Heerlijk vind ik het om op een zonnige dag onze tuindeuren open te zetten en lekker naar buiten te kunnen lopen. Ik ben gek op een tuin en kan dan ook echt genieten van dat soort momenten. Wel ben ik nog steeds op zoek naar de inrichting van mijn eigen ideale tuin met kinderen.

Afgelopen zomer kocht ik een nieuwe loungebank en daar heb ik al aardig wat uurtjes met een kop koffie, een wijntje en een magazine doorgebracht. Voor volgend zomerseizoen ben ik weer druk op zoek naar nieuwe inspiratie voor onze tuin. Ik wil nog een leuk speeltoestel voor onze kleuter. En ben nog op zoek naar een oplossing om zo min mogelijk onderhoud aan de tuin te hebben. Hoe ziet jouw ideale tuin met kinderen er eigenlijk uit? Volg jij de laatste tuintrends?

Een speeltoestel in mijn ideale tuin met kinderen

Wat doen jouw kinderen als ze in de tuin aan het spelen zijn? Onze zoon wil altijd helpen met de klusjes in de tuin. Bladeren vegen, vissen in de vijver eten geven, plantjes snoeien, bloemen water geven en onze moestuin verzorgen. Hij heeft zijn eigen tuingereedschap en helpt driftig mee. Hij is ook gek op spelletjes op het grasveld en op het zwembad dat we opzetten in de tuin op de echt warme dagen in de zomer.

Speeltoestel-ideale-tuin-met-kinderen

Eigenlijk wil ik gaan kijken of we een mooi speeltoestel in onze tuin kunnen neerzetten, waar hij het hele jaar op mooie dagen plezier van kan hebben. Hij is dol speel- en klimtoestellen en vind ook de trampoline in de tuin bij zijn neefje en nichtje fantastisch.

Zo min mogelijk onderhoud aan mijn ideale tuin met kinderen

Een nadeel aan een tuin vind ik wel het onderhoud. Twee keer per jaar komt er een tuinman om al het grote onderhoud te doen. Hij snoeit de heg en een aantal bomen, zorgt dat onze buxusstruiken blijven leven ondanks de motten die je overal ziet, maakt de vijver schoon en zorgt ervoor dat er geen wildgroei ontstaat.

Tussendoor moet ik samen met mijn vriend wel zorgen dat het grasveld gemaaid wordt en dat er zo min mogelijk onkruid gaat groeien tussen de planten en de tegels. Al met al wekelijks best wat werk. De tijd die ik daar mee bezig ben, kan ik niet genieten van mijn nieuwe loungebank. Belangrijker: die tijd kan ik niet spelend met mijn kleuter doorbrengen in de tuin. Ik ben dus al een tijdje op zoek naar alle tips waarmee ik het onderhoud van de tuin tot een minimum kan beperken.

kunstgras-ideale-tuin-met-kinderen

Kunstgras in de tuin

Een optie zou zijn om voor kunstgras te gaan. Ik hou liever van een natuurlijke tuin, maar bij buitengewoonkunstgras zijn er verschillende mogelijkheden. Een groot voordeel van kunstgras is natuurlijk dat het onderhoudsvriendelijk is en het er altijd mooi bij ligt. En het hoeft er tegenwoordig ook niet meer uit te zien als een plastic groen matje, het is bijna niet meer van echt te onderscheiden. Mijn grasveldje ziet er dan altijd verzorgd en goed onderhouden uit, terwijl ik mijn tijd kan besteden aan de dingen die ik echt leuk vind in de tuin zoals wijntjes drinken en met mijn kind spelen.

Bijkomend voordeel is dat ik begrepen heb dat kunstgras een goed alternatief is voor echt gras bij overgevoeligheid voor graspollen of stof. In het kader van mijn hooikoorts geen overbodige luxe. Wellicht moet ik me er dus toch maar eens meer in gaan verdiepen. Kunstgras in combinatie met een mooi speeltoestel of een trampoline. Minder onderhoud en meer plezier. Wellicht nog niet zo’n slecht idee…

Dit artikel over de ideale tuin met kinderen is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.