? Met deze...

Luiers, kleertjes, voeding, noem maar op: bij een baby komen veel kosten kijken. Maar ook voor de zwangerschap is het handig om alvast wat geld te reserveren, bijvoorbeeld voor het klaarmaken van de babykamer en zwangerschapskleding. Gelukkig wordt een groot deel van de medische kosten die je maakt tijdens je zwangerschap vergoed vanuit je zorgverzekering. Wij zetten deze vergoedingen voor je op een rijtje en vertellen je wat de veranderingen hierin zijn voor 2024.

Vergoedingen vanuit de basisverzekering

De meeste zorgkosten rondom je zwangerschap worden vergoed vanuit je basisverzekering. Dit betekent dat iedereen hier recht op heeft: een basisverzekering is verplicht om te hebben in ons land.

Echo zwangerschap zorgverzekering

Je hebt bijvoorbeeld sowieso recht op twee echo’s, bij 13 en 20 weken. Ook voor afspraken en controles bij de verloskundige hoef je niks uit eigen zak te betalen. De NIPT wordt alleen vergoed door je zorgverzekering als er een medische indicatie is. Maar geen zorgen: mocht je dit niet hebben, dan worden de kosten hiervoor gefinancierd door de overheid. Je hoeft de kosten voor de NIPT dus nooit zelf te bekostigen.

Aanvullende zorgverzekeringen voor zwangerschap

Veel zorgverzekeraars bieden voor de meeste van de kosten dekking aan binnen een aanvullende verzekering, zodat je het alsnog vergoed krijgt en achteraf niet onverwachts een rekening op de mat krijgt. Je kan je zorgverzekering vergelijken wanneer je benieuwd bent welke verzekeraars een aanvullende pakket voor zwangerschap aanbieden.

Voor sommige zwangerschapskosten moet je wel eigen risico of een eigen bijdrage betalen. Bijvoorbeeld voor kraamzorg of een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak.

Ook valt niet alle zorg onder de basisverzekering, zoals het kraampakket, lactatiekundige hulp en bekkenbodemfysiotherapie bij klachten na je bevalling.

Borstvoeding zorgverzekering 2024

Stijging van zorgpremie

Momenteel betalen we gemiddeld € 137 per maand aan premie voor onze basisverzekering. Komend jaar stijgt dit bedrag met gemiddeld € 12 euro per maand en ben je dus zo’n € 149 kwijt. De exacte premie verschilt echter per verzekeraar. Neem je een aanvullende verzekering? Dan komen de kosten hiervoor boven op die van de basisverzekering.

Het eigen risico blijft in 2024 wel onveranderd ten opzichte van dit jaar: minimaal € 385. Je kan het eigen risico vrijwillig verhogen in ruil voor korting op je premie. Maar omdat je al zeker weet dat je meer kosten maakt vanwege je zwangerschap, wordt dat in deze periode vaak afgeraden.

Zwanger in 2024

De zwangerschap is een spannende tijd. Door goed verzekerd te zijn, worden de kosten tijdens de zwangerschap beperkt. Zo kun je je focussen op al het leuke wat op je te wachten staat!

Zwanger 2024